United Group обяви, че продава телекомуникационните си кули в България,

...
United Group обяви, че продава телекомуникационните си кули в България,
Коментари Харесай

United Group продава телеком кулите си в България, Хърватия и Словения за 1.22 млрд. евро

United Group разгласи, че продава телекомуникационните си кули в България, Хърватия и Словения на саудитската Tawal, която е инфраструктурното поделение на Saudi Telecom Co. Сделката за 1.22 милиарда евро е в брой и включва 4800 кули в трите страни и е първата за арабската група в Европа.

United Group разгласи, че продава телекомуникационните си кули в България, Хърватия и Словения на саудитската Tawal, която е инфраструктурното поделение на Saudi Telecom Co. Сделката за 1.22 милиарда евро е в брой и включва 4800 кули в трите страни и е първата за арабската група в Европа.

Tawal е най-големият оператор на телекомуникациона инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка (тъй наречения район MENA) и е притежател на над 16 000 кули в Саудитска Арабия. След привършване на договорката компанията ще сътвори подразделението Tawal Europe.

От своя страна United Group, която е притежател на " Виваком " и " Нова тв ", нае през есента Goldman Sachs да търси покупател на мобилната й инфраструктура (тъй наречената пасивна инфраструктура), с което да понижи отговорностите си. От телеком групата дадоха отговор на " Капитал ", че действително е имало съревнование сред доста вложители, само че Tawal е бил предпочетения покупател.
Реклама
" Щастливи сме, че постигнахме това спoразумение, което ще ни разреши да се оправим решително с световните макроикономически провокации ", споделя основният изпълнителен шеф на United Group Виктория Боклаг в формалното изказване за договорката.

" Нашето решение да продадем кулите беше движено от атрактивните оценки на активи в инфраструктурния бранш, които ни разрешават да се освободим от неключови такива. Приходите от продажбата ще бъдат употребявани за свием отговорностите и да освободим кеш за предстоящ напредък и вложения, " дадоха отговор от продавача пред " Капитал ".

След новината евро облигациите на United Group с падеж 2026 година се покачиха с 6 евроцента за евро до 85 евроцента, разгласи Bloomberg.
Колко в България
Все още не е ясно дали договорката включва и 148 базови станции, откакто финансира придобиването на оператора от Спас Русев през предходната година. Продажбата беше оспорена пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от двата огромни съперника на телекома - " А1 България " и " Йеттел България ".
Реклама
От отговорите на продавача за " Капитал " се схваща, че по-скоро са включени в договорката: " периметърът на договорката с Tawal включва всички кули, притежавани от " Виваком ".

От Tawal оповестиха, че 20-годишното съглашение за даване на услуги към United Group планува и основаването на над 2000 нови базови станции, до момента в който в това време " споразуменията с останалите оператори за колокация ще бъдат непокътнати и разширени ".
Телеком тендеции
През последните години и трите български оператора отделиха кулите си в обособени сдружения, като всичките го направиха и на равнище групи майки. Първи бяха " Йеттел България ",, която дава отговор за мобилната инфраструктура на оператора. Впоследствие притежателят на телекома - чешката PPF Grоup продаде дял от 30% в подразделението си CETIN Group на сингапурския държавeн капиталов фонд GIC.

" А1 България " сътвори през 2021 година сдружението " А1 Тауърс България ", в което са кулите, а " Виваком " - " Юнайтед Тауърс България " година по-късно очевидно точно с концепция за бъдеща продажба на тези активи. Компанията майка на А1 - Telekom Austria Group разгласи преди време, че ще сплоти кулите си в обособена компания, която възнамерява да листне на Виенската борса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР