В деня, в който Румъния регистрира три негативни рекорда в

...
В деня, в който Румъния регистрира три негативни рекорда в
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу COVID-19 в Румъния може да започне най-рано през 2021 г.

В деня, в който Румъния регистрира три негативни рекорда в развоя на епидемията от новия коронавирус - 7733 нови заразявания, 120 смъртни случая и 974 пациенти в интензивни отделения, специалистите са резервирани по въпроса за капацитета на властите да контролират ситуацията, пише в. " Адевърул ".

Статистическите данни сочат, че сегашният брой на новите случаи ще се удвои за един месец, а лекарите очакват от правителството затягане на мерките срещу Ковид-19, посочва изданието.

Коефициентът на заразяване за период от 14 дни на 1000 жители население в столицата Букурещ е 3,94. Най-висока стойност този коефициент има в окръг Сълаж - 5,2, следван от Клуж - 5,08, Алба - 4,61, Тимиш - 4,56, Сибиу - 4,26, Бихор - 4,13, предава БТА.

" Адевърул " цитира мнението на д-р Емилиан Имбри, мениджър на болница " Д-р Виктор Бабеш " в Букурещ, според когото единственото, което могат да направят властите, е да последват модела на страните около Румъния с риск от демонстрации, тоест да наложат карантина. Според епидемиолога Вирджил Муста хората трябва да спазват предпазните мерки и да носят маски дори в семейството.

След рекордния брой нови заразявания, за който бе съобщено вчера, президентът Клаус Йоханис повика в президентския дворец Котрочени здравния министър Нелу Татару и ръководителя на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат, за да обсъдят мерките за управление на пандемията. На срещата бе повикан и представителят на Румъния в Световната здравна организация Александру Рафила, пише " Адевърул ".

Като цитира изявления на президента Йоханис след срещата в двореца Котрочени, в. " Ромъния либера " пише, че Румъния ще получи над 10 милиона дози ваксина срещу Ковид-19 следващата година. Според Йоханис ваксинацията в Румъния ще започне най-рано през първото тримесечие на 2021 г. Румънският президент уточни, че ваксините, предназначени за Румъния, ще дойдат от ЕС и ще бъдат сертифицирани от ЕС. По думите му ваксинацията няма да бъде задължителна, а препоръчителна.

Бившата кметица на Букурещ Габриела Фиря продължава да държи на своето - масово тестване на населението, пише в. " Котидианул ". Фиря, която понастоящем е кандидат на опозиционната Социалдемократическа партия за място в Сената, призовава правителството на Лудовик Орбан да започне масово безплатно тестване на населението, тъй като според нея това е единствената ефективна мярка в борбата с разпространението на вируса.

" Безотговорното правителство може веднага да намали броя на новите случаи, ако промени протокола за тестване, така че всички граждани, които представляват риск за заразяване, да бъдат тествани веднага безплатно и позитивните случаи да бъдат изолирани ", посочва Фиря. Тя отбелязва, че високата цена на теста възпрепятства много отговорни хора да го направят, защото не могат да си позволят сумата. " Минаха шест месеца, откакто предложих, като кмет на Букурещ, широко тестване на населението с цел изолиране на позитивните случаи. Блокираха ме като кмет, а сега започват да правят това, което аз предлагах тогава ", коментира Фиря, цитирана от " Котидианул ".


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14384  Слънцето играе значима роля в разпространяването на вирусните болести Слънцето играе значима роля в разпространяването на вирусните болести  Датският министър председател ще се самоизолира и ще си направи тест за ковид Датският министър председател ще се самоизолира и ще си направи тест за ковид  Италия вкара полицейски час, който ще бъде в действие от на следващия ден Италия вкара полицейски час, който ще бъде в действие от на следващия ден
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР