През седмицата Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две

...
През седмицата Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

През седмицата Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две тъжби против избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите " основен прокурор " - заради липса на юридически интерес. Първото прекъснато дело е по тъжба на юрист Юлиян Дацев (). Второто е по тъжба на съдружие " Моя страна България ", по него, че сдруженията с нестопанска цел могат да оспорват самостоятелни административни актове, в случай че с тях се засягат общи права, свободи и законни ползи или се пораждат отговорности за членовете му. Във Върховен административен съд има и трета тъжба против избора на Сарафов за и.ф. - на правосъдния министър Атанас Славов , само че по нея няма придвижване.Междувременно в сряда Първоначално бе препоръчано прекъсване на процедурата за назначение на Талева до произнасянето на Конституционния съд по делото, с което се оспорва новия механизъм за следствие основния прокурор и заместниците му, само че най-после поради неявяване на членове на колегията разискването бе отсрочено.

През седмицата Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две тъжби против избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите " основен прокурор " - заради липса на юридически интерес. Първото прекъснато дело е по тъжба на юрист Юлиян Дацев (). Второто е по тъжба на съдружие " Моя страна България ", по него, че сдруженията с нестопанска цел могат да оспорват самостоятелни административни актове, в случай че с тях се засягат общи права, свободи и законни ползи или се пораждат отговорности за членовете му. Във Върховен административен съд има и трета тъжба против избора на Сарафов за и.ф. - на правосъдния министър Атанас Славов , само че по нея няма придвижване.

Междувременно в сряда Първоначално бе препоръчано прекъсване на процедурата за назначение на Талева до произнасянето на Конституционния съд по делото, с което се оспорва новия механизъм за следствие основния прокурор и заместниците му, само че най-после поради неявяване на членове на колегията разискването бе отсрочено.

На собствен ред министър Славов съобщи, че в случай че назначението на арбитър Талева не бъде приключено от Прокурорската гилдия без условности, той ще отнесе въпроса до съда . " Чувам, че назначението на този пъкъл ход прокурор ще се стопира по прилика със спряното произвеждане за избор на нов основен прокурор. Аналогията е неправилна - едното е административна процедура, а другото е интервенция в един към този момент почнал развой по Наказателно-процесуален кодекс ", сподели Славов по Българска национална телевизия.

А в четвъртък следващи промени в правосъдния закон с нова система за избор на проверяващ основния прокурор, което и надлежно - заричане от вносителите, че законът не цели да анулира осъществения избор на арбитър Талева и че текстовете на плана ще бъдат прецизирани. Засега обаче е импортирано единствено едно предложение преди второто четене -.Те оферират решенията на колегиите на Висш съдебен съвет по допустимостта на предложенията за членове на съвета да се апелират не пред петчленен състав от трима съдии от Върховния касационен съд и двама от Върховен административен съд, а пред петчленка от Върховен административен съд . Мотивират се с това, че Конституцията не разрешава изключителните съдилища, а административните разногласия се вземат решение от Върховен административен съд.
Реклама Подготвя се пренасяне на Конституционния съд в постройка на ББР Министерският съвет да придобие и даде на Конституционен съд постройката на ББР на ул. " Дякон Игнатий ", гласи план за решение, под което са се подписали водачите на ръководещите и Движение за права и свободи. Очаква се работата на Конституционен съд да се усили неведнъж поради подготвяното въвеждане на конституционна тъжба. На 9 май председателката на Конституционен съд Павлина Панова е изпратила следващо писмо до кабинета с гледище за нова постройка. ТОП 3ВАС ще гледа отначало делото за лишаване лиценза на КТБ
Петчленен състав на Върховен административен съд, с които бяха оставени без разглеждане жалбите против решението на Българска народна банка да отнеме лиценза на Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Делото, формирано по искане на КТБ АД и трима някогашни изпълнителни шефове на банката, се връща за ново разглеждане пред тричленен състав.

Отмяната е на съображение решение на Европейския съд за отбрана на правата на индивида от август м.г.,с което бяха открити нарушавания на правата на жалбоподателите, някогашни изпълнителни шефове на КТБ - те не са получили обективен правосъден развой, нито съответна отбрана на правото на благосъстоятелност. (Повече за решението на Европейски съд по правата на човека и за неговия резултат вижте и.) Още тогава адвокати обявиха, че до анулация на закриването на банката не може да се стигне, само че решението на Страсбург дава опция на жалбоподателите да търсят отплата за нарушените им права от националните съдилища - в случай че изберат верен метод
Тълкувателно дело на Върховен касационен съд: Намалява ли се компенсацията за неимуществени вредис компенсацията или пенсията от Национален осигурителен институт
По е подложен въпросът: " При установяване размера на дължимата от работодателя разлика според член 200, алинея 3 КТ следва ли и компенсацията за неимуществените вреди от трудовата акцидент или професионалното заболяване да се понижи с компенсацията и/или пенсията по публичното обезпечаване? ". Според член 200, алинея 3 от Кодекса на труда работодателят дължи обезщетение за разликата сред породената щета - неимуществена и имуществена, в това число пропуснатата изгода, и компенсацията и/или пенсията по публичното обезпечаване. Въпросът е дали компенсацията от Национален осигурителен институт, което компенсира имуществени вреди - загубата на трудово заплащане, следва да се приспадне от неимуществените вреди, което компенсира породените болки и премеждия и няма връзка с заплащанията по публичното обезпечаване.
Реклама Две нови каузи в Конституционен съд - против отхвърлянето на референдума за еврото и за избора на Горица Кожарева за и.д. началник на Сметната палата
През седмицата в Конституционния съд (КС) бяха атакувани две оспорвани решения на Народното събрание. Първо с решението от 7 юли, с което се дефинира Горица Кожарева за изпълняващ функционалностите на ръководител на Сметната палата вместо някогашния ръководител Цветан Цветков. Президентът счита, че по този начин Народното събрание не извършва, с което отстраняването на Цветков бе оповестено за противоконституционно. Мандатът на Цветков е изминал, само че той не е освободен от служба на годно правно съображение и следва да остане да извършва поста до избор на нов ръководители или до предварително преустановяване на мандата му, счита президентът.

Второто дело е по против отхвърлянето на референдума за еврото, като главните причини в него са за нарушение на закона за директното присъединяване на жителите в ръководството.
Още от седмицата в Капитал & Дневник
. Докладът на прокурора Марио Василев от Върховната касационна прокуратура още през 2020 година е установил нарушение на инцидентното систематизиране при подбора на прокурори, голословни решения, произвол, липса на потенциал и надзор за правда, уронване на престижа на правосъдната власт. За тези неща управлението на прокуратурата е знаело още тогава, само че не е реагирало.

Над 1000 пияни водачи не са били осъдени през 2022. Любопитен е профилът на известните случаи през годините, измежду тях е служителката от протокола на основния прокурор Иван Гешев - Марчела П., евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на Пазарджик Тодор Попов, дори и следователят (тогава) Петьо Еврото. Противодействието не става с увеличение на наказванията, а с антикорупционни ограничения в КАТ, промяна на системата за санкции, нов модел на тестване за опиати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР