Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на бившия главен

...
Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на бившия главен
Коментари Харесай

КС допусна искането на Гешев срещу реформата на прокуратурата и статута на главния прокурор

Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване на противоконституционност на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт с новия механизъм за следствие на основния прокурор, новото болшинство за следствието му и редица други правила, свързани с промяната в прокуратурата.Обикновено определението, с което се позволява едно искане за разглеждане, няма независимо и изключително значение, само че в тази ситуация това определение може да стане съображение за прекъсване на процедурата за избор на основния прокурор, която Висш съдебен съвет откри предишния четвъртък . За това намекнаха някои членове на съвета досега, като се позоваха на правилото на член 54, алинея 1, т. 3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), съгласно което административният орган стопира производството, когато Конституционният съд е позволил разглеждането всъщност на искане, с което се оспорва използван закон.

Конституционният съд (КС) позволи за разглеждане настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване на противоконституционност на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт с новия механизъм за следствие на основния прокурор, новото болшинство за следствието му и редица други правила, свързани с промяната в прокуратурата.

Обикновено определението, с което се позволява едно искане за разглеждане, няма независимо и изключително значение, само че в тази ситуация това определение може да стане съображение за прекъсване на процедурата за избор на основния прокурор, която Висш съдебен съвет откри предишния четвъртък . За това намекнаха някои членове на съвета досега, като се позоваха на правилото на член 54, алинея 1, т. 3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), съгласно което административният орган стопира производството, когато Конституционният съд е позволил разглеждането всъщност на искане, с което се оспорва използван закон.

Няма спор, че в тази ситуация оспорените пред Конституционен съд законови промени са директно относими към процедурата по избора на основния прокурор, доколкото с тях бе въведено ново болшинство във Висш съдебен съвет за избор и премахване на основния прокурор - с 13 гласа вместо 17, както до момента.

Същевременно, съгласно други членове на Висш съдебен съвет не е належащо процедурата безусловно да се стопира в този момент, а е най-добре за се изчака опцията Конституционен съд да се произнесе преди финалното гласоподаване, което е планувано на 26 октомври. Самият закон дава алтернатива да не се стопира производството, " в случай че прекъсването може да сътвори заплаха за живота или здравето на жителите или да заплаши значими държавни или публични ползи ".
Реклама
Отделно от това, делото пред Конституционен съд и определението по допустимост може да е съображение за отсрочване и непровеждане на нови избори за членове на на Висш съдебен съвет от професионалната квота . С измененията в закона Народното събрание даде тримесечен период на себе си да организира такива избори за своята квота от 11 индивида, само че задължи органите на правосъдната власт също да проведат нови избори за 11-те от професионалната квота - съдии, прокурори и следователи. Този ангажимент на правосъдната власт също е нападнат пред Конституционен съд с претекста, че това е неприемлива интервенция на законодателя в нейната активност, доколкото съдии, прокурори и следователи организираха своите избори още предходната година в период и избраха своите представители в бъдещия Висш съдебен съвет.

Предстои Конституционен съд да се произнесе и по допустимостта на друго искане на Иван Гешев, направено преди отстраняването му от поста, а точно - би трябвало ли този Висш съдебен съвет да продължи да извършва функционалностите си и след приключване на мандата му в случай, че са избчрани новите членове на съвета от професионалната квота и задено с членовете по право те вършат 14 души - задоволителни, с цел да обезпечат кворум за съвещания и за взимане на решения.
Свързани публикации Едва 10% от съдиите, които биха могли, желаеха да проверяват основния прокурор 21 юни 2023, 08:00 Висш съдебен съвет уволни Гешев, на ход е президентът 12 юни 2023, 18:48 Съпротивата на Гешев закупи нотки на нервност 7 юни 2023, 08:28 Червените знамена за правосъдната промяна към този момент се веят 6 юни 2023, 10:01 Гешев отново протака процедурата за отстраняването му, Румен Радев пусна закона с новите правила 1 юни 2023, 16:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР