Какви са новите проекти, по които работи Виваком в Бургас

...
Какви са новите проекти, по които работи Виваком в Бургас
Коментари Харесай

Планираме да изградим 5G свързаност и в по-малките селища в Бургаска област

Какви са новите планове, по които работи " Виваком " в Бургас и района?
- " Виваком " ЕАД е част от United Group и проектите на групата са в идващите 3 години да се влагат към 600 млн. евро. Инвестициите ще са най-вече в оптична мрежа, 5G, както и телевизионно наличие. Към момента сме построили най-голямата 5 G мрежа в страната* и реализираме съгласуваност за близо 80% от популацията. Започнахме внедряване на 10GIGA оптична мрежа, като тя доближава близо половин милион семейства, до момента в който общият брой домове, които имат достъп до съгласуваност от последващо потомство, е повече от 1.4 милиона и построяването продължава.
Какви са новите планове, по които работи " Виваком " в Бургас и района?
- " Виваком " ЕАД е част от United Group и проектите на групата са в идващите 3 години да се влагат към 600 млн. евро. Инвестициите ще са най-вече в оптична мрежа, 5G, както и телевизионно наличие. Към момента сме построили най-голямата 5 G мрежа в страната* и реализираме съгласуваност за близо 80% от популацията. Започнахме внедряване на 10GIGA оптична мрежа, като тя доближава близо половин милион семейства, до момента в който общият брой домове, които имат достъп до съгласуваност от последващо потомство, е повече от 1.4 милиона и построяването продължава.

Бургас и районът са от първостепенно значение за компанията ни заради високата централизация на популацията в Бургас, увеличението му неколкократно през летните месеци и възходящата потребност от качествена услуга, нужна както за крайния клиент физическо лице, по този начин и за бизнеса в региона. Затова се развиваме и толкоз бързо. През идващите 2 години планираме да изградим 5G съгласуваност освен в огромните градове, където тя е реалност, само че и в по-малките обитаеми места в Бургаска област, както и да развием оптичната си мрежа в новообразуваните квартали и бизнес зони на Бургас. Там, където доставка по оптична съгласуваност е мъчно реализуема, от началото на април предлагаме 5G Home Net и 5G Office internet, който съставлява благонадежден, безграничен интернет трафик през 5G мрежата ни. За безпроблемното прилагане на услугата предоставяме и безвъзмезден 5G рутер от 6-о потомство.

В началото на април се организираха поредност от срещи на Николай Андреев - изпълнителен шеф на " Виваком България " ЕАД, Никола Гечев - шеф " Корпоративни продажби " на " Виваком ", с управлението на община Бургас, както и с водещи компании в града, които се интересуват от умни решения, използвани в градска и бизнес среда. Югоизточен цифров иновационен хъб бяха домакини и дейни участници в среща, на която участва и Весна Балтина - зам.-кмет на община Бургас. Основен фокус на срещата бяха проектите на компанията за развиване на 5G инфраструктурата в Бургас и опциите, които се разкриват пред община Бургас и бизнеса след внедряване на 5G в района.
На какъв стадий е развиването на технологиите, свързани с " интелигентен град " в Бургас? Какво тъкмо е осъществено и какво към момента е в стадий на създаване?
- " Виваком " е снабдител на съоръжение, както построява и поддържа огромна част от градското видеонаблюдение. Към момента са инсталирани и се поддържат над 400 камери, от които 30 са за различаване на номера, доведена е инфраструктура (оптични влакна/ 4G/5G) и се реализира 24/7 мониторинг на услугата. В допълнение " Виваком България " ЕАД поддържа система за видеонаблюдение на територията на общината, като подкрепя и работата в центъра за видеонаблюдение на община Бургас. Системата е синхронизирана с националната система на България посредством ANPR камери, ситуирани на всички входно-изходни артерии на града и прилежащите обитаеми места, както и има отведен сигнал до незабавна здравна помощ. През последната година се построи видеонаблюдение на основни точки в града - кв. " Сарафово ", кв. " Ветрен ", кв. " Горно Езерово ", кв. " Долно Езерово ", кв. " Акациите " и Рибарско населено място " Ченгене скеле ".
Реклама
" Виваком " взе участие интензивно в построяването на интегриран градски превоз на града, като за задачата обезпечава съгласуваност до всички спирки с оптична мрежа и 4G. Вече няколко години системата за превоз на Бургас работи безпроблемно с помощта на синергията сред другите реализатори в плана, тъй че в последна сметка жителите на Бургас да получават качествена услуга. В допълнение - системата за закупуване на билети е с преносна среда от " Виваком ", както и контрольорите в рейсовете употребяват съоръжение, ползващо преносната среда на " Виваком България " ЕАД. Поддържаме и BRT линията на бургаския превоз (31 км), като при потребност спомагаме за премахване на проблеми, свързани с връзката по нея.

През последните 2 години работи интелигентен светофар на ул. " Гурко ", като за задачата " Виваком " достави, инсталира и поддържа контролер, както и построи преносна среда за безпроблемното деяние на светофара.

През последната година община Бургас със съдействието на " Виваком " разшири и системата си от буларди, които се ръководят отдалечено и се чака да се интегрират в SMART BURGAS платформата на града, на която " Виваком България " ЕАД е главен софтуерен сътрудник.

" Виваком " е сътрудник на община Бургас по плана WiFi4EU, с което се обезпечават и безвъзмездни WiFi зони в града. През миналата година се усилиха безплатните интернет зони с дарени от наша страна smart пейки с опция за зареждане на телефони, тротинетки и инвалидни колички.
Реклама
През актуалната година един чиновник на община Бургас с поддръжката на " Виваком " се образова в компетентност " Управление на интелигентни градове " към УНСС - София, с което ще увеличи своята подготовка, тъй че ще бъде потребен на общността с новопридобитите си познания.
Кой беше най-лесният за вас план за внедряване и за какво?
- Няма сложни планове, които да се осъществят в Бургас. Срещаме цялостно подпомагане от страна на общината, без значение дали става въпрос за план на самата община или за план за наш бизнес клиент. Общината спомага във всички случаи, в които има интерес от страна на бизнес вложители, искащи да открият бази и офиси в Бургас, тъй че сътрудниците да получат качествена услуга и да се развиват в Бургас.
Увеличава ли се ползата от страна на бизнес клиентите в Бургас и района, които желаят да си сътрудничат с " Виваком ", и в каква област съответно?
- Бизнес клиентите към този момент демонстрират интерес към доста от нашите умни решения. Интересуват се от Back-up as a service решения, които предлагаме взаимно с компания Mainstreem от групата на United Group. В последно време има доста огромен интерес към Smart monitor и Smart locator, като да вземем за пример едно такова профилирано решение сме създали за клиент, който следи местоположението на контейнери за боклуци от дървесина.

Друг клиент в складовете си за рибни артикули инсталира наши датчици, с които регистрира температура, мокрота и всевъзможни други индикатори, с цел да следи качеството на продукцията и да подсигурява годността й. Датчиците на всички решения са свързани в интелигентна система, алармираща при промени, които биха повлияли отрицателно на качествата на стоката. Преносната среда в единия случай е 4G, а в другия случай е през особено построената в Бургас LoRa мрежа на " Виваком ". Все повече клиенти питат за опцията колокация, която предлагаме. Тя разрешава клиентите да разположат IT оборудването си в професионалните Data центрове на " Виваком ", намиращи се в разнообразни сеизмични зони и отговарящи на всички интернационалните условия за сигурност и сдържаност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР