ВизиткаНикола Гечев е директор Корпоративни продажби във Vivacom. Кариерата му

...
ВизиткаНикола Гечев е директор Корпоративни продажби във Vivacom. Кариерата му
Коментари Харесай

За умните градове и хората

Визитка Никола Гечев е шеф " Корпоративни продажби " във Vivacom. Кариерата му в областта на телекомуникациите започва преди повече от 17 години - стартира като търговски представител, след което минава поредно през позициите старши търговски представител, районен управител и старши управител в дирекция " Корпоративни продажби ". Завършил е висшето си обучение по " Международни стопански връзки " в УНСС и минава спомагателни квалификации в областта на продажбите, ръководството на екипи, финансите и маркетинга. Магистър е по " Индустриален мениджмънт ". Визитка Никола Гечев е шеф " Корпоративни продажби " във Vivacom. Кариерата му в областта на телекомуникациите започва преди повече от 17 години - стартира като търговски представител, след което минава поредно през позициите старши търговски представител, районен управител и старши управител в дирекция " Корпоративни продажби ". Завършил е висшето си обучение по " Международни стопански връзки " в УНСС и минава спомагателни квалификации в областта на продажбите, ръководството на екипи, финансите и маркетинга. Магистър е по " Индустриален мениджмънт ". Г-н Гечев, към този момент все по-често приказваме за умни градове, само че какво в действителност значи тази идея?
Умен град е град, който употребява разнообразни технологии и интелигентни системи за възстановяване на виталния стандарт и живота на жителите си, усъвършенстване на ръководството на градската инфраструктура и понижаване на отрицателното влияние върху околната среда. Дигиталните системи на умния град съчетават осведомителни и информационни технологии (ИКТ), решения в областта на интернет на нещата (IoT), разбор на " огромни " данни, датчици и други новаторски решения, които събират, обработват и употребяват информацията за възстановяване на градската среда и усъвършенстване на процесите за взимане на решения във всички сфери на публичния, обществения и икономическия живот.

В най-общ смисъл умните градове се стремят да подобрят качеството на живот на жителите си, като дават елементарен достъп до услуги като публичен превоз, опазване на здравето, обучение и културни събития, както и да основават безвредна и комфортна градска среда.

Дори и през днешния ден да не ви наподобяват тези системи като сериозно нужни, те ни приготвят да посрещнем по-безболезнено провокациите, които ни чакат в световен аспект в близко бъдеще. До 2050 година се чака популацията на земята да надвиши 10 милиарда и над 70% от хората да живеят в свръхголеми, многомилионни градове. Начинът да станем по-ефективни е още през днешния ден да стартираме да използваме цифровите технологии, с цел да се подготвим и да намерим решение на сегашните, както и на бъдещите проблеми, които ни предстоят.
Реклама
Обективната причина за намирането на ефикасни и ефикасни решения е съществуването на телекомуникационните мрежи от най-ново потомство както в радиочастта, каквито са 5G и IoT мрежата на Vivacom, основана на LoRa WAN стандарта, като Vivacom е единственият мобилен оператор с такава мрежа, по този начин и на широкообхватната фиброоптична CORE инфраструктура на телекома. Те разрешават достигането на скорости до 10GB за достъп до интернет и транспорт на данни в потребителската част и десетократно по-високи скорости в back bone частта посредством DWDM технологията ни.
Може ли да споделите в какви сфери са плановете, към този момент осъществени в България?
- Българските градове към този момент гледат много съществено в бъдещето и желаят да надграждат софтуерните благоприятни условия в интерес на администрацията и популацията. Vivacom работи интензивно с над 130 общини, измежду които столицата и регионалните градове, само че и редица по-малки обитаеми места, в които сме внедрили необятна гама от умни решения в най-различни посоки, в това число публичен превоз, градско видеонаблюдение, професионални WiFi решения в интерес на жители и администрация, мъдро паркиране, мъдро сметосъбиране, надзор на достъпа, улично осветяване, мониторинг на качеството на въздуха, цифрово обучение, електронна администрация, решения за дистанционно управление на съвещанията на общинските препоръки и отдалечено гласоподаване, както и телемедицина, като тук имаме решения с Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести, Acibadem City Clinic и МБАЛ " Уни хоспитал ".

Освен с висока продуктивност умните решения се характеризират и с дълготраен резистентен принос за околната среда. Повишаването на ефикасното потребление на ресурсите, насърчаването на нововъведенията, усъвършенстването на транспортната логистика, цифровизацията на интервенциите, функционалност за изкуствен интелект оказват голямо въздействие върху възобновяване на биологичното многообразие и понижаване на замърсяването на околната среда и запазване на човешкия живот.
Как избирате технологиите, които да бъдат внедрени при построяването на умни градове?
- За да оценим резултата от едно решение, постоянно започваме със събирането и разбора на данните и построяването на така наречен цифров близнак - цифрова версия на действителната инфраструктура и системите в администрация, с всички характерности и провокации. Тези цифрови модели се свързват с действителните системи и дават опция да се симулират в цифровата действителност сегашни и бъдещи трендове в развиването на градовете.
Реклама Какви са сферите, в които развивате нови смарт решения, и какви проблеми вземат решение те?
- Развитието на решения за умни градове продължава да се уголемява и да се трансформира, като нови сфери на нововъведения и приложения се появяват непрекъснато. Разбира се, във Vivacom следим всички международни софтуерни трендове, само че и работим взаимно и с общини и районни администрации, с цел да идентифицираме по-точно техните потребности и провокации. В момента работим интензивно в посока надграждане на сферите за развиване на умни решения в няколко насоки:

Управление на силата и мъдро улично осветяване: потребление на датчици, разбор на данни и автоматизация за усъвършенстване на енергийната успеваемост на здания, осветяване на уличната мрежа и електрическите мрежи. Успешни образци са Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и община Баните. Устойчив превоз : Разработването на интелигентни системи за ръководство на трафика, възстановяване на градския публичен превоз, потребление на споделени транспортни средства и разработка на инфраструктура за зареждане на електрически автомобили. Подобни планове са осъществени в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Плевен, Варна, Сливен, Благоевград. Управление на боклуци: Решения за възстановяване на успеваемостта на събирането и преработването на отпадъците, усъвършенстване на маршрутите на сметосъбирачните транспорти и датчици за наблюдаване на равнищата на отпадъците в контейнерите. Добри образци за това има в София и Бургас. Управление на водните запаси : технологии за наблюдаване и попречване на приключвания, оптимално прилагане на вода в градските зелени площи и усъвършенстване на системите за доставка на питейна вода. Интерактивна градска инфраструктура : датчици и технологии за по-добра връзка и взаимоотношение с жителите, в това число даване на настояща информация за превоза, околната среда, наличността на паркинг места и други потребни услуги. Градско видеонаблюдение с детайли на AI : цифрови системи за мониторинг и надзор, решаващи проблеми в областта на сигурността и вътрешния ред и във връзка с спазването на закона за придвижване по пътищата. Успешни образци има в Бургас, Благоевград, Пловдив, Плевен, Ловеч, Козлодуй, Силистра, Никопол, Тутракан, Трявна, Кирково, Чирпан, Червен бряг, Поморие, Созопол, Търговище, Никопол, Дряново, Средец и други

Това са единствено част от смарт решенията, които имам вяра, че ще продължат да трансформират градската среда и метода, по който живеем, с цел да ни оказват помощ да бъдем по-ефективни, да пестим време, само че и да понижим въглеродния отпечатък и да бъдем по-устойчиви и виновни към околната среда.
Свързани публикации " Виваком " и е-революцията на дребните общини 26 май 2023, 00:00 Планираме да изградим 5G съгласуваност и в по-малките селища в Бургаска област 28 април 2023, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР