Заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров бе освободен

...
Заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров бе освободен
Коментари Харесай

Ясен Тодоров e освободен като зам.-директор на НСС, но остава следовател

Заместник-директор на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров бе освободен от служба и остава редови следовател в Национална следствена служба. Решението на Прокурорската гилдия за освобождението му беше взето единомислещо и без спор по предложение на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов, с който Тодоров влезе в изострен обществен спор откакто през май Сарафов се обърна против Иван Гешев.На процедура това е второто предложение на Сарафов за освобождението на Ясен Тодоров, само че направено към този момент в качеството му на и.ф. основен прокурор.

Заместник-директор на Националната следствена работа (НСлС) Ясен Тодоров бе освободен от служба и остава редови следовател в Национална следствена служба. Решението на Прокурорската гилдия за освобождението му беше взето единомислещо и без спор по предложение на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов, с който Тодоров влезе в изострен обществен спор откакто през май Сарафов се обърна против Иван Гешев.

На процедура това е второто предложение на Сарафов за освобождението на Ясен Тодоров, само че направено към този момент в качеството му на и.ф. основен прокурор.

Предишното предложение на Сарафов беше импортирано в средата на май, в разгара на абсурда към отстраняването на Иван Гешев, когато Тодоров влезе в ролята на деен бранител на някогашния основен прокурор. Сарафов, който тогава беше единствено шеф на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор, стимулира настояването си за освобождение на Тодоров с " общественото говорене " на заместника си, който не съгласувал медийните си изяви с него и не можел да показва позицията на службата.
Реклама
В края на юни Прокурорската гилдия отхвърли да освободи Ясен Тодоров по това предложение, като одобри, че Сарафов, в качеството си на шеф на Национална следствена служба и зам. основен прокурор няма пълномощия да желае освобождението на зам.-директорите на службата. Същинският административен началник, който може да желае освобождението им, е основният прокурор, реши тогава Прокурорската гилдия. След назначението му за и.ф. основен прокурор Сарафов направи ново предложение за освобождение на Тодоров по което в сряда се произнесе колегията.

Решението на Прокурорската гилдия може да се апелира пред Върховния административен съд в 14-дневен период.
Свързани публикации Съдебната система от вътрешната страна: и троха не пада от " белите покривки " 16 юни 2023, 07:50 Водевилът на Висш съдебен съвет за премахване на Гешев продължава в понеделник 8 юни 2023, 13:27 Гешев отново протака процедурата за отстраняването му, Румен Радев пусна закона с новите правила 1 юни 2023, 16:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР