Русия предприе миналата нощ нова серия от въздушни удари с

...
Русия предприе миналата нощ нова серия от въздушни удари с
Коментари Харесай

Руска атака на украинска енергийна инфраструктура: Има ранени

Русия предприе предходната нощ нова серия от въздушни удари с ракети и дронове против Украйна и нанесе вреди по енергийни обекти в югоизточната и западната част на страната, което провокира нуждата от вноса на рекордни количества електрическа енергия, съобщи Ройтерс. При ударите са потърпевши минимум двама чиновници в изумените обекти.

Това е второто масирано съветско нахлуване против украинска енергийна инфраструктура за тази седмица.

Националният електроенергиен систематичен оператор " Укренерго " заяви за повреди в негови уреди в Запорожка и в Лвовска област. Ударено е било и газопреносно оборудване в Западна Украйна.

" След осем солидни офанзиви, които врагът нанесе по енергийната система от март насам, обстановката в енергийния бранш остава тежка ", съобщи украинското министерство на енергетиката. След снощното съветско нахлуване Украйна ще внесе рекордните 33 559 мегаватчаса (MWh) електрическа енергия, добавя ведомството. Освен това държавното управление ще би трябвало да удължи продължителността на плануваните прекъсвания на електроподаването из цялата страна с по няколко часа.

По-рано през днешния ден украинските Военновъздушни сили оповестиха, че силите им за противовъздушна защита са свалили 12 от общо 16 съветски ракети, както и всички 13 дрона, атакували страната.

Противопожарните служби в Запорожие и Лвов се борят с пламъците, а ремонтните екипи бързат да отстранят повредите по енергийните уреди.

В западноукраинския град Ивано-Франковск има вреди по постройката на Националния механически университет по петрол и газ, както и по 14 търговски и жилищни здания.

" Можем да кажем сигурно, че врагът няма да спре. Украйна се нуждае от системи за противовъздушна защита ", съобщи в " Телеграм " губернаторът на Запорожка област Иван Федоров.

Москва от своя страна сподели, че въздушните ѝ удари против украинската енергийна инфраструктура са в отговор на нападенията на украински дронове по съветска територия.

От март насам съветските сили ускориха бомбардировките си на украинската енергийна система, като извадиха от строя към половината от индустриалния потенциал на страната и провокираха сериозен енергиен срив, отбелязва Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР