30 000 лева обезщетение поиска лишен от свобода в Бобовдолския

...
30 000 лева обезщетение поиска лишен от свобода в Бобовдолския
Коментари Харесай

Затворник иска 30 хил. лева, нямал сапун

30 000 лв. обезщетение изиска лишен от независимост в Бобовдолския затвор поради неспособност да поддържа персонална хигиена, защото в затворническата лавка липсвали сапун и перилни препарати. Претенциите за неимуществени вреди са отправени към Главна дирекция „ Изпълнение на наказанията”. В исковата си молба пандизчията твърди, че е нарушено и правото му на баня по график.

Събрани са гласни доказателства. Затворници показват, че през лятото на 2021 година в лавката не е имало сапун и прахуляк за пране. Къпането в банята не можело да се реализира по график, защото водата се пускала за доста малко време – към 15-20 минути. Който успее да се изкъпе – добре, другите не се компенсират.

Друг очевидец декларира, че за интервала 2014- 2018 година е имало доста случаи, когато не е имало топла вода за къпане и вода за пиянство. Провеждали са се групови препоръки, на които казусът е обясняван с повреди.

Действително от показанията на очевидците се открива, че в избрани случаи заради повреди или ниско налягане на водата в избрания график лишените от независимост не са упражнявали правото си на къпане, само че са били обезщетени в други дни. Случаи на неупражняване на правото на баня от страна на ищеца не са потвърдени по делото с годни доказателства. Единственият съответен случай е от 21.10.202 1г., при който обаче къпането е обезпечено в по-късен час от избрания в обект №39, като мероприятието е протекло обикновено.

Установените обстоятелства по основаването на условия за къпане на ищеца и действителното практикуване на това право сочат съблюдаване правото на лишените от независимост, в това число и на ищеца, за достъп до баня в степен на обезпечаване на минималните им права в този аспект, без накърняване на човешкото достолепие и надхвърлящи неизбежното страдалчество.

Освен това съдът приема, че активността по обезпечаване на артикули в лавките към пандиза не се реализира от чиновници на ответника Групово дело „ ИН “ – София, а от дружество, сключило контракт за доставка от вероятно претърпени вреди от неналичието на перилни и почистващи препарати за поддържане на персонална хигиена от ищеца, са предявили против различен ответник. Групово дело „ ИН “ – София се явява ненадлежен подобен, доколкото не е пасивно легитимиран да дава отговор за тези вреди, заради което искът против него следва да бъде отритнат като безпочвен.

Така състав на Административен съд – Кюстендил под председателството на арбитър Николета Карамфилова отхвърли като неоснователни предявените искове за възнаграждение на сумата от 30 000 лева, представляваща обезщетение за породени неимуществени вреди в интервала 21.10.2016 година до 21.10.2021 година, настъпили вследствие на отнемане от баня по график – нарушаване на член 3 от ЗИНЗС и член 2 за възнаграждение на сумата от 10 000 лева, представляваща обезщетение за породени неимуществени вреди в интервала 21.05.2021 година до 21.10.2021 година, настъпили вследствие на неспособност за поддържане на персонална хигиена заради липса в затворническата лафка на сапун и перилни препарати – нарушаване на член 3 от ЗИНЗС.

Решението предстои на обжалване пред тричленен състав на Кюстендилския административен съд в 14-дневен период.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР