Началото на миналата седмица започна с , с което той

...
Началото на миналата седмица започна с , с което той
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Началото на предходната седмица стартира с, с което той на процедура направи поръчка за впускане на политиката - към този момент публично, и то в национал-популисткия бранш.Реакцията обаче сподели, че за обществото Иван Гешев става от ден на ден атракция, до момента в който действително казусът към избора на новия и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов овладя забележителна част от политическия и публичен спор. В четвъртък, както бе заречен, новият правосъден министър Атанас Славов сложи пред пленума на Висш съдебен съвет въпроса кой е способният орган да дефинира и.ф. основен прокурор - прокурорската гилдия или пленумът на Висш съдебен съвет, само че тричасовият спор завърши без решение.. В неделя членът на съвета. Има съображение да се нападна изборът му, тъй като решението е взето от " незапознат орган " и в нарушаване на процедурата, сподели Керелска.

Началото на предходната седмица стартира с, с което той на процедура направи поръчка за впускане на политиката - към този момент публично, и то в национал-популисткия бранш.

Реакцията обаче сподели, че за обществото Иван Гешев става от ден на ден атракция, до момента в който действително казусът към избора на новия и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов овладя забележителна част от политическия и публичен спор. В четвъртък, както бе заречен, новият правосъден министър Атанас Славов сложи пред пленума на Висш съдебен съвет въпроса кой е способният орган да дефинира и.ф. основен прокурор - прокурорската гилдия или пленумът на Висш съдебен съвет, само че тричасовият спор завърши без решение.. В неделя членът на съвета. Има съображение да се нападна изборът му, тъй като решението е взето от " незапознат орган " и в нарушаване на процедурата, сподели Керелска.

Същевременно. Според признатата от съвета хронограма, номинации за нов основен прокурор ще се вършат на 6, 13, 20 и 27 юли, а самият избор е очакван за 26 октомври, само че е доста евентуално процедурата да бъде спряна откакто Конституционен съд допусне за разглеждане настояването на Иван Гешев против законовите промени предвиждащи понижено болшинство от 13 гласа за избор на основен прокурор.

През това време Борислав Сарафов показва засилена интензивност. Той е против магистрати, министри, лица с имунитет, в това число и по каузи за закононарушения против републиката, като 8 прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще изследват по какъв начин е протичало следствието по тези каузи - под управлението на новия зам.-главен прокурор Мария Павлова. В петък пресцентърът на прокуратурата заяви, че Сарафов е разпоредил проверка и на всички персонални инспекции (по член 145, алинея 1, т. 2 от ЗСВ), осъществявани от прокурори от ВКП след 2 май т.г., както и обзор на вътрешноведомствените организационни и методически актове в прокуратурата.
Реклама
Преди това за случаите на прекалено и безпричинно ангажиране на запас на Министерство на вътрешните работи по искане на прокуратурата за защита на застрашени лица. В началото на месеца някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че по предписание на прокуратурата над 160 служители на реда охраняват такива хора.

Сарафов, основан през 2020 година от Иван Гешев, в чийто състав влиза и някогашният основен прокурор Никола Филчев, поради който България бе наказана в Страсбург по делото " Колеви ", разкриващо тежки злоупотреби с пълномощията на прокуратурата.

Сарафов разпореди на досегашния си заместител, а от длъжността година

И още:
Реклама
- за кариерата и битието на новия човек на върха на прокуратурата
ТОП 3КС анулира отстраняването на Цветан Цветков като ръководител на Сметната палата, в Народното събрание умуват по какъв начин да продължат проблема Фотограф: Юлия Лазарова
Конституционният съд (КС) единомислещо разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание от 20 януари т.г. за освобождение на ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков. Според настоящата процедура на Конституционен съд решението на Народното събрание за премахване на Цветков и за назначение на Горица Кожарева за краткотрайно изпълняваща длъжността става невалидно от момента на гласуването му през януари. Първият въпрос, който изниква, е за валидността на актовете на Сметната палата - доколкото палатата е групов орган, за всеки акт би трябвало да се преценя самостоятелно дали гласът на Кожарева е бил решителен. На последващо място стои въпросът по какъв начин би трябвало да се стане връщането на Цветков на поста до избора на нов ръководител, каквато процедура беше задействана още в четвъртък в Народното събрание. Тази догадка към този момент един път беше разиграна с проблема на ръководителя на КЕВР Иван Иванов м.г., когато Конституционен съд анулира решението за избор на нов ръководител, а Народното събрание взе решение, че в осъществяване на решението на Конституционен съд " Иванов " продължава да извършва функционалностите на ръководител ". ()
Без претекстове Асен Василев отново предлага отбраната пред интернационалните арбитражи да мине към правосъдното министерство
Министерството на финансите още веднъж предлага функционалността по отбрана на България в интернационалните арбитражни каузи за стотици милиони да мине към министъра на правораздаването. За по-малко от две години това е четвъртият следващ опит на ведомството под управлението на Асен Василев за такава смяна макар упоритата опозиция на правната общественост. Още повече че съгласно информация на самото финансово министерство, България няма изгубено дело в интернационален арбитраж за последните 20 години. Предложението за тази рокада е написано в преходните разпореждания на оповестен за публично разискване план на разпореждане за основаване на Институт за стратегически разбори и прогнози към финансовото ведомство. ()
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР