4476 първокурсници няма да плащат за обучението сиОбщо 4476 първокурсници

...
4476 първокурсници няма да плащат за обучението сиОбщо 4476 първокурсници
Коментари Харесай

Специалности без такси в 17 вуза. Вижте кои са те

4476 първокурсници няма да заплащат за образованието си
Общо 4476 първокурсници в 17 вуза няма за заплащат такса за образование. Тя ще бъде покрита от държавната хазна, която отпуска 1 308 542 лева Става въпрос за дефицитни специалности, които страната разгласи за предпазени и освобождавайки от такса първокурсниците ги предизвиква да се запишат в тях.

Новите студенти в 41 специалности ще следват в СУ „ Св. Климент Охридски “ без да заплащат такса, заяви организация „ Монитор ”. В Химикотехнологичният и металургичен университет в София пък гратис ще образоват студентите в 14 курса. За задачата кандидат-студенти би трябвало да учат в едно от осемте професионални посоки или осемте предпазени специалности с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда, включени в листата на МОН.

„ Освобождаването от възнаграждение на такси за образование има за цел да насърчи кандидат-студентите да изберат да се образоват по съответни специалности и придобият познания и умения по специалности, нужни за икономическото и публичното развиване на страната. Това е следващата стъпка от страна на Министерството на образованието и науката от една поредна и целенасочена политика за реформиране на системата за висше обучение посредством разнообразни механизми на влияние, в това число и финансови “, обясниха от ведомството.

Без такса ще бъдат най-вече първокурсници в „ Педагогика на образованието по … “ - 2299. Останалите професионални посоки са „ Религия и теология “, „ Математика “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Химични технологии “, „ Енергетика “, „ Материали и материалознание “. Безплатно ще бъде и образованието на новоприетите в „ Арменистика и кавказология “, „ Индология “, „ Иранистика “, „ Новогръцка лингвистика “, „ Румънска лингвистика “, „ Унгарска лингвистика “, „ Хебраистика “ и „ Хидростроителство “, които спадат към предпазените специалности.

В СУ са планувани 794 места за студенти с гратис образование, обясниха от вуза. Те са разпределени в 5 предпочитани професионални посоки и 7 предпазени специалности. Новоприетите кандидат-учители по разнообразни предмети, теолози, математици, инженерни физици, химици, иранисти, румънски или маджарски филолози са единствено част от тези, които ще запълват неналичието на фрагменти на пазара на труда против платено от страната образование. За задачата към бюджета на СУ ще бъдат преведени 258 420 лева

Химикотехнологичният и металургичен университет образова в две професионални направленията - „ Химични технологии “ и „ Материали и материалознание “, за които първокурсниците ще бъдат освободени от такси за образование за целия курс на образованието си. В лист попадат „ Биопродуктово инженерство, хартия и опаковки “, „ Парфюмерия и козметика “,„ Чиста сила и стабилно развиване “, „ Химично инженерство “ (на немски език), „ Технология на стъклото, керамиката и свързващите субстанции “. Във всички 14 безвъзмездни специалности са заложни 206 места за учащите се в тях. От ХВМУ допълват, че те ще имат опцията да получават, както държавна стипендия за триумф, по този начин и стипендия по предпочитано професионално направление и триумф, а тези от тях, които са били измежду зрелостниците с най-високи оценки на ДЗИ, ще получават по 100 лв. спомагателна стипендия на месец, написа още „ Монитор ”.

С 94 500 лева пък ще бъде финансирано образованието на новоприетите в три от специалностите на Технически университет – София. Това са бакалавърските специалности „ Топлоенергетика и нуклеарна енергетика “ и „ Топлинни и хладилни технологии и системи “ от професионално направление „ Енергетика “ и „ Приложна математика и информатика “ от професионално направление „ Математика “.

Бъдещите учители по физическо образование, които ще започват образованието си в компетентност „ Педагогика на образованието по физическо образование “ в Национална спортна академия „ Васил Левски “ – София също няма да заплащат такса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР