1/3 от европейците смятат, че проблемът с корупцията в държавите

...
1/3 от европейците смятат, че проблемът с корупцията в държавите
Коментари Харесай

България е начело по корупционни практики в здравеопазването

1/3 от европейците считат, че казусът с корупцията в страните им се задълбочава, а 44%, не виждат усъвършенстване. Това демонстрира проучване на ”Трансперънси Интернешънъл”, извършено измежду 40 000 жители на Европейския съюз, представено от bTV.

Изследването визира корупционните практики в разнообразни браншове. Във всички изследвани браншове България заема челните позиции, като в бранш " Здравеопазване " е преди всичко.

Проучването подрежда страната ни на трето място - 48% от сънародниците ни са дали отговор, че през 2020 година корупцията в страната ни се е нараснала. На второ място е Словения (51%), а класацията оглавява Кипър (65%).

По отношение на връзката бизнес - политика се откроява казусът, че законите постоянно се вършат по този начин, че да работят в интерес на избрани частни ползи, а не за общото богатство. По-малко от 30% от интервюираните считат, че тяхното държавно управление взима поради мнението на жителите си при гласоподаване на избрани правила. Около половината пък настояват, че огромните компании постоянно прибягват до подкупи и връзки, с цел да си обезпечат доходоносни контракти с страната и да избегнат заплащането на налози.

Повече от половината европейци са на мнение, че държавното управление в тяхната страна се управлява от частни ползи. Така считат и близо 70% от българите, като по този индикатор страната ни се подрежда на второ място след Словения.

Изследването демонстрира, че близо 2/3 от жителите на Европейски Съюз считат, че в страните им има корупция по високите етажи на властта. Посочва се, че обстановката се утежнява и поради чувството за безотговорност - едвам 21% от запитаните считат, че корумпираните чиновници в държавния уред получават подобаващи санкции.

Половината от европейците са на мнение, че най-корумпирани са министър председателите и депутатите, до момента в който за другата половина това са предприемачите и банкерите.

От " Трансперънси Интернешънъл " регистрират, че към трима на всеки 10 души, или общо над 106 млн. души, са употребявали персонална връзка за достъп до опазване на здравето, обучение или друга социална услуга.

В подтекста на пандемията от COVID-19 излиза наяве, че през миналата година 6% от хората са платили рушвет, с цел да получат здравни грижи, до момента в който 29% са употребявали връзки за задачата.

Според организацията данните са притеснителни, тъй като точно по време на здравна рецесия е от извънредно значение хората да имат бърз достъп до здравна грижа или имунизация.

Относно тематиката за изнудването проучването демонстрира, че в сфери като опазване на здравето и обучение се следи корист със служебно състояние за персонални изгоди.

В това направление България оглавява класацията - 17% от запитаните ни сънародници са дали отговор, че са били изнудвани или познават човек, който е бил. На второ и трето място надлежно се подреждат Хърватия и Румъния.

Половината от запитаните настояват, че се опасяват да подадат сигнал за корупция. Според 2/3 от хората обаче ограничението на корупцията зависи от елементарните хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР