Аеробните упражнения могат да бъдат полезно допълнение към всяка тренировъчна

...
Аеробните упражнения могат да бъдат полезно допълнение към всяка тренировъчна
Коментари Харесай

Ефективни ли са кардио тренировките на гладно

Аеробните извършения могат да бъдат потребно допълнение към всяка подготвителна стратегия, без значение дали тренираш за намаляване или за развиване на мускулатурата си.

Макар че нормално свързваме кардио тренировките с изгарянето на мазнини, преимуществата от тази физческа активност са много по-разнообразни. Освен че усъвършенстват и облекчават работата на сърдечно-съдовата система, аеробните тренировки подкрепят и дихателната. А издръжливостта, която играждат, елементарно се придвижва и върху силови тренировки в програмата.

Но като за вски различен тип подготовка, за кардиото също има непрекъснати разногласия и полемики. Кой тип е най-хубав, с каква дълготрайност и какъв брой постоянно би трябвало да се прави, по кое време е най-ефективно да се прави... В тази публикация ще обърнем особено внимание точно на последния въпрос:

Трябва ли вършим кардио заран, на гладен корем, или да се заредим с най-малко едно щедро хранене за деня, преди да преминем към аеробните си занимания?

За да сме изцяло справедливи в отговора си на този въпрос, ще би трябвало да разгледаме и двете страни на монетата, защото този тип подготовка има както последователи, по този начин и съперници.

„ ЗА “ кардиото на гладно -  Хората, които избират кардио на гладно считат, че в случай че станеш и направиш своето кардио преди да ядеш каквато и да е храна или да вземеш някаква добавка, тогава тялото ти няма да има никакви странични, които да употребява за сила, с цел да задвижи метаболизма ти. Следователно, ще би трябвало да прибегне до потреблението на своите ресурси от непотребни мазнини, с цел да ти помогне да преминеш през тренировката. В резултат на това ще изгориш телесни мазнини и ще отслабнеш по-лесно.

В другия ъгъл на кръга са хората, които отхвърлят кардиото на гладно като процедура. Ето за какво:

„ ПРОТИВ “ кардиото на гладно – Идеята зад това разбиране е, че с цел да си набаваи сила на празен корем, тялото ти в действителност първо ще прибегне до потреблението на мускулите вместо на запаса си от мазнини. Както и че в случай че се нахраниш със здравословна храна преди каридо сесията, това в действителност ще задейства метаболизма ти и ще направи тренировката по-ефективна. В резултат на това ще се усъвършенства физическото ти показване по време на тази сесия и ще изгориш повече мазнини през целия ден по-късно.

В тази публикация няма да спорим в изгода или срещу кардио тренировките след хранене, само че дано проучим по-добре кардиото на гладно и дали то би било добър избор за теб или би трябвало да го избягваш.

Какво споделя науката по въпроса?

Кардиото на празен корем е добре известна тематика във фитнес средите и като такава – си е заслужило правото на подробни проучвания, които да потвърдят или опровергаят успеваемостта му.

Едно такова проучване от 2016 година съпоставя метаболитните резултати на аеробните извършения с дълготрайност до два часа или по-малко. Някои от участниците в него изпълнявали кардиото си на гладно, а други – след банкет на храна.

Резултатите посочили, че окисляването на мазнините (което ние разговорно назоваваме „ изгаряне “) е по-голямо при хората, практикуващи кардио на гладно спрямо другите.

Затова и заключението било, че „ аеробните извършения, изпълнявани на гладно, провокират по-високо окисление на мазнините, в сравнение с упражненията, изпълнявани в захранено положение. “

По-ранно изследване от 2014 година пък стигнало до заключението, че няма основна разлика в резултатите от кардио на гладно и такова след хранене, само че в това време отбелязва, че кардиото на гладно въпреки всичко е ефикасен способ на подготовка.

Защо кардиото на празен корем не е за всеки:

Защото има съответни проучвания, които поддържат и това изказване. Проучване от 2012 година (Камбридж) се концентрира върху 12 дейни мъже, измежду които някои извършват кардио след нощно недояждане и без закуска, а други първо одобряват храна преди него. Това изследване заключило, че макар че няма разлика в енергийния банкет или продуктивността сред двете групи, групата, правеща кардио след хранене, усещала по-контролиран (потиснат) вкус през останалата част от деня. А това значи, че е по-малко евентуално участниците в нея да одобряват непотребни калории, от които не се нуждаят и по този начин да опропастят напредъка си.

Ето за какво – в случай че имаш проблеми с апетита, спазваш по-ограничаващ хранителен режим или водиш по-активно и натоварено всекидневие – може би кардиото на гладно не е най-хубавият вид за теб. Защото може да усили възприятието за апетит и да докара до по-чести и значителни отклонения при храната, а по този начин – да забави, вместо да усъвършенства резултатите ти.

Как да правиш крадио на гладно

На този въпрос също моем да отговорим с разнообразни проучвания – някои от които предлагат HIIT за крадио на гладно, а други – монотонно движение на изпълнение… Но истината е, че тук би трябвало да направиш свое лично изследване – върху тялото си и това какво работи най-добре за теб. Като време, дълготрайност и съответни извършения.

Единственият общ извод, общопризнат от множеството експерти във фитнес общността, е, че HIIT тренировките на гладно не са добра концепция . Окисляването на мазнините с тях не е доста по-голямо по отношение на това с монотонното кардио, само че и вследствие на интензивното натоварване с тях може да се повлияе негативно на чистата телесна маса. А това е проблем. Така че, в случай че въпреки всичко включваш кардио на гладно в тренировката си – то е целесъобразно да бъде с отмерено, монотонно движение на натоварване.

В обобщение…

Без значение какво приказват противоречащите си групи във фитнес средите, науката ясно е посочила, че кардиото на гладно има своите потвърдени изгоди за тялото и резултатите ни и може да откри място в подготвителната стратегия, както за начинаещи, по този начин и за по-опитни спортуващи.

Ако и ти решиш да заложиш на този вид аеробна подготовка в програмата си – не забравяй, че би трябвало да поддържаш умерено, монотонно движение на натоварване. Не прекалявай нито с интензивността, нито с продължителността на кардио тренировките си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР