А1 България отчита по-високи резултати по всички основни показатели за

...
А1 България отчита по-високи резултати по всички основни показатели за
Коментари Харесай

Приходите и печалбата на "А1 България" растат с 12% през 2021 г.

" А1 България " регистрира по-високи резултати по всички съществени индикатори за 2021 година, демонстрира докладът на компанията майка A1 Telekom Austria Group. Приходите са нарастнали с 11.7% до 574.1 млн. евро (1.12 милиарда лева.) - най-високите от 2009 година насам, когато пазарът беше напълно различен. Нагоре е и облагата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) - с 13.4% до 218.3 млн. евро (426.4 млн. лева.). Друг главен индикатор - междинният доход от клиент (ARPU) също пораства: с 9.1% до 6.5 евро (12.70 лева.).

В доклада на австрийската група се споделя, че главните аргументи за резултатите е положителното показване на мобилния и на закрепения бизнес, продажбите на устройства, както и решенията за бизнес клиенти. Мобилният сегмент е пораснал с 8.1% до 293.7 млн. евро (573.9 млн. евро). От Telekom Austria споделят, че българският телеком продължава да уголемява 5G предложенията си, които да изместят досегашните 4G проекти. Мобилните клиенти са намалели леко с 0.2% до 3.745 млн. Във закрепения сегмент, който е пораснал с 14.4% до 150.2 млн. евро (293.4 млн. лева.), най-търсени са били пакетните оферти с телевизия и по-бърз интернет. Абонатите на закрепени услуги са 1.121 млн., а междинният доход от закрепена линия (ARPL) бележи растеж от 7.9% до 14.8 евро. Най-висок е растежът при продажбите на устройства - 15.9% до 124.1 млн. евро (242.4 млн. лева.).

В доклада на A1 Telekom Austria Group се споделя, че през четвъртото тримесечие са се усили разноските на компанията поради по-скъпия ток и увеличените лицензионни и други такси за наличие. " Силният напредък на приходите ни от услуги компенсираха увеличените ни разноски през четвъртото тримесечие ", настояват от австрийската група. В края на 2021 година от телекома оповестиха, че поради растящата инфлация се постанова от февруари да индексират месечните абонаментни такси по отношение на инфлацията през 2020 и 2021 година Същото оповестиха и от " Теленор ", а от БТК оповестиха за нарастване единствено за 2021 година Впоследствие Комисията за отбрана на потребителите забрани на телекомите с довода, че фирмите имат право да осъвременяват цените си, само че единствено с инфлацията за миналата година. А1 и " Теленор " апелираха заповедта, само че съдът не одобри възраженията им. В последна сметка от " Теленор " оповестиха, че ще индексират проектите си по отношение на единствено 2021 година От " А1 България " още не са излезли с публична позиция за решението на съда.

За деветмесечието на 2021 година резултатите на " А1 България " бяха малко над тези на БТК. Вероятно по този начин ще е и за цялата 2021 година - компанията майка на БТК United Group към момента не е оповестила годишния си доклад. Но през 2022 година със задвижените доста покупки (на софийската " Нет 1 ", " Нетуоркс " (собственик и на " Онлайн директ " ), " КомНет ", пловдивската N3 и търновската " Телнет " ) евентуално някогашният държавен телеком ще си върне лидерската позиция.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР