От регионална гледна точка големите разлики между отделните области на

...
От регионална гледна точка големите разлики между отделните области на
Коментари Харесай

Продължителността на живота расте, но остава далеч зад европейската

От районна позиция огромните разлики сред обособените области на страната остават, като ножицата сред водачите София и Кърджали по отношение на Видин е цели 5 години
Сред най-видимите отрицателни последствия от пандемията в България е внезапният спад на предстоящата дълготрайност на живота - с съвсем две години.  сочат към бързо възобновяване на знака, макар че той към момента остава както зад пред-пандемичните си нива, по този начин и спрямо по-развитите страни на Европейски Съюз.

Очакваната дълготрайност на живота доближава 73,5 години за интервала 2021-2023 година, на фона на 71,9 за интервала 2020-2022 година В последния интервал, който не включва COVID-19 обаче цената на знака е с година по-висока или 74,9 години за 2017-2019 година Бързото усъвършенстване дава всички учредения да считаме, че когато изчислението на продължителността на живота излезе изцяло отвън интервала на свръхсмъртност от COVID-19, цената на знака ще доближи тази предходна най-висока стойност и даже ще я надвиши.

От районна позиция огромните разлики сред обособените области на страната остават, като ножицата сред водачите София и Кърджали (75,4 години) и Видин (70,3) е цели пет години. Прави усещане и огромната разлика сред областите в Южна и Северна България, като на Север, в случай че оставим настрани Габрово и Варна, продължителността на живота е сензитивно по-ниска. Интересно е и скупчването на няколко области с релативно висока дълготрайност на живота в Родопите - Смолян, Кърджали и Хасково са измежду водачите в страната, макар че са на опашката по икономическо развиване.

 

 

Значителни разлики остават и в продължителността на живота на мъжете и дамите - цели 7,4 години, както и сред градовете и селата - 3 години. Положителна динамичност пък се следи и при предстоящата дълготрайност на живота на 65 годишна възраст, която е от водещо значение за планирането на пенсионната система и обществените политики - до 13 години приблизително за мъжете и 17,1 години за дамите. И този знак обаче остава приблизително с година зад предходните най-високи стойности от интервала 2017-2019 година

В средноевропейски подтекст обаче България остава страната с най-ниска дълготрайност на живота, както сочат последните разпространени от Евростат данни - най-близко до цената на Латвия, само че с шест години зад междинното за ЕС-27 и година зад Румъния, която е най-близко като ниво на стопанско развиване.

По-интересното съпоставяне обаче е на поднционално равнище. Доколкото София, и с нея целият Югозападен регион се доближават съвсем тъкмо (към 2022 година - на 97%) към средноевропейското ниво на БВП на човек от популацията в паритет на покупателна дарба, бихме имали учредения да чакаме, че и при знаците за обществено развиване и качество на живот, измежду които е и продължителността на живота, ще се следи сходна конвергенция. Разликата обаче остава - в столицата отстоянието от средноевропейската стойност е шест години, а в по-слабо развитите елементи на Югозапада съвсем девет. Възможно пояснение е забавянето на подобрението в общественото развиване спрямо икономическото - т.е., че водещите райони на България ще се приближат бързо към средноевропейските нива идващите няколко години, откакто догониха главния стопански знак.

Засега обаче разликите остават. Най-достъпният метод за стопяването им остава промяната в опазването на здравето, съсредоточена върху подобряването на качеството на живота на популацията и на живота в положително здраве. Докато в хода на пандемията ограниченията в здравната система бяха съсредоточени върху гасенето на настоящи пожари, през 2024 година тези проблеми са оставени надалеч обратно, а фокусът следва да се насочи още веднъж към дълготрайните проблеми на сферата и техните трайни решения

* е част от екипа на ИПИ от 2017 година Преди това е работил като кореспондент в " Икономедия " с фокус върху интернационалните стопански връзки, изключително в Източна Европа. Бил е създател в уеб страниците " Инфограф " и ЕКИП. В рамките на ИПИ работи по тематиките за бедността и неравенството, пазара на труда, образованието и районното развиване.

Има магистърска степен по сравнителна политология от университета в Тарту, Естония и бакалавърска степен от Софийския университет. Фокусът на академичната му активност е върху въздействието на икономическото развиване и динамичност върху изборните резултати и доверието в ръководещите партии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР