77 години от първата сценична изява на легендарното Музикално училище

...
77 години от първата сценична изява на легендарното Музикално училище
Коментари Харесай

Концерт на 24 февруари почита основателите на НУИ „Добри Христов“ - Варна

77 години от първата театрална изява на именитото Музикално учебно заведение ще отбележат преподаватели и възпитаници в Градската художествена изложба. Началото е в 18:30 ч. Вход свободен.
Концерт ще върне варненци към историята на едно от елитните учебни заведения в България. На 25 февруари 1945 година създателите на Варненското музикално учебно заведение за пръв път се показват пред аудитория и с този собствен мощен артистичен жест огласяват пред обществеността в морския град високите цели на своята педагогическа задача. 77 години по-късно, на 24 февруари 2022 година, в навечерието на деня на историческата театрална премиера, днешното Национално учебно заведение по изкуствата “Добри Христов ” ще чества годишнината от началото с концерт.

От 18:30 ч. в Градската художествена изложба изпълнителските сформира на учебното заведение - същински креативен лаборатории за създаване на експерти, ще показват стилна концертна стратегия. В нея под управлението на своите отдадени преподаватели ще покажат гения и подготовката си участниците в Струнния оркестър, Духовия оркестър, Китарния отбор, Представителния национален хор. Ще се включат и солисти, и камерни обединения. Младите актьори се готвят с възторг за своята нова среща с взискателната варненска аудитория.

В програмата ще прозвучат шедьоври на музикалното изкуство от епохата на барока до наши дни. Брас секстет ще вкара в тържествената атмосфера на празника с фамозната комбинация “Те деум ” на Марк Антоан Шарпантие. Ученикът диригент Стефан Славчев ще поведе Струнния оркестър в Концерт за Струнен оркестър в сол мажор от Антонио Вивалди. Ще прозвучат композиции на Джовани Батиста Перголези, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, Николо Паганини, Клод Дебюси, Давид Попер, Сергей Рахманинов и Иля Шатров.  

Традиционно за концертите на учебното заведение, уместно място ще бъде отредено на вдъхновението от хубостта на фолклора, както и на творчеството на българските композитори. Ще чуем композиции на актуалните български създатели Димитър Костанцалиев и Борис Динев. Финалът ще бъде прочувствен с правото хоро „ Наша горделивост “ на Дико Илиев в осъществяване на Духовия оркестър при НУИ „ Добри Христов “ с диригент Любомир Александров.

Концертът е с вход свободен.

Началото на концерта е от 18:30 часа в ГХГ - Варна.

Събитието ще се организира при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР