Право


Общо 37 жалби до момента са подадени във Върховния административен ...

... на решението на МС бъдат извършени други действия на администрацията, които засягат партията: "Всички последващи правни и фактически действия на администрацията въз основа на оспореното решение на МС по отношение на политическата партия следва да бъдат обективирани в съответен акт, който едва тогава ще може да подлежи на съдебен контрол."


Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев изпрати днес (понеделник) писма до ...

... до окръжния съд за спиране вписването на решенията (чл. 536 ГПК). Но за всеки съдия в окръжен съд е ясно, че жалба в административния съд няма как да повлияе на вписването в Търговския регистър и на това основание не би трябвало да се спират вписванията. Само че това се прави.


Реформата на съдебната карта и силната съпротива срещу предлагания от ...

... близо 1 млн. в момента (при 350 000 в началото на 2017 г.), 35 незаети щата, въпреки огромното натоварване, 4-годишно бездействие по ангажимента за свързване на българския Търговски регистър с международната информационната система на бизнес регистрите, което е довело до образувана наказателна процедура от ЕК и др. Още по тематаДвама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от Съдийската колегия ...

... в петък бе публикувано тяхно до съдиите в страната, в което те заявяват, че подават оставки с чувство на удовлетвореност, че реално са отворили дебата за промени в съдебната система и са "поставили на масата" редица проблеми, макар че по много от тях не се е стигнало до рационални решения.


Заради множеството нарушения, открити при проверката в Агенцията по вписванията, ...

... По тях тя е получила 26 000 лв. В Агенцията по вписванията продължава проверката за отказа да се впишат ръководствата на болниците, когато има резултат, той ще бъде оповестен, заяви Демерджиев. Той сподели, че работата на длъжностните лица по регистрацията била с много ниско качество, констатирани били множество еднотипни откази.


Симптоматично в разгара на поредния политически скандал за подслушване на ...

... в парламента назначи нов състав с потресаващи квалификации - инженер, лесничей по образование със стаж и на пожарникар, психолог, възпитаник на Националната спортна академия със специалност борба, и само един юрист. Сред тях и Желязков - психолог по образование, но преминал през бордовете на ТЕЦ Марица изток 2" и БЕХ,Адвокат Ивайло Дерменджиев е новият председател на Висшия адвокатски съвет, ...

... санкционирано лице в хода на административната процедура пред OFAC. Важно е обаче, както административните жалби пред OFAC, така и документите за издаване на лиценз от OFAC, да бъдат съобразени със спецификата на всеки конкретен случай и да бъдат изготвени от специалисти с международен опит и широки познания по американско право.


Идущата сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие ...

... населението, очакваните дела от България и др. Според регламента за създаване на Европейската прокуратура единствено европейският главен прокурор има право да определя броя на делегираните прокурори от дадена страна и това не зависи от мнението на един или друг член на Прокурорската колегия, на главния прокурор или на цялата колегия.


Адвокатурата предприе сериозен отпор на т.нар. Модел 4 за оптимизация ...

... апелативни съдилища при всички свидетели, които да речем трябва да бъдат разпитани на втора инстанция, вещи лица, които ще трябва по вещните искове да правят оглед на имота в Петрич, но ще трябва да се явяват през въззивния съд в София. В това няма никакъв житейски, още по-малко правен смисъл.


Бизнесменът Миню Стайков осъди България в Страсбург заради продължителен и ...

... време на предварителното разследване се основават на съответни и достатъчни основания. Това обаче не означава, че властите имат неограничени правамощия да продължат тази мярка. Напротив, "противно на твърдението на Апелативния специализиран наказателен съд (от лятото на 2020 г.) тези основания стават все по-малко релевантни с течение на времето", отбелязва ЕСПЧ.


Европейската прокуратура е натоварена със свръхочаквания, поне в български контекст, ...

... състои в това, че личните данни на сигналоподателя са достъпни единствено за европейския прокурор и делегирания прокурор, на когото е разпределено делото. Тези данни не излизат от електронната база данни на Европейската прокуратура, т.е. те дори могат да не фигурират на хартия в досието, което се намира в държавата членка.Столичният адвокат Ивайло Дерменджиев е новият председател на Висшия адвокатски ...

... но и на вероятно проявено бездействие от страна на БНБ чрез банковия надзор". На практика КС отмени всички атакувани от Висшия адвокатски съвет текстове от ЗБН. Казусът обаче тепърва ще има развитие, доколкото по много от отменените текстове има висящи съдебни дела, а също и влезли в сила съдебни решения.


Огромен през целия екран на сайта на Европейската прокуратура призовава ...

... по рода си независима служба на ЕС за разследване и преследване по наказателен ред на престъпления, засягащи бюджета на съюза. От 1 юни нататък европейските прокурори под силното ръководство на Лаура Кьовеши ще противодействат на престъпниците и ще гарантират, че нито едно евро не се пропилява заради корупция или измами."


Съдът на Европейския съюз търси с обществена поръчка писмени преводачи ...

... институцията се състои от 600 юристи и превежда съдебните документи, с които работи Съдът на Европейския съюз. По този начин тя гарантира доброто развитие на производствата и многоезичното разпространение на съдебната практика, като осигурява достъп до европейското правосъдие и съдебна практика на всички граждани на ЕС, независимо от езика им.


На 29 и 30 май ще се проведе , което ...

... професия се упражнява от 14 000 души, които са различни по произход, образование, житейски и професионален път и ценности. Много от тези хора, поставени в безпринципното ни съвремие, трудно устояват на изкушенията, а това води до компромиси и спорни позиции - както от морална, така и от правна гледна точка.


Авторите са адвокати в адвокатско дружество "Димитров, Петров и ко." ...

... какви права имат хората и как могат да ги упражнят ефективно. В допълнение, администраторите трябва да прилагат процедури за разглеждане на искания за упражняване на права и за съобщаване в случай на нарушаване на сигурността (когато се изисква), съществени промени в обработването и всяка друга информация, която засяга значително хората.Президентът Румен Радев разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи следващите ...

... по всички елементи на отговорността на администратора на лични данни. В този контекст ВАС отправя пет въпроса до СЕС, с които на практика пита какъв е обхватът на отговорността на администратора на лични данни, когато течът е причинен от действия на лица, които не са служители на администратора. Вижте въпросите


По едно съвпадение, докато прокуратурата организира хепънинги в защита на ...

... между тях е, че основната цел на тези процеси, започнати навремето от Цацаров, всъщност никога не е била да се преследва корупцията по високите етажи, нито, както някои тогава коментираха, да се вдига прах в очите на Брюксел. Истинската цел винаги е била е политическо инженерство чрез дела за назидание.


Фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния прокурор и ...

... тази фигура с европейския прокурор и с европейските делегирани прокурори, които имат сходен статут, е неприложима, защото европейските делегирани прокурори действат в рамките на отделна наднационална система за ръководство и контрол над дейността на прокурорите, начело на която стои Колегията на Европейската прокуратура. Върху специалния прокурор няма никакъв вътрешноинституционален контрол.


Оправдателната присъда за всички шестима обвиняеми по емблематичното дело "EVN" ...

... казва в прессъобщение на "Алфа финанс холдинг" от днес. В коментари по повод окончателния край на процеса подсъдимите изразиха надежда, че политическите процеси в държавата ще доведат до създаването на институционални гаранции срещу произволното използване на държавна репресия за тормоз и натиск срещу публични фигури, които властта определя като опоненти.


Парламентът се разпуска на 11 май, а следващите парламентарни избори ...

... върховен съд, се отчита в доклада. Силно е намаляло и постъплението на делата в съдилищата - с близо 15 %, но в края на година са останали над 128 000 висящи дела, което е повече от предишната година. Данните показват, че системата не може да работи ефективно заради неравномерното натоварване.Авторите Галин Попов и Емилиян Арнаудов са партньори и управляващи ...

... за един истински независим кандидат, който трябва да търси мнозинство, при това в конкретен район - това прави вероятността такъв да бъде избран по-малка, дори от настоящата система, при която той може да бъде избран с около 6-7% от гласовете в един голям район (около 13 500 гласа от района).


Основната задача, която си постави този парламент - приемането на ...

... бюлетините и др. Законът влиза в сила в деня на обнародването му на 1 май, а в 14-дневен срок след това, т.е. до 15 май, президентът трябва да назначи нови членове на ЦИК. Мандатът на членовете на настоящата комисия се прекратява от деня на назначаването на новите членове на ЦИК.


Симона Белчева е адвокат в адвокатско дружество "Цветкова&партньори." Специализира в ...

... (посолства, генерални консулства, консулства и почетни консулства), дирекция "Миграция", Инспекция по труда и пр. С промените процедурата се консолидира и централизира в една единствена институция, а именно дирекция "Миграция", която приема всички заявления и документи и има задължение да ги изпрати за последващи съгласувателни процедури до всички останали компетентни институции.


Изминалата втора парламентарна седмица бе ознаменувана с някои спорни решения ...

... на регламента и могат ли те да бъдат определени като задача от обществен интерес, която оправдава определена пропорционална намеса по отношение на личните данни на лицата, присъстващи в изборните помещения, след като те изпълняват официална, публична, законово регламентирана функция, питат съдиите. (Още по темата и въпросите, които формулира ВАС, .)


Втората съдебна инстанция - Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС), изцяло ...

... държавата. Обвинението срещу Прокопиев бе заради негово публично изказване по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който той бе председател към онзи момент, в което призовава да се продаде миноритарния дял на държавата, тъй като това ще е изгодно за нея. Това, според прокуратурата, било помагачество.Още в първите два дни на новото 45-то Народно събрание ...

... Димитър Вълчев, Ели Христова, Златимир Жечев, Ина Лулчева, Катерина Михайловска, Красимир Краев, Красимира Иванова, Нина Седефова, Стефан Гугушев и Ценимир Братоев. До момента и други двама адвокати обявиха, че ще се кандидатират за председател на ВАдС - адв. Райна Аврамова от София и председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев.


Темата накратко Темата за конституционните измерения на понятието "пол" отново ...

... по лека атлетика наложи забрана на олимпийската шампионка Кастер Семеня да участва в състезания, ако не започне хормонална терапия. Федерацията даже обяви, че ще плати операцията на Семеня, ако тя реши да се оперира за смяна на пола. В отговор шампионката се обърна към Европейския съд по правата на човека.


Очаквано Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура за избор ...

... плащанията, начисляване на лихви за забава, прекъсване на здравноосигурителни права и др. Това са констатациите в , огласен от (САК). Новото ръководство на САК ще уведоми Управителния съвет на касата, ще извести и Висшия адвокатски съвет като отправи предложение да се предостави спешно финансиране за покриване на недостига в касата.


Чешката здравна политика за задължителна ваксинация на деца срещу определен ...

... болести, които са добре известни на медицинската наука. Изпълнението на това задължение не може да бъде извършено принудително физически, санкцията се осъществява чрез налагане на глоби на родителите, а неваксинирани деца не се приемат в детски градини с изключение на тези, които не могат да бъдат ваксинирани по здравословни причини.


Няма престъпление при продажбата на контролния пакет акции от "Каолин" ...

... На претърсването дойде тогавашният и.д. ръководител на Специализираната прокуратура , а заедно с прокурорите и полицаите пристигна и екип на кафявия сайт ПИК да отрази акцията. Според държавното обвинение поводът за нахлуването е издирване на документи, някои от които са от 2000 г. и вече са били предоставяни на прокуратурата.


Бурната предизборна седмица предложи и много правни новини, някои от ...

... заради политическия скандал, който този случай предизвика навремето, а и защото за първи път по българско дело в Страсбург се появява оплакване от името на полицай за лошо планирана полицейска операция. Решението задава стандартите за ангажимента на държавата за опазване на живота и здравето на полицейски служители. Още по темата


Роднините на убития през 2014 г. при скандалната операция в ...

... в дома, преговори, престрелка, при която Шарков е убит, а други петима негови колеги са ранени. Стрелецът Петко Петков получи доживотна присъда, осъден беше и да плати кръвнина на близките на Шарков. Но двете вътрешни проверки в МВР, направени веднага след операцията и шест месеца след това, бяха старателно укрити.


Радослава Макшутова, адвокат в адв. дружество "Димитров, Петров & ко." ...

... за продажба на стоки (онлайн и на място в магазин) и договори за предоставяне на цифрово съдържание и услуги с потребители (физически лица) срещу заплащане на определена цена. Законът засяга и договорите за цифрово съдържание и услуги, при които потребителят предоставя или се задължава да предостави лични данни на търговеца.


Адвокат Георги Атанасов от адвокатско дружество "Доковска, Атанасов и съдружници" ...

... се реализират в обозримо бъдеще или които са гарантирани като последици от закона. Те не разполагат с такива средства и срещу дружеството Нове Хоумс, с които да си поискат парите обратно от него. Всичко, построено с парите на купувачите, се претендира за отнемане от КПКОНПИ и е обект на възбрана.


Открояващата се новина на изминалата седмица е, че Конституционният съд ...

... заявки за промени се правят в сферата на правосъдието, сред които и закриване на спецпрокуратурата и спецсъда. В предизборните програми на партиите с шанс да влязат в бъдещия парламент - с изключение на ГЕРБ и ДПС, изрично е заложено закриване на спецправосъдието. За това не се налага промяна в Конституцията.


на Висшия съдебен съвет, избран в събота с гласовете на ...

... всяко от които следва да бъде наложено отделно наказание, уточнява Гешев. В искането се казва, че има противоречива практика на съдилищата поради формулировката на закона, според която проверката е за алкохол и/или за наркотици. Това е първото тълкувателно дело, образувано във ВАС за тази година, докладчик е съдия Николай Гунчев.


Седмицата започна с решението на Съда на ЕС, че издадените

Седмицата започна с решението на Съда на ЕС, че издадените ...

... обрасна с много правомощия, включително принудително довеждане на лица, обезпечаване и охрана на разследване и др. Именно служители на Бюрото за защита, докарани с два буса и тежко въоръжени, "охраняваха" претърсването в президентството на 9 юли 2020 г., което провокира масови протести срещу правителството и главния прокурор. Още по темата


До избора на новия Висш съдебен съвет през 2022 г.

До избора на новия Висш съдебен съвет през 2022 г. ...

... главния прокурор. Това всъщност е един от базисните проблеми в концепцията за избор на прокурор от системата, който да разследва главния и заместниците му. От Съвета на Европа предлагаха съдия ад хок, както и алтернативна възможност за кариерно развитие на разследващия главния прокурор след мандата му извън системата на прокуратурата.


Близо един милион лева е общата сума за медийните пакети,

Близо един милион лева е общата сума за медийните пакети, ...

... кампания чрез доставчиците на медийни услуги. Редът за предоставянето и разходването на средствата за медийните пакети се определя от Централната избирателна комисия съгласувано с министъра на финансите. В сряда ЦИК вече започна да гласува първите решения за одобряване на договори между партии и медии за отразяване по време на изборите.


Правомощието на МВР да отнема шофьорската книжка и да спира

Правомощието на МВР да отнема шофьорската книжка и да спира ...

... на ВАС е продължение на един задочен спор между МВР и съда по темата. Междувременно в КС постъпи и становище от ВКС, с което се подкрепя тезата за противоконституцонност на тези правомощия на МВР. Това становище обаче не е от Пленума на съда, а изготвено еднолично от съдия Борислав Белазелков.


Софийски университет

Софийски университет "Св. Климент Охридски" © Цветелина Белутова Авторът доц. д-р ...

... рационалност, прозрачност и устойчивост какъвто и да е проблем. Какви фактори и интереси диктуват подобно решение на управленски произвол е отделен въпрос, но това със сигурност няма как да бъде стремежът за преодоляване на дефицитите на юридическото образование и за пресичане на тенденцията на девалвация на юридическата професия у нас.


Главен съдебен инспектор Теодора Точкова © Георги Кожухаров Членовете на Инспектората

Главен съдебен инспектор Теодора Точкова © Георги Кожухаров Членовете на Инспектората ...

... до момента такива актове няма постъпили в Съдийската колегия, научи "Капитал", което пък поставя и въпроса с каква дейност си заработват заплатите в ИВСС. "Капитал" поиска официален коментар на проблема с мандатите от ВСС и от Инспектората към него, но до момента няма отговор от нито едната от двете институции.


Антикорупционната комисия КПКОНПИ се отказа от сградата на бившия нотариат

Антикорупционната комисия КПКОНПИ се отказа от сградата на бившия нотариат ...

... изготвя видеозапис върху електронен носител, който се прилага към делото. В мотивите към законопроекта се сочи, че Министерството на правосъдието е бенефициент на близо 2,5 млн. лева по програма ОПДУ за изграждане на 26 точки за видеоконферентни връзки - 20 съдилища, 6 затвора и една централна компонента, изградена в министерството.


За авторите Емилиян Арнаудов е партньор и управляващ съдружник в

За авторите Емилиян Арнаудов е партньор и управляващ съдружник в ...

... Въвеждането на едно такова задължително изключение или ограничение, което да позволява на преподавателите да използват защитено с авторско право произведение в своите уроци и да разяснява конкретните условия, при които това ще е възможно, ще осигури пълна правна сигурност и постигане на справедлив баланс в отношенията между преподаватели и правоносители.


© Цветелина Белутова Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд (КС)

© Цветелина Белутова Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд (КС) ...

... до изчакване на решение на КС по закон, който е приложим по това дело. В този смисъл може да се окаже, че от бързината, с която се водят съдебните дела, и с която се решават делата в КС, зависи от това дали ще се приложи един противоконституционен закон или не.


Журналистът Сашо Диков занесе в сряда сутринта акциите на Левски

Журналистът Сашо Диков занесе в сряда сутринта акциите на Левски ...

... могъл да поиска обявяване на джирата, с които му се прехвърлят акции на "ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛЕВСКИ" АД, за нищожни по съдебен ред. Алтернативно, премиерът може да джироса временните удостоверения на друго лице, което обаче отново ще остави отворен въпросът за липсата на основание за прехвърлянето им. То be continued


© Анелия Николова Съдебните заседания остават закрити за публика, а журналистите,

© Анелия Николова Съдебните заседания остават закрити за публика, а журналистите, ...

... нещо е останало скрито-покрито или че закриването на публичността прикрива процесуален произвол в залата, който няма да бъде записан в протокола. Така че, мисля, че нищо драматично не се е случило вчера, защото нищо не е променено. И преди, и сега съдът по делата решава дали заседанието да бъде публично.Народно събрание сграда надпис © Георги Кожухаров Въпреки острата реакция на

Народно събрание сграда надпис © Георги Кожухаров Въпреки острата реакция на ...

... което означава, че може да стане и със задна дата. Административен съдия коментира пред "Капитал", че всъщност извънредното положение приключва не в края на 13 май, а в 24 часа на 12 май, доколкото в решението на Народното събрание за въвеждането му е записано, че то важи "до 13 май".


© Анелия Николова Адвокат Мария Шаркова е основател и управляващ съдружник

© Анелия Николова Адвокат Мария Шаркова е основател и управляващ съдружник ...

... имат многократно правно действие, тя ще бъде НАА без значение какво е нейното "заглавие" или колко абсурдна дефиниция на "еднократно правно действие" са измислили авторите на проекта. Така е и със законите. Качеството не се определя от заглавието и не можеш да подредиш хаоса като създадеш по - голям хаос.


Лаура Кьовеши © Анелия Николова Първият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши © Анелия Николова Първият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши ...

... приети становища на две авторитетни международни неправителствени организации - The International Bar Association`s Human Rights Institute (основната правозащитна организация на "Отворено общество" Ню Йорк) и Helsinki Foundation for Human Rights, които са изцяло в защита на правото на прокурорите да участват в публичния дебат без страх от натиск и намеса.


Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители © Надежда

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители © Надежда ...

... тях мерки, като припомнят, че те бяха първата професионална общност, които реагираха с предложения и в началото на извънредното положение. Техния призив от 15 март за спиране на публичните продани и въводите във владение, описите на имущество на физически лица, запори и т.н., намериха отражение в закона за извънредното положение.


Оборът на Юридическия факултет на СУ

Оборът на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" взе ...

... легализация на чуждестранни публични актове: Министерството на правосъдието - за документи, свързани с правораздавателна система, включително нотариални актове и др.; Националният център за информация и документация - за образователни и удостоверителни документи; областните администрации - за документи, издавани от кметовете и общинските администрации; МВР - за всички останали административни документи.


© Цветелина Белутова Конституционният съд (КС) прие във вторник много важно

© Цветелина Белутова Конституционният съд (КС) прие във вторник много важно ...

... решението на Конституционния съд неприключени правоотношения и правоотношенията, предмет на висящи съдебни производства, противоконституционният закон не се прилага. Народното събрание урежда правните последици от прилагането на обявения за противоконституционен закон. 3. Решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ действащ закон, се обявява за противоконституционен, няма възстановително действие."


© Цветелина Белутова В средата на април приемането на правителственото постановление,

© Цветелина Белутова В средата на април приемането на правителственото постановление, ...

... проект за закон през 2016 и суспендира румънския, са действащи и към днешна дата. Пренебрегването им, което дефакто се случи с приемането на постановлението, означава на практика сигурна глоба за България, ще се плаща от българските данъкоплатците, в това число и от регионалните производители. А следващите избори чукат на вратата.


По препоръка и на премиера Бойко Борисов, ще бъде предложено

По препоръка и на премиера Бойко Борисов, ще бъде предложено ...

... април 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени в България, в търговските вериги, в чиито преходни разпоредби се казва, че то е прието "на основание чл. 6, т. 2 от Закона за нормативните актове и във връзка със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение".


Васил Петров, доктор по право, съдия в Софийския районен съд.

Васил Петров, доктор по право, съдия в Софийския районен съд. ...

... властта на наказателния съд е неограничена. Както още през 1970 г. е посочил проф. Кино Лазаров, наказателният (и административнонаказателният) съд може да изследва законосъобразността на всеки административен акт и да констатира всеки негов порок - некомпетентност, материална незаконосъобразност, процедурни нарушения, превратно упражняване на власт и пр. Интервюто взе Мирела Веселинова


© Анелия Николова За автора Кристина Чакърова е адвокат в Schoenherr

© Анелия Николова За автора Кристина Чакърова е адвокат в Schoenherr ...

... 2 Чл. 251б, ал. 3 от Закона за електронните съобщения 3 Чл. 251б от Закона за електронните съобщения 4 Чл. 61, ал. 2 от Закона за здравето 5 Чл. 61, ал. 3 от Закона за здравето 6 https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=43 7 https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-tech/germany-aims-to-launch-singapore-style-coronavirus-app-in-weeks-idUSKBN21H26Z 8 https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-singapore-technolo/singapore-launches-contact-tracing-mobile-app-to-track-coronavirus-infections-idUSKBN2171ZQ 9 https://edps.europa.eu/sites/edp/files/publication/20-03-25_edps_comments_concerning_covid-19_monitoring_of_spread_en.pdf 10 https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/recommendation_on_apps_for_contact_tracing_4.pdf 11 https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/ehealth/docs/covid-19_apps_en.pdf 12 https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/guidelines/guidelines-042020-use-location-data-and-contact-tracing_en


© Francois Lenoir В условията на епидемията от Covid-19 бизнесът е

© Francois Lenoir В условията на епидемията от Covid-19 бизнесът е ...

... всички дружества, при положение, че тези мерки не попадат в обхвата на правилата за държавната помощ. Важно е при кумулирането на помощи, било то държавни или не, държавите членки да избягват прекомерното натрупване на мерки за подкрепа за едни и същи предприятия, за да ограничат помощта до действителните им нужди.


© Надежда Чипева Текстът е препечатан от правния сайт defakto.bg с

© Надежда Чипева Текстът е препечатан от правния сайт defakto.bg с ...

... ЕКПЧ. Законопроектът за "рейтинга" само влошава ситуацията. Защото обещанието за осъществяване на ефективен контрол "върху качеството и дейността на вещите лица" е заплаха срещу свободата на научно мнение и независимостта на експерта от органите, които го назначават. Заплаха срещу справедливия процес. И заплаха за осъдителни решения срещу държавата в Страсбург.


От действащите общо 520 концесии в страната в момента основната

От действащите общо 520 концесии в страната в момента основната ...

... територията на страната. Новият закон предвижда също възможност концесии за добив на строителни материали да се предоставят по право на държавни предприятия, но само за площи, върху които е разположен имотът. От преходните и заключителни разпоредби става ясно, че такава процедура може да се приложи за Национална компания "Железопътна инфраструктура".


На извънредно онлайн заседание на кабинета в понеделник бе прието

На извънредно онлайн заседание на кабинета в понеделник бе прието ...

... Инструкция № И-2 от 10 април 2020 г. за условията и реда за организиране и осъществяване охраната на прокурори и следователи. Инструкциите са съгласувани с пленума на ВСС, те влизат в сила от деня на обнародването им, а с първата от тях се отменя досегашната наредба за охрана на магистрати.


© Анелия Николова Авторите са адвокати в Schoenherr. Стела Павлова специализира

© Анелия Николова Авторите са адвокати в Schoenherr. Стела Павлова специализира ...

... искът е основателен, но няма достатъчно данни за неговия размер, съдът присъжда обезщетение, което е не по-малко от размера на възнагражденията, които биха били дължими, ако нарушителят е бил поискал разрешение да ползва търговската тайна, както и разходите, направени от притежателя на търговската тайна, включително разходите за идентификация и проучване.


© Надежда Чипева Една от големите промени в Закона за извънредното

© Надежда Чипева Една от големите промени в Закона за извънредното ...

... 2 от Кодекса на труда) в предприятието или в негово звено. Няма значение кога е подадено заявлението. Срокът за изплащане на компенсации не може да започва преди 13 март - датата на обявяване на извънредното положение и не може да е за повече от три месеца или до 13 юни.


© Николай Дойчинов Два инструмента, които съществуват в търговското право -

© Николай Дойчинов Два инструмента, които съществуват в търговското право - ...

... да е взела всички необходими мерки да защити интересите си, както и интересите на насрещната страна по договора. Случаят с "Топлофикация" ще е най-вероятно един прекрасен тест, както за съда, така и за общината, която трябва да вземе веднага всички мерки, за да защити интересите си и тези на столичани.


© Георги Кожухаров Първият спешен ремонт в закона за извънредното положение

© Георги Кожухаров Първият спешен ремонт в закона за извънредното положение ...

... насочва върху трудовото възнаграждение или обезщетение, пенсия или стипендия в общ размер до минималната работна заплата месечно, която от 1 януари т.г. е 610лв. До момента размерът на несеквестируемия доход от труд по този текст от ДОПК беше 250 лв. Съдебна ваканция през лятото на тази година няма да има.


© Цветелина Белутова ПМС №55 от 30 март 2020 г. за

© Цветелина Белутова ПМС №55 от 30 март 2020 г. за ...

... срокът, за който трябва да осигурят запазване на заетостта. Освен финансовата тежест, неясните и явно набързо съставени текстове на ПМС 55 са причина за малкия процент на работодателите, които декларират желание да се възползват от компенсациите. Все още има време да се коригират някои неясни и противоречиви текстове и празноти.


В неделя спешният проект за промени в закона за извънредното

В неделя спешният проект за промени в закона за извънредното ...

... добив на подземни богатства. Създава се цялостна нова уредба по предоставяне на разрешение за търсене, проучване и концесиониране на добив на подземни богатства. Министърът на енергетиката става единен орган по управление на подземните богатства. Такъв единен орган и в момента има към Министерството на енергетиката, но съставът му е неизвестен.


Българските власти трябва да помислят за промяна в законодателството, която

Българските власти трябва да помислят за промяна в законодателството, която ...

... Мотивите на съда заслужават да бъдат изчетени внимателно и провокират размисъл за националното законодателство относно таксите, коментира за "Капитал" адвокат Михаил Екимджиев, който е защитник по делото пред Страсбург, заедно с адвокат Снежана Стефанова. Трябва да се помисли за законови рамки, които да не водят до абсурдни резултати, коментира той.