КЗК разреши на Виваком да придобие конкурентните си доставчици на

...
КЗК разреши на Виваком да придобие конкурентните си доставчици на
Коментари Харесай

Телеком войната навлиза в нова фаза, след като КЗК разреши придобивания на Виваком

КЗК позволи на " Виваком " да придобие конкурентните си снабдители на интернет и телевизия от Северна България " Телнет " (Велико Търново) и " Нетуоркс-България " (Русе). Решението провокира гневна реакция от страна на " А1 България " и " Йеттел България ". От " Виваком " пък упрекнаха съперниците си в безотговорни и подвеждащи изказвания.
През последните най-малко 10 години огромните телекоми в България живееха в интервал на видимо другарска конкуренция - съществени удари под кръста нямаше, а когато единият усилваше или намаляваше цените, го вършиха и другите. Мирът завърши преди две години, когато трите огромни оператора първо влязоха в спор за 5G честотите, а след това и за придобиването на " Булсатком " от Спас Русев. Сега войната навлиза в нова фаза, откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) още веднъж позволи на " Виваком " да придобие доставчиците на интернет и телевизия от Северна България и, която е притежател и на софийския оператор " Онлайн директ ". Решението провокира гневна реакция от страна на " А1 България " и " Йеттел България ", в която бяха забъркани и групите майки A1 Telekom Austria Group и PPF.
Комисия за защита на конкуренцията позволи на " Виваком " да придобие конкурентните си снабдители на интернет и телевизия от Северна България " Телнет " (Велико Търново) и " Нетуоркс-България " (Русе). Решението провокира гневна реакция от страна на " А1 България " и " Йеттел България ". От " Виваком " пък упрекнаха съперниците си в безотговорни и подвеждащи изказвания.
През последните най-малко 10 години огромните телекоми в България живееха в интервал на видимо другарска конкуренция - съществени удари под кръста нямаше, а когато единият усилваше или намаляваше цените, го вършиха и другите. Мирът завърши преди две години, когато трите огромни оператора първо влязоха в спор за 5G честотите, а след това и за придобиването на " Булсатком " от Спас Русев. Сега войната навлиза в нова фаза, откакто Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) още веднъж позволи на " Виваком " да придобие доставчиците на интернет и телевизия от Северна България и, която е притежател и на софийския оператор " Онлайн директ ". Решението провокира гневна реакция от страна на " А1 България " и " Йеттел България ", в която бяха забъркани и групите майки A1 Telekom Austria Group и PPF.

Сделките бяха оповестени през 2021 година, само че в края на 2022 година бяха спрени от Върховния административен съд (ВАС) и върнати за наново разглеждане от Комисия за защита на конкуренцията след митинг от съперниците. Сега антимонополната комисия удостоверява решенията си, с които позволява концентрациите. Придобиванията включват и няколко дъщерни сдружения на двата районни оператора - " Телнет секюрити " и " С.Т.В. " от групата на " Телнет ", както и " Онлайн директ ", " ТВН дистрибуция България " и " Телко инфраструктури " от групата на " Нетуоркс-България ". По отношение на групата на " Телнет " още в първичното си решение Комисия за защита на конкуренцията регистрира, че с завършването на договорката " Виваком " щe бъде нaй-гoлeмият дocтaвчиĸ на закрепен достъп до интернет нa нaциoнaлнo нивo и нa тepитopиятa нa областите Beлиĸo Tъpнoвo, Гaбpoвo и Pyce.
Реклама
По-рано през 2021 година Комисия за защита на конкуренцията позволи на " Виваком " да купи и, както и. Инвестициите се случиха след промяната на собствеността в телекома (тогава " Българска телекомуникационна компания " ) и придобиването му от основаната от сръбския предприемач Драган Шолак медийна и телекомуникационна група United Group. В рамките на няколко месеца преди този момент групата купи и " Нова тв ", " Нет инфо " и вестникарската група " Телеграф ", преди този момент благосъстоятелност надлежно на братя Домусчиеви и Делян Пеевски.

Поредицата от покупко-продажби за тв и интернет оператори изначало не срещна особени възражения от страна на главните съперници на " Виваком " - " Булсатком ", " А1 България " и " Теленор България " (преименуван след това на " Йеттел България " ). В мненията си по първите придобивания те говореха за " евентуален риск " и опасения от основаването на " причина за антиконкурентно държание от страна на БТК ". С разрастването на обсега на шопинга риториката се втвърди, като от " Теленор " апелираха пред съда договорката за групата на " Нетуоркс-България ".

Впоследствие магистратите виждат проблем в това, че при разглеждането на обособените покупко-продажби на " Виваком " Комисия за защита на конкуренцията не е оценила кумулативния им резултат върху пазара, и връщат решенията за преразглеждане. От Върховен административен съд показват и различен проблем - антимонополната комисия не е взела поради мнението на различен регулатор - Комисията за контролиране на известията (КРС), която е изразила опасения от евентуална централизация и накърняване на конкуренцията на пазара на едро на закрепени услуги - теза, изказана от КРС и при оценката на покупко-продажбите за за " Нет 1 ", " КомНет София " и N3.

Междувременно А1 и " Йеттел " влязоха в спор с " Виваком " и по друга линия - в края на предходната година. Причината -. От " Йеттел " тогава показаха, че с косвеното придобиване на инфраструктурата на " Булсатком " и финансирането на договорката " Виваком " ще има монополно състояние - с над 60% на пазара на разпространяване на телевизия и с близо 40% на пазара на интернет.
Реклама
В повторната си оценка на покупко-продажбите Комисия за защита на конкуренцията намира за неоснователни опасенията на А1 и " Йеттел " във връзка с телевизионния пазар на едро и на дребно, като показва, че " може да се одобри, че вследствие на плануваните покупко-продажби новата обединена група няма да има нито дарба, нито тласък за ограничение на ефикасната конкуренция ". Категоричната реакция на А1 и " Йеттел " Сега, след новото решение на Комисия за защита на конкуренцията, с което се дава зелена светлина за покупко-продажбите с " Телнет " и " Нетуоркс-България ", А1 и " Йеттел " още веднъж сигнализират за концентрирането на прекомерно доста пазарна мощност от страна на " Виваком ". Собствениците на двата телекома - австрийската A1 Group и чешката PPF Telecom Group, разпространиха позиции до локални и интернационалните медии, както и до европейските регулатори, в които предизвестяват за подкопаването на конкуренцията и за заплахата от основаването на преобладаващ състезател в лицето на " Виваком ". " Считаме, че поредицата от поглъщания на стопански и инфраструктурно мощни оператори разрешава на " Виваком " да придобие над 60% от пазара на разпространяване на телевизионни стратегии и близо 40% от пазара на интернет, което не е в полза на пазарната конкуренция и обществото ", оповестиха от А1.

От " Йеттел " и " ЦЕТИН България " (в която PPF отдели мрежовата си инфраструктура през 2020 г.) показват, че решението на Комисия за защита на конкуренцията " опонира на признатите европейски правила и практики " и " демонстрира очевидно неуважение на последните европейски решения, които предотвратяват покупко-продажби, които биха довели до концентрации на пазарна мощ в обособени райони ". В позицията си PPF и дъщерните й сдружения акцентират, че с одобряването на покупко-продажбите на " Виваком " ще управлява " близо 70% и 50% от пазара на достъп до интернет надлежно в област Русе и областите Варна, Разград, Силистра и София-град ". Само " Нетуоркс " има над 70 000 клиенти на интернет.

В позициите си и двете групи още веднъж обръщат внимание и на договорката за " Булсатком ", като приказват за " притеснителни и груби нарушавания на регулаторните процедури ", визирайки обстоятелството, че купувачът Спас Русев не е уведомил навреме Комисия за защита на конкуренцията за източника на финансиране на договорката, както и за " подозрение за редица други законови нарушавания ". Макар Комисия за защита на конкуренцията още да не се е произнесла дефинитивно по тази договорка, мненията им демонстрират, че А1 и " Йеттел " чакат, че тя ще също ще бъде утвърдена. Отговорът на " Виваком " Един ден по-късно пристигна и отговорът на " Виваком " против обвиняванията в централизация. " Съгласуваните изказвания на A1 и " Йеттел " са подвеждащи и не подхождат на констатациите на Комисия за защита на конкуренцията ", споделят от оператора в писмо до медиите. Според компанията българските пазари на закрепен широколентов достъп до интернет и платена телевизия и в този момент сa мощно конкурентни, а " Виваком " има дял от 31% от пазара на закрепен широколентов достъп до интернет и дял от 33% от пазара на платена телевизия в България (въз основа на броя на абонатите). " Пазарните дялове на А1 и на районните и локалните участници на пазара на закрепен широколентов достъп до интернет са надлежно 28% и 35% ", допълват от телекома. Като образец от " Виваком " показват, че " в други елементи на Югоизточна Европа Deutsche Telekom държи над 60% от пазара на закрепен широколентов достъп до интернет и платена телевизия в Хърватия и над 50% в Гърция " (чрез контролните си дялове в локалните оператори). " Следва да се означи, че А1 не показва угриженост по отношение на господстващото си състояние в Австрия, където делът на компанията се равнява на съвсем 50% от клиентите на широколентов достъп до интернет в страната ", разясняват от оператора.
Свързани публикации " Виваком " измести " Булсатком " и към този момент има най-вече клиенти на тв пазара 22 юни 2023, 16:47 И " Йеттел България " навлиза на пазара на доставка на телевизия 6 април 2023, 17:48 Интервю | Виктория Боклаг, United Group: Ще вложим още 600 млн. евро в България за три години 24 март 2023, 06:50 Интервю | " Булсатком " желае да е и мобилен оператор. Търси достъп до трите телеком мрежи 17 март 2023, 11:00 Край на телеком мира: " Йеттел " и А1 в спор с " Виваком " за " Булсатком " на терена на Комисия за защита на конкуренцията 8 март 2023, 07:32 Николай Андреев: Ще влагаме над 1 милиарда лева в телекома през идващите пет години 24 февруари 2022, 08:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР