за обявяване противоконституционност на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в

...
за обявяване противоконституционност на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

за оповестяване противоконституционност на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за правосъдната власт с новия механизъм за следствие на основния прокурор, новото болшинство за следствието му и редица други правила, свързани с промяната в прокуратурата. Това определение може да стане съображение за прекъсване на процедурата за избор на нов основен прокурор, която Висш съдебен съвет откри преди 10 дни, на 22 юни. Правосъдният министър Атанас Славов към този момент съобщи, че ще желае прекъсване, а в петък, с обща декларация, импортирана в деловодството на Народното събрание, по желание на нов основен прокурор до окончателното приемане на измененията в конституцията и до произнасянето на Конституционен съд по позволеното дело.В описа за главните акценти в концепцията за измененията в конституцията и аргументира нуждата тези промени да се случат преди избора на нов Висш съдебен съвет и надлежно - нов основен прокурор. " Трябва да приемем, че идната половин година ще бъде отделена за промяна на конституционно и на законово равнище, с цел да има късмет да произведем резултата, който желаеме - самостоятелен съд, отчетна и виновна прокуратура ", споделя той. Целта е планът да бъде импортиран през юли, като се търси поддръжка от най-малко 180 депутати, с цел да мине по съкратените периоди на конституцията другояче всичко може да се забави 10 и повече месеца.

за оповестяване противоконституционност на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за правосъдната власт с новия механизъм за следствие на основния прокурор, новото болшинство за следствието му и редица други правила, свързани с промяната в прокуратурата. Това определение може да стане съображение за прекъсване на процедурата за избор на нов основен прокурор, която Висш съдебен съвет откри преди 10 дни, на 22 юни. Правосъдният министър Атанас Славов към този момент съобщи, че ще желае прекъсване, а в петък, с обща декларация, импортирана в деловодството на Народното събрание, по желание на нов основен прокурор до окончателното приемане на измененията в конституцията и до произнасянето на Конституционен съд по позволеното дело.

В описа за главните акценти в концепцията за измененията в конституцията и аргументира нуждата тези промени да се случат преди избора на нов Висш съдебен съвет и надлежно - нов основен прокурор. " Трябва да приемем, че идната половин година ще бъде отделена за промяна на конституционно и на законово равнище, с цел да има късмет да произведем резултата, който желаеме - самостоятелен съд, отчетна и виновна прокуратура ", споделя той. Целта е планът да бъде импортиран през юли, като се търси поддръжка от най-малко 180 депутати, с цел да мине по съкратените периоди на конституцията другояче всичко може да се забави 10 и повече месеца.

В петък за и.ф. основен прокурор.
Съдията от Административен съд София-област Георги Николов бе назначен за зам. министър на правосъдието В четвъртък Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет освободи краткотрайно Николов като арбитър. Той е почнал кариерата си като юрист, след това шест години е бил боен следовател. От 2003 година е арбитър в Своге, след това два мандата оглавява Районен съд Сливница. От 2018 година е командирован в АССО, а от декември м.г. е назначен след конкурс. Реклама
Топ 3 Забраната да се издава шофьорска брошура или препис на такава брошура, както и да не се връща отнета брошура, до момента в който не бъдат изплатени наложените санкции по Закона за придвижване по пътищата (ЗДП), е в несъгласие на конституцията. Това по дело, формирано по искане на Висшия адвокатски съвет. Конкретният текст на член 159, алинея 2 от ЗДП, разгласен за противоконституционен, гласи: " Не се издава удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство или негов препис, както и отнето удостоверение не се връща до възнаграждение напълно на дължимите санкции. Финансовият министър, написани в преходните разпореждания. Сред тях: фирмите ще подават данни за парите на каса всеки месец с Данък добавена стойност декларацията, заведения за хранене и компании с над 50 души ще заплащат заплати единствено по банков път, дивидентите, без значение от размера, също ще би трябвало да се изплащат единствено по банков път. От 1 август се подвигат минималните осигурителни прагове, а от следващата година ваучерите за храна стават електронни. Вдига се налог облага за задгранични огромни вериги и банки. Ако ресторант или кетъринг компания не издадат касова записка при заплащане на сметката, клиентът има право да не я заплати.

От думите на Асен Василев се разбра също по този начин, че България разисква с Европейска комисия и с Европейската централна банка преди формалното му въвеждане. Парламентът одобри в петък ветото на президента върху поправките в Закона за правосъдната власт, с които на 2 юни одобри следствието да бъде извадено от прокуратурата. В началото на месеца поправките, препоръчани от " Възраждане ", бяха гласувани напряко на второ четене в пленарната зала, откакто при първото четене - и в правната комисия, и в пленарната зала, предложенията бяха отхвърлени. Сега следва измененията да бъдат разисквани още веднъж в комисия, а по-късно и в зала, като срокът за оферти сред първо и второ четене бе продължен на 4 седмици. () Още от седмицата в Капитал & Дневник Проверката е за закононарушение по член 162 от Наказателния кодекс - подбудителство към дискриминация, принуждение или ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност. Казусът за следващ път показва неналичието на съответна правна наредба, която да покрива всички хипотези, в които се демонстрира словото на омразата, в това число когато е стимулирано с убеждения или политическа принадлежност.

. Европейският съд по правата на индивида отхвърли като неоснователна жалбата на някогашния зам.- ръководител на Народното събрание Валери Жаблянов, който през февруари 2018 година бе отхвърлен от този пост поради изявление, че " Народният съд е належащо и неизбежно военновременно правораздаване ". Жаблянов претендира, че е нарушено правото му на независимост на изложение, само че съгласно Европейски съд по правата на човека проповядването на подобен тип тежко принуждение против политически съперници не може да е предпазена тирада.
Избрано от други медии
. Софийската адвокатска гилдия упорства за: законодателни гаранции за инкриминиране на всяко посягане против юрист, в това число когато то се реализира от служители на реда или други държавни органи; министърът на вътрешните работи да разпореди инспекция освен на този случай, само че и на всички сигнали за полицейско принуждение против арестувани и техните юристи през последната година; министърът на правораздаването да показа обществено обзор на неоправдателните решения на Европейски съд по правата на човека за полицейско принуждение, подхванатите ограничения и др.(Лекс)
Реклама
. Преди няколко години регентската къща е дадена за стопанисване на Висш съдебен съвет, а той - на прокуратурата. Имотът е ситуиран върху 18 декара земя и има няколко постройки. През 2020 година е бил ремонтиран за над 700 000 лв.. В къщата има хидромасажна вана, сауна и дребен фитнес. В момента тече досъдебно произвеждане, с цел да се откри дали къщата е употребена по предопределение. Всички 17 чиновници са разпитани. (bTV)
Свързани публикации Атанас Славов: Търсим бърза смяна на конституцията, с цел да създадем идващите стъпки 30 юни 2023, 06:51 ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане " със мощно противоречиви претенденти за шеф на здравната каса 29 юни 2023, 16:09 Седмичен бюлетин за правни вести 26 юни 2023, 11:09 Как фирмите могат да отговорят на новите потребности на чиновниците 26 юни 2023, 10:02
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР