Как така страната на Пастьор се превърна в един от

...
Как така страната на Пастьор се превърна в един от
Коментари Харесай

Недоверието към ваксините - другата епидемия, която се шири във Франция

Как така страната на Пастьор се превърна в един от най-големите противници на ваксините в света? Недоверието, което съществуваше и преди КОВИД-19, се разпространява главно от личности, понякога доста известни, които не се притесняват да препредават лъжлива информация. Лина няма да се ваксинира срещу КОВИД-19.

На шестмесечното й бебе впрочем не са направени задължителните ваксинации - тя е успяла някак си да се сдобие с фалшиви удостоверения. Тридесет и две годишната жена, която се занимава с изкуство, казва, че е срещнала млад мъж, който бил инвалидизиран " вследствие на ваксина ".

Когато станала майка, тя се " осведомила, сърфирайки " в интернет и от разговори с приятели. За коронавируса " всички имаме чувството, че всъщност не ни казват истината ", отбелязва тя. Разнородната група на противниците на ваксините в последните години видимо се разраства.

В средата на 2019 г. световно допитване заключи, че Франция е страната, където недоверието е най-силно: една трета от французите бяха отговорили, че не вярват в безопасността на ваксините. Според направен наскоро сондаж 59 на сто от французите не смятат да се ваксинират срещу коронавируса, при все че президентът Еманюел Макрон планира масова ваксинация между април и юни. Във Франция обаче имаше " силна подкрепа " за ваксините, смята Жослен Род, социален психолог във Висшето училище по здравеопазване (EHESP). " Разклащането на доверието започна през 2009 г. с " фиаското " с грипа H1N1 (свински грип - бел. ред.): милиони хора бяха ваксинирани, а болестта се оказа относително безобидна.

За това допринесе и най-големият здравен скандал във Франция - за медикамента " Медиатор ", смятан за причина за смъртта на стотици хора. Тогава здравните власти бяха подведени под отговорност за забавяне на забраната за продажбата му въпреки предупредителните сигнали, подадени още в средата на 90-те години на миналия век.

Накрая в дебатите бе включен и въпросът за помощните вещества, главно за наличието на алуминий. Под въпрос беше поставено също увеличаването през 2018 г. на броя на задължителни ваксини за новородените от три на единадесет. В последните години се появиха личности, които са против ваксините, както и петиции срещу ваксините.



Коронавирусът увеличи известността на личности, чиито лъжливи твърдения АФП редовно опровергава.
Сред тях, с над 500 000 абонати в канала си в ЮТюб, е Тиери Казанова - суровоядец и привърженик на поста, който твърди във видеоклиповете си, че " болестта не съществува " и че човек може да мине без конвенционалните методи на лечение.

Той е близък с белгиеца Жан-Жак Кревкьор, чието видео " Коронавирусът - да се подчиним и да се надигнем " беше гледано повече от 800 000 пъти, преди ЮТюб да го свали.
Има и един бивш фармацевт, Серж Радер. " Седем милиарда души за ваксиниране, това е невъобразима златна мина! Целият този страх се насажда в съзнанието на хората, за да може в даден момент да приемат спасителната ваксина ", каза той пред " Радио Сюд ".

В дебата се намесиха също заместничка в кметството на Марсилия, актьорът хуморист Жан-Мари Бигар и звездата от телевизионните риалити формати Ким Глоу, според която ваксината ще даде възможност да ви инжектират чип: " Той ще работи с Джи 5 ", уверява тя, макар това да не невярно.

" Ваксината е темата, която събира най-много привърженици на конспирациите ", обяснява преподавателят по социология Антоан Бристиел,
" Изказванията на популярни личности, които са против ваксините ", причиняват много вреди. Хората си казват: " те знаят какво се крие зад това ", казва с безпокойство специалистката по география Люси Гимие, която отбелязва, че отказът от ваксина е по-разпространен в южната част на страната.

Отпорът срещу тези хора се организира, но със закъснение: " Противниците на ваксините започнаха за монополизират социалните мрежи доста преди да си дадем сметка, че има проблем с доверието. Така че те водят с немалко дължини пред всички останали ", обобщава страницата във Фейсбук " Ле Ваксьоз " (Les Vaxxeuses) с над 15 000 последователи, демонстрираща вярата си във ваксините, които смята за " най-голямото медицинско достижение ".
" Ле Ваксьоз " наблюдават мрежите, насочват към образователни страници, отговарят неуморно на отсрещния лагер - анонимно на обидните писания, но изразяват съжаление за липсата на видимост. " И алгоритмите не ни помагат ", казва тяхна представителка, осъзнавайки, че посланията им биха могли да стигнат до колебаещите си, но не и до хората с твърдо установени позиции против ваксините.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 16234  Южна Корея постанова невиждани ограничавания в Сеул поради COVID-19 Южна Корея постанова невиждани ограничавания в Сеул поради COVID-19  Италия вкарва карантина за жители, които се връщат от Европа, и за европейски туристи Италия вкарва карантина за жители, които се връщат от Европа, и за европейски туристи  Не доста радостна Коледа се задава за засегнатата от ковид Европа Не доста радостна Коледа се задава за засегнатата от ковид Европа
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР