Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес промени в

...
Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес промени в
Коментари Харесай

Ключови промени в Шенген заради мигрантите

Съветът на Европейски Съюз заяви, че е приел през днешния ден промени в разпоредбите за Шенгенското пространство. Промените засягат случаите на изключителна конюнктура и ограниченията против злоупотребите с мигранти.

Въвежда се опция за приемане на общоевропейски ограничения за ограничение на достъпа чужденци до Европейски Съюз при положение на огромна изключителна опасност за публичното здраве. Предвижда се процедура за справяне с вторичното придвижване на мигранти от една страна от Европейски Съюз в друга.

Според измененията Съветът на Европейски Съюз ще може да утвърждава общи краткотрайни ограничавания за пътешестване през външните граници на Европейски Съюз, да постанова условия за медицински проучвания, както и за карантина. В известие на Съвета на Европейски Съюз се отбелязва, че при пандемията от КОВИД решенията на институцията бяха единствено под формата на рекомендации.

Държавите от Европейски Съюз получават опция да лимитират броя на граничните контролно-пропускателните пунктове или да понижат работното им време като мярка против потреблението на мигрантите за оказване на напън против европейските страни.

Промените засягат също разпоредбите за обновяване на инспекциите по вътрешните граници в Шенген при сериозна опасност за публичния ред или вътрешната сигурност. Държавите от Европейски Съюз ще би трябвало да преценяват дали в тези случаи да възобновяват инспекциите, или да приложат други средства. При решение за обновяване на инспекциите, продължителността на такава краткотрайна мярка няма да може да надвишава две години. Предвижда се опция за удължаването на този период до два пъти по шест месеца.

Занапред страните от Европейски Съюз, задържали чужденец без право на престой, ще могат да го връщат напряко на страната от Европейски Съюз, откъдето е дошъл. Задържането би трябвало да се извърши на основата на двустранна конвенция за съдействие, се разяснява в известието.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР