Никол Колева е първата българка, развяла българското знаме 30 км

...
Никол Колева е първата българка, развяла българското знаме 30 км
Коментари Харесай

Българка развя знамето ни в стратосферата

Никол Колева е първата българка, развяла българското знаме 30 км над Земята, в нулева гравитация.

Тя е единствено на 24 години, изследва душeвността на астронавтите от НАСА, само че не мечтае за необятния Космос, а да се върне назад в България.

На 10 годишна възраст Никол напуща Плевен, с цел да учи в чужбина. Завършва интернат в Англия. В университета учи клинична логика на психиката и специализира галактическа логика на психиката. В ничията земя, там, където космоса и земята се срещат, развява българското знаме. Три дни откакто каца, се срещаме на родна земя.

„ Въпреки, че съм живяла в чужбина постоянно каквото и да съм правила постоянно съм представяла България и за мен в действителност беше чест и горделивост. В момента, в който разбрах, че ще хвърча първото нещо, което си помислих е, че би трябвало да си взема българско знаме с мен ”, споделя Никол пред Нова.

Тя се е съгласила на предлагането да лети в Космоса, още в първия миг, в който са й предложили. Но опцията не е била посрещната със същия възторг от майка й, която незабавно се сетила за съдбовния случай с подводницата на път за Титаник.

„ Разбирам я като майка. Тя първо гледа заплахите и аз също не мога да кажа, че не ме беше боязън. Особено като летяхме към Бостън доста ме хвана боязън. На финалната права се разплаках ”, споделя Никол.

„ Много е необичайно. В първия миг е еуфория, не осъзнаваш какво се случва. Тялото ти е тотално комплицирано. Инстинктивно дори се опитваш да плуваш. Защото имаш такова възприятие все едно си във вода, само че то няма какво да оттласкаш. Тялото ти прави едни придвижвания, само че нищо не се случва ”, споделя Никол.

Когато самолетът стартира свободното рухване, учените усещат гравитацията на луната, на Марс и възприятието за безтегловност. Тогава стартират и техните опити.

„ Името на този полет е кометата на повръщането. Това е още откогато НАСА са ги основали, с цел да упражняват астронавти. Но оттогава много се е развило и в този момент е по-мекия вид. Много внезапно се удряш, тъй като от без гравитация внезапно влизаш в гравитация и напряко се удряш в пода. ”, изяснява българката.

Полетът е с дълготрайност като този от София до Лондон - към 3 часа. Но резултатите върху пасажерите са надалеч по-различни. ” Като кацнеш тялото ти се усеща необичайно. Бях пъклен изморена. Прибрах се в хотела ми и спах 13 часа. Все едно съм тичала 5 маратона ”, споделя Никол.Тя споделя, че бленувам да се завърне в България.

Виждам благоприятни условия в България за това да се основат същите благоприятни условия както и други страни ”, уверена е Никол.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР