Няма да се създава отделна електронна система за избор на

...
Няма да се създава отделна електронна система за избор на
Коментари Харесай

Съдията за разследване на главния прокурор ще се определя по общите правила

Няма да се основава обособена електронна система за избор на арбитър за пъкъл хок прокурор, проверяващ основния прокурор и заместниците му. Изборът ще се прави от настоящата система за инцидентен асортимент в органите на правосъдната власт при гарантиране на нейната сигурност и отбрана. Извършеният към този момент избор на арбитър Даниела Талева от Софийския градски съд за първи пъкъл хок прокурор, който ще проверява сигнал против и.д. основния прокурор Борислав Сарафов, остава годен и няма да бъде преоценяван.Това излиза наяве от единственото останало годно предложение за промени в законопроекта за изменение на Закона за правосъдната власт, който предходната седмица разбуди духовете в магистратурата и беше подложен на остри рецензии - както поради метода за внасянето му, по този начин и по съществото на някои разпореждания. Предложението на Надежда Йорданова (ДБ), импортирано в понеделник, почиства всички противоречиви моменти и на процедура оставя определянето на проверяващия да се прави посредством общата система за инцидентен асортимент в съда (з).

Няма да се основава обособена електронна система за избор на арбитър за пъкъл хок прокурор, проверяващ основния прокурор и заместниците му. Изборът ще се прави от настоящата система за инцидентен асортимент в органите на правосъдната власт при гарантиране на нейната сигурност и отбрана. Извършеният към този момент избор на арбитър Даниела Талева от Софийския градски съд за първи пъкъл хок прокурор, който ще проверява сигнал против и.д. основния прокурор Борислав Сарафов, остава годен и няма да бъде преоценяван.

Това излиза наяве от единственото останало годно предложение за промени в законопроекта за изменение на Закона за правосъдната власт, който предходната седмица разбуди духовете в магистратурата и беше подложен на остри рецензии - както поради метода за внасянето му, по този начин и по съществото на някои разпореждания. Предложението на Надежда Йорданова (ДБ), импортирано в понеделник, почиства всички противоречиви моменти и на процедура оставя определянето на проверяващия да се прави посредством общата система за инцидентен асортимент в съда (з).

Крайният период за внасяне на предложенията преди второто четене на закона беше понеделник. Първоначално се появи и още едно предложение - на депутатите от Движение за права и свободи Хамид Хамид и Ертен Анисова. Те предлагаха решенията на колегиите на Висшия правосъден съвет (ВСС) по допустимостта на номинациите за нови членове на съвета да се апелират не пред петчленен състав от трима съдии от Върховния касационен съд и двама от Върховния административен съд (ВАС), а пред петчленка единствено от съдии от Върховен административен съд. Мотивират се с това, че конституцията не разрешава изключителните съдилища, а административните разногласия се вземат решение от Върховен административен съд. В понеделник обаче те отдръпнаха предлагането си.
Реклама
На предното съвещание на правната комисия предходната седмица вносителите дадоха обещание да реагират на рецензиите и да уточняват противоречивите моменти преди второто четене. Очевидно това е оставено на Надежда Йорданова и нейните оферти ще бъдат възприети. " С последните оферти се цели да се уточняват и изяснят правнотехническите проблеми и да отговорят на рецензиите на в началото импортирания законопроект, както вносителите дадоха обещание преди седмица при разискването преди първото четене в правна комисия ", разяснява Надежда Йорданова за " Капитал ".

Законопроектът е включен за второ четене в дневния ред на правната комисия за четвъртък. Теоретично има късмет той да мине още до края на седмицата и да стане един от най-бързо признатите закони досега в този парламент.
Спорният законопроект
Вносителите на първичния законопроект са петима знакови депутата от ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи - Десислава Атанасова, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Хамид Хамид. На първо място, те оферират отсрочване на избора на нов Висш съдебен съвет с още шест месеца, което се очакваше, доколкото ръководещите партии сложиха подготвяните промени в конституцията като изискване за провеждането на последващи избори за Висш съдебен съвет. А измененията в Конституцията в най-оптимистичния вид не могат да се случат до края на октомври, другояче ще се проточат до края на годината. Едва тогава може да стартира процедурата по избора на членове за нов Висш съдебен съвет.

Реклама
Същевременно обаче, вносителите сложиха и нови условия към системата за избор на съдията, който би трябвало да бъде назначен за проверяващ на основния прокурор: проверяващият арбитър би трябвало да се дефинира посредством система за електронен инцидентен избор, която обаче да не е част от единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), данните за избора да могат да бъдат тествани от трети страни, както и да има гаранции против манипулиране на подбора от лица с достъп до системата.

Предложението бе импортирано преди 10 дни - на 7 юли, петък, тъкмо в деня, когато във Върховен касационен съд бе избран първият арбитър по новия механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му във връзка със сигнал против Сарафов и се разчете като доста неприятен знак . От една страна, по този начин направено това предложение слага под подозрение сигурността на системата за инцидентния асортимент в органите на правосъдната власт, по която се разпределят делата в съда и прокуратурата. Оскъдните претекстове на законопроекта не дават изясненост за какво се търсят гаранции единствено за избора на арбитър за следствие на основния прокурор, а не и за цялата система за инцидентния асортимент - щом има някакви опасения. От друга страна, непрецизните текстове незабавно станаха мотив някои наблюдаващи да слагат въпроса дали законът не цели да анулира избора на арбитър Даниела Талева за проверяващ прокурор за и.ф. основния прокурор Сарафов.
Определянето на първия арбитър за следствие на на основния прокурор по новия механизъм бе осъществено обществено на 7 юли, в наличието на зам.-председателя на Върховния касационен съд и началник на Наказателната гилдия Лада Паунова (на снимката). От листата с 22 утвърдени претенденти жребият уточни арбитър Даниела Талева от Софийснкия градски съд. Фотограф: Юлия Лазарова
" Единствената цел на този план за промени в Закона за правосъдната власт е в действителност да се изравни стандартът на отбрана и сигурност на системата за инцидентен асортимент на прокурор пъкъл хок за следствие на основния прокурор със стандарта за разпределение на делата и преписките в органите на правосъдната власт на правилото на инцидентния асортимент. " Това разяснява за " Капитал " Надежда Йорданова като добавя изрично, че в никакъв случай не е имало желание да се прави преоценка на избора на арбитър Даниела Талева за проверяващ.

В нейното предложение, импортирано в понеделник, отпада точно противоречивият текст на първичния законопроект, който вкарва условие към избора на съдията за следствие на основния да си прави от обособена система за електронен инцидентен избор, която не е част от ЕИСС и разрешава нужните спомагателни контроли. Вместо това, се задължават министрите на правораздаването и на електронното ръководство в 6-месечен период от влизане в действие на закона да одобряват наредбата, която дефинира метода за обществено доказване на случайността на разпределението с криптографски средства. В същия период настоящите система за инцидентно систематизиране, в това число и на арбитър пъкъл хок (която е модул в ЕИСС), да се приведат в сходство с наредбата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР