Русия днес нанесе поредни удари срещу унергийната система на Украйна.

...
Русия днес нанесе поредни удари срещу унергийната система на Украйна.
Коментари Харесай

Русия нанесе нова порция удари срещу енергийна инфраструктура в Украйна

Русия през днешния ден нанесе следващи удари против унергийната система на Украйна. Страната продължава да изпитва изострен дефицит на средства за противовъздушна защита.
Прочетете още
Пентагонът разгласи, че изпраща незабавно ракети за системи Пейтриът, само че не и спомагателни установки за изстрелване. Москва съобщи, че през последната седмица е осъществила 35 удара против енергийни обекти, хранилища и железопътни линии в Украйна в отговор на набези на Киев против съветската енергийна инфраструктура. Украйна разгласи, че е поразила с дронове две рафинерии и летище в съветската Краснодарска област.

Руските въздушни удари са били осъществени с балистични и крилати ракети. Украйна разгласи, че е свалила 21 от общо 34 изстреляни ракети. Поразени са енергийни обекти в области Лвов и Ивано-Франковск.

Украйна не прецизира изумените обекти от съображения за сигурност, тъй че Русия да не може да оцени бързо нанесените вреди. Руска ракета е паднала и в рискова непосредственост до болница с 60 пациенти в Харков.

" Основната задача е да затворим небето над Харков. Повтарям, че цялата интернационална общественост би трябвало да се сплоти към Харков и да не допусне превръщането на града в нов Алепо ", сподели Игор Терехов - кмет на Харков.

При съветските удари Украйна до момента е изгубила 80 % от топлоелектрическите и 35 на 100 от водноелектрическите си мощности, оповестиха украински представители. Страната разчита главно на атома, само че изгубените генератори имат балансиращи функционалности за енерийната система. Без тях има риск от енергиен срив при по-висока консумация, която в този момент е на ниски нива поради мекото време.

" За всяка последваща гибел и опустошение в Украйна отговорност ще носят тези, които отсрочват решението за даването на батареи Пейтриът на страната ни ", сподели Дмитро Кулеба - министър на външните работи на Украйна.

Украйна още веднъж нападна с дронове съветски рафинерии. Поразени са преработващи съоръжения в Илски и Славянск, както и военното летище Кушчевск в съветската Краснодарска област. Според ТАСС обектът в Славянск е бил заставен да приключи част от активността.

Пентагонът разгласи, че ще закупи нови въоръжения за Украйна на стойност 6 милиарда $, като пакетът включва ракети-прехващачи за системите Пейтриът. Същевременно министърът на защитата Лойд Остин предизвести, че Украйна се нуждае и от други зенитни системи и Пейтриът не е решение на всички проблеми.

Австралийският министър на защитата Ричард Марлс посети през днешния ден Лвов и разгласи помощ за Киев от 100 милиона $, в това число средства за близка противовъздушна защита и дронове с прецизни боеприпаси въздух-земя, написа Българска национална телевизия.

 

 

 

Снимка: Българска телеграфна агенция

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР