В деня на труда ще ви покажем как можете да

В деня на труда ще ви покажем как можете да ...

......... батерии. Докато сега някои проекти ви изглеждат просто като детска игра, един ден те ще влязат в домовете ви, не просто като иновации, а като ваши първи помощници в домакинската работа, защото бързоразвиващите се технологии и иновативните човешки идеи могат да постигнат това, за което доскоро само сме си мечтали.


Учени от Израел са разработили нов метод за ранна и

Учени от Израел са разработили нов метод за ранна и ...

......... скрининга на злокачественото заболяване. Стандартната мамография прогнозира рака с точност от 75 процента, която спада до 30 процента в плътни тъкани. Оцеляването при рака на гърдата зависи до голяма степен от ранната диагностика, поради което новаторските методи за откриване на малки тумори в ранен стадий са изключително важни, отбелязват специалистите.


Новият директор на НАСА Джим Брайдънстайн получи поздравления от космоса,

Новият директор на НАСА Джим Брайдънстайн получи поздравления от космоса, ...

......... 13-ия директор на НАСА. Брайдънстайн беше номиниран от президента Доналд Тръмп преди седем месеца. До встъпването му в длъжност директорският пост в НАСА временно заемаше Робърт Лайтфут, който през март оповести оттеглянето си от американското космическо управление. По времето на Барак Обама директор на НАСА беше Чарлз Болдън, припомня агенцията.


Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране

Учените от природонаучния музей направиха за първи път въглеродно датиране ...

......... тракийски погребения са изпратени в Япония при проф. Масуда в университета Хокайдо. Той ръководи лабораторията с най-голяма база данни за генома на древните породи коне. Изследвания показват недвусмислено - 2 вида предшественици на домашния кон. Какви са били тракийските коне можете да видите и утре в сутрешния блок на БНТ1.


По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека

По повод 140-ата годишнина на Националната библиотека "Св. Св. Кирил ...

......... реставратори в библиотеката са успели да доведат до един прекрасен вид на отделни листове. Реставрирането на книга продължава с месеци, а понякога може да отнеме и година, ако тя е в лошо състояние. В Националната библиотека всяка година се възстановяват между 12 и 13 000 листове от книги или документи.


16 страни от Европейския съюз, сред които и България, ще

16 страни от Европейския съюз, сред които и България, ще ...

......... обединим и да сложим необходимите пари и да се върнем обратно до 4-тото място, където сме били.Днес Европа изпитва недостиг от 350 хиляди ай ти специалисти, но те ще бъдат 500 000 през 2020 г. Според премиера Борисов икономиките, които разполагат със суперкомпютри през следващите години, рязко ще надминат останалите.Необичайно ниските температури на водата са довели до измиране на

Необичайно ниските температури на водата са довели до измиране на ...

......... отчасти на промяната в посоката на морското течение Курошио, което пренася топли тропически води на север. Застудяването през зимата довело до понижаване на температурите на водата. Променената посока на Курошио също допринесла за по-ниските температури на морската вода край брега на префектура Вакаяма и други части от японското тихоокеанско крайбрежие.


Иновационен форум, посветен на роботиката, се организира днес от учените

Иновационен форум, посветен на роботиката, се организира днес от учените ...

......... БАН: Както са направили стратегически изследвания от страни като САЩ, от ЕС, Япония, Русия - до 2040 година 47% от индустрията ще бъде роботизирана. В този дух ние решихме да покажем резултатите и постиженията на нашия институт. Академик Руменин представи роботите Роби и Роберта, предназначени за деца със специфични потребности.


Климатолози и специалисти в изследванията на вулканичната активност от университета

Климатолози и специалисти в изследванията на вулканичната активност от университета ...

......... Колумбия в Канада, който за последен път изригнал преди повече от 2500 години. При това главна роля ще изиграе Тихоокеанският огнен пръстен, който обхваща 328 действащи вулкана.Изригването на вулкана Синабунг отнесе голяма част от върха муИзригването на вулкана Синабунг в Индонезия отнесе голяма част от върха му, съобщи Асошиейтед прес.


В световния ден на авиацията и космонавтиката сме избрали да

В световния ден на авиацията и космонавтиката сме избрали да ...

......... да изследва най-голямата планета в Слънчевата система. С помощта на набора от инструменти, сред които и инфрачервени камери, се наблюдават температурните изменения и движението на циклоните на полюсите на Юпитер. Анимацията е направена по време на четвъртата обиколка на "Джуно". Най-високата измерена температура е минус13, а най-ниската - минус 83.


Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са

Северна Исландия - там, където ледът и горещата вода са ...

......... гейзери в Исландия има на много места. Освен големите геотермални централи, в страната има над 260 кратери, от които тече гореща вода. За това и статистиката не е изненадваща.0,1 процента от произведената енергия в Исландия е от изкопаеми горива. Над 73 % - от водни централи. Останалата енергия е геотермална.В браузъра си може да инсталирате приложения, които блокират препращането

В браузъра си може да инсталирате приложения, които блокират препращането ...

......... "Денят започва".По думите му доста данни за нас остават, дори да изтрием профила си във фейсбук например. Използват се всякакви данни - колко често спираме на светофар, чатове, общо взето абсолютно всичко. Условията за ползване във Фейсбук е над 3000 думи, които обикновеният човек трудно може да осмисли, каза Гунчаров.


Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на

Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на ...

......... технологии: Работим и с Южна Африка, която изпитва огромен недостиг от питейна вода. Властите искат да изградят парк от 100 000 сфери, който да осигурява питейна вода на цял град.Според създателите в сферите може да се пречиства всякаква вода. Предимството на метода е, че високата температура убива микробите и бактериите.


Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров

Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров ...

......... сицилианския вулкан.И ако опасността не е непосредствена за жителите на Сицилия, то има вероятност Етна да падне един ден в Средиземно море, след стотици или хиляди години. Тогава това ще бъде събитието на века, защото рухването ще предизвика опустошителни вълни цунами за околните крайбрежия, предсказва Бенжамен ван Вик де Бриес.


Компанията Върджин Атлантик на милиардера Ричард Брансът изпита успешно космически

Компанията Върджин Атлантик на милиардера Ричард Брансът изпита успешно космически ...

......... кацане. Тестът на предишния модел "Ентърпрайз" през 2014-та завърши с катастрофа и смъртта на пилота. "Юнити" с двама пилоти ще извежда шестима пасажери на 100 километра над планетата за няколко минути безтегловност и уникална гледка. За приключението вече има близо 700 желаещи при цена на билета от 250 хиляди долара.


Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата

Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата ...

......... които включват собствена орбитална станция през 2023-та и мисии до Луната и Марс през следващото десетилетие. Китай вече разполага с тежка ракета "Дългият поход-5".Миналият месец Пекин съобщи, че планира изграждане на своя база на Луната, която до пристигането на хора ще бъде управлявана и обслужвана от изкуствен интелект. © БТАПадането на китайската космическа станция постави отново въпроса за така

Падането на китайската космическа станция постави отново въпроса за така ...

......... учените, вероятността да те удари падащ от космоса къс е 10 милиона пъти по-малка от тази да те порази гръм.Китайската космическа станция "Тянгун-1" изгоря над Тихия океанОколо 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата от контрол китайска космическа станция Тянгун-1 изгоря при навлизане в земната атмосфера над южната...


Роботът Роберта ще помага на ученици със специални образователни потребности

Роботът Роберта ще помага на ученици със специални образователни потребности ...

......... се социализират. Разработката е на Българската академия на науките.Днес Роберта официално ще приветства гостите в "Дома на учения" по време на обучение в рамките на проекта "Кибер-физични системи за педагогическа рехабилитация в специалното образование". Тя е вторият хуманоиден робот, който Институтът по роботика е закупил от Франция преди около година.


Различните космически агенции продължаватда дават различни прогнози за падането на

Различните космически агенции продължаватда дават различни прогнози за падането на ...

......... да е здрава няма да устои на тази скорост защото с 27 хиляди километра в час очаква да навлезе станцията в плътните слоеве на атмосферата.Но за сега е най-голям е риска да падне над Сомалия. Територия, която не е толкова застроена и е по-вероятно да се мине без човешки жертви.


13 космически агенции също така не откъсват поглед от близкото

13 космически агенции също така не откъсват поглед от близкото ...

......... аерокосмическите агенции да затегнат контрола върху латентните в космоса обекти, а не да се изчислява всеки път траекторията им на падане.Каракачанов: Шансът отломки от "Тянгун -1" да паднат в България е 0,01%Съветът по сигурността, който събра ръководителите на специалните служби, силовите вицепремиери, както и представители на президентството, е обсъдил и...


Рискът от падане на големи фрагменти от китайската космическа станция

Рискът от падане на големи фрагменти от китайската космическа станция ...

......... станция „Тянгун -2“, която беше презаредена миналата година. Пекин планира идното десетилетие да изведе на орбита своя постоянна лаборатория с три модула. Китайските астронавти вече са на борда на "Тянгун-2"Китайските тайконавти Цзин Хайпън и Чън Дун успешно преминаха в орбиталния модул "Тянгун-2", където ще работят в продължение на 30 дни


На лов за пластмаса. По каналите на Амстердам, с електрическа

На лов за пластмаса. По каналите на Амстердам, с електрическа ...

......... и ентусиасти вече стават известни по света. Подобни екипи се организират и в други градове, впечатлени от примера на холандците.А какво ще стане, когато отпадъците във водите на Амстердам свършат? Амбициите на "ловците на пластмаса" не свършват с този проект. Те възнамеряват да създадат подобни лодки и в други държави.


Три екипа от варненски ученици са спечелили първи места в

Три екипа от варненски ученици са спечелили първи места в ...

......... цял свят с 2500 проекта. Наградените екипи са поканени да представят проектите си пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество през май в Лос Анджелис, Калифорния. Възможно ли е хората от земята да колонизират слънчевата системата, вижте отговора от авторите на проекта във видеото Варна


Безпилотен автомобил на компанията „Юбер“ (Uber) удари жена, която почина

Безпилотен автомобил на компанията „Юбер“ (Uber) удари жена, която почина ...

......... в Питсбърг, Сан Франциско, Торонто и района на Финикс. Тя изрази съболезнования на семейството на загиналата и допълни, че сътрудничи на местните власти. Бус с автономно управление катастрофира в Лас ВегасНапълно самоуправляващ се градски електрически автобус катастрофира само два часа след влизане в експлоатация в Лас Вегас. Иновативното превозно средс...


Български учени успяха да разгадаят деликатните молекулни механизми в клетката,

Български учени успяха да разгадаят деликатните молекулни механизми в клетката, ...

......... научни хоризонти - как да усилят противораковата активност на онкомедикаментите.Което със сигурност ще ги направи предпочитан партньор на десетки мултинационални компании.Кои са най-важните и интересни открития в света на науката?Човечеството прогледна за събитията във вселената немислимо далеч във времето и пространството. Но също така успя да разбере важните, молекулни механи...


Мащабно изследване разкрива динамиката на 70 белтъка, участващи в поправката

Мащабно изследване разкрива динамиката на 70 белтъка, участващи в поправката ...

......... в ТУ Дрезден заключава: "Това проучване създаде мащабен ресурс, който се оказа мощен инструмент за изследване на взаимодействието и координацията между пътищата за поправка на ДНК. Още по-важното е, че то може да послужи като платформа за систематична оценка на ефектите на противоракови лекарства, повлияващи процеса на поправка на ДНК.”


Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов тръгват

Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов тръгват ...

......... на такова високо ниво. Той бе категоричен, че в посещението на руския патриарх е имало и отрицателни, и положителни страни. Ние трябва да се се научим работим с Русия с едни нормални отношения, без да падаме на колене, затова и се прави това пътуване, отбеляза Овчаров.Вижте целия разговор във видеото.


Известният британски учен Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Хокинг

Известният британски учен Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Хокинг ...

......... Автор е на няколко книги, сред които и "Кратка история на времето". Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света. Той вдъхнови поколения последователи като учен и личност.© БТА


Ръководителят на американската компания

Ръководителят на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск възнамерява първият ...

......... метра, с диаметър 9 метра и с полезен товар до 150 тона. Тя ще може да изведе в космоса междупланетен космически кораб с дължина 48 метра, в който са оборудвани 40 кабини за астронавти. Сред главните отличителни черти на "Биг Фалкон рокет" е, че ще е предназначена за многократна употреба.


Пролетните капризи на времето изпълват реки и водоеми с вода.

Пролетните капризи на времето изпълват реки и водоеми с вода. ...

......... част освободената от замърсители вода отива за поливане на земеделски земи. Всяка екосистема от този тип има своите специфични изисквания и е твърде деликатна, твърдят хидроинженерите, които се грижат за съоръжението. Но това означава, че преодоляването на всекидневните предизвикателства ражда и нови ползи за хората и средата, която те обитават.


Климатичните промени засягат повече жените отколкото мъжете - това сочат

Климатичните промени засягат повече жените отколкото мъжете - това сочат ...

......... бедствия. В Парижкото споразумение за климата от 2015 година е заложена специална клауза, която признава, че жените са диспропорционално засегнати от неблагоприятните условия на планетата, и че в тази посока е необходимо да бъдат предприети мерки. Като засегната е цялата женска общност - без значение на географско и социално положение.


Вече има нова и още по-основателна причина да се твърди,

Вече има нова и още по-основателна причина да се твърди, ...

......... работата, но после ще трябва да го зареждате. Това не стига за професионална употреба.Професионалистите се нуждаят и от повече сигурност. Затова колелото с дълъг пробег е снабдено с аларма, имобилайзер и GPS за проследяване. А създателите му вече разработват следващата версия за по-големи товари. Тя ще е на 3 колела.


Космическа капсула с двама американци и един руснак кацна успешно

Космическа капсула с двама американци и един руснак кацна успешно ...

......... Космическа капсула с двама американци и един руснак кацна успешно тази сутрин в Казахстан.© БТАТримата космонавти се завърнаха на Земята от Международната космическа станция. Спускането на капсулата бе излъчено пряко по телевизията на НАСА.© БТА


Българин подпомага полета на Нийл Армстронг до Луната. Името му

Българин подпомага полета на Нийл Армстронг до Луната. Името му ...

......... миналата година в България и дарени на Държавния архив. По стъпките на великия учен от малкото село Стакевци до НАСА тръгна екипът на "В кадър", заедно със сценариста Кирил Орлов, режисьора Милена Гетова и оператора Николай Илиев. Филмът ще бъде излъчен тази вечер по БНТ1 от 22:30 ч. Стакевци, Белоградчик


Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността

Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността ...

......... на повърхността, за да се хранят с планктон. Ако пластмасовото настъпление не бъде овладяно, то през 2050-та година пластмасата b океана ще бъде повече от рибите. Песимистична прогноза, за която морските изследователи предупреждават от години. А дали пластмасата ще завладее и хранителното меню на хората - зависи от самите хора.


По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа

По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа ...

......... e включил в енергийната мрeжа на базата нов 60 киловатов дизелов генератор и предстои монтиране на фотоволтаични панели. Завършено е изграждането на просторен хангар за лодки и шейни и предстои консервирането на базата за престоящата астрална зима.Всички участници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането си в България.


Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на шестима утвърдени

Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на шестима утвърдени ...

......... ниво. Уважаеми учени, има още едно нещо, което ви свързва. Това е вашето отношение към образованието на младите хора в България и към реализацията на младите учени. Смея да твърдя, че това, което оставяте след себе си като ваши последователи, е не по-малко важно и стойностно от самите ваши постижения.


Изригването на вулкана Синабунг в Индонезия отнесе голяма част от

Изригването на вулкана Синабунг в Индонезия отнесе голяма част от ...

......... спуснаха горещи облаци от пепел, които обхванаха 4,9 км. Пепелта стигна и до град Лхоксеумаве, който е на повече от 260 км на северозапад.Пострадали няма.В Индонезия има повече от 120 активни вулкана. Там сеизмичните катаклизми са чести, защото страната е над Тихоокеанския огнен пръстен, където тектонската активност е много голяма.


Повече от 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят

Повече от 150 предмета от колекцията на Тутанкамон ще обикалят ...

......... кампанията за контрол върху антиките и културното наследство на Египет, приходите от международните художествени изложби се оценяват на 50 млн. долара, със застрахователна стойност на изнесените артефакти - повече от 600 милиона долара. Така се оказва, че доходът от излагането на един древен предмет на ден е само 116 долара.


Американски учени откриха, че пробягването на 5 километра дневно помага

Американски учени откриха, че пробягването на 5 километра дневно помага ...

......... нюз". Причината е, че бягането е полезно за хипокампуса - център на мозъка, отговарящ за паметта.Запомнянето на информация е оптимално, когато връзките между невроните на хипокампуса постепенно се усилват. Този процес се нарича дългосрочно потенциране. Хроничният стрес отслабва контактите между нервните клетки, което се отразява негативно на паметта, отбелязаха изследователите.


Незнайни истории от зората на човешката цивилизация разказва изложбата на

Незнайни истории от зората на човешката цивилизация разказва изложбата на ...

......... всъщност са търгували едни с други на стотици километри, познавали са се, имали са сходни виждания за света и сходни моди.Ценни находки и човешки истории разкри некрополът на Деултум в Дебелт. Стъкленица, намерена пред детско черепче, определено е биберон. Най-важното в живота на друг жител на римската колония е флейтата.


Като всички умни хора професор Ясуо Кобаяши има чувство за

Като всички умни хора професор Ясуо Кобаяши има чувство за ...

......... най-хубавото в човешкия живот.Че се случват ненадейни неща, които изглеждат чудодейни,въпреки ,че в тях няма нищо мистично и все пак ти се случват.“К.Тодорова:Професор Кобаяши-кой ден е по важен- днес или утре?Ясуо Кобаяши: „Днешния ден! Най-важен е днешния ден. Няма вчера или утре. Бъдещето е днес. Помислете си хубаво върху това...


Американски учени са открили езеро на дъното на Мексиканския залив,

Американски учени са открили езеро на дъното на Мексиканския залив, ...

......... условия. За учените езерото в морето е много интересно. Те изследват как някои организми оцеляват в екстремен хабитат. "Това беше едно от най-смайващите неща в дълбокото море. Спускаш се надолу и виждаш езеро или течаща река. Чувството е сякаш не си на този свят", разказа биологът Ерик Кордес от екипа.


Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката.

Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. ...

......... Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. Отбелязва се от 2016 година с резолюция на ООН. С две много млади жени - учени ни среща репортерът Николай Минков в Лабораторията по молекулярна химия към БАН. София


Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи

Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи ...

......... да ловуват.За да оцелеят в суровите условия на Алтай, хората там знаят, че трябва да спазват законите на природата и трябва да следват особения ритъм, налаган от тях. Такова е ежедневието им. Но пък те са горди, че са успели да съхранят вековни традиции и че пазят спомените на планината.


Компанията на Илън Мъск - Спейс Екс, се готви да

Компанията на Илън Мъск - Спейс Екс, се готви да ...

......... на совалката ще бъде червен автомобил "Тесла", също разработка на Мъск, а зад волана ще има манекен в скафандър. Ако опитът бъде успешен, това ще бъде пробив в областта на космическия транспорт, защото ще означава, че "Фалкън Хеви" ще може да бъде използвана за мисии до Луната и до Марс.


В София се проведе втори неформален съвет на министрите на

В София се проведе втори неформален съвет на министрите на ...

......... би дало отражение на повишаването на стандарта на живот и би увеличило работните места. Парите ще дойдат от същото място, когато говорим за държавите членки - от данъци. Затова е важно дали ги използваме за здраве, за образование, за иновации и за наука. Ако го правим, ще имаме по-добър живот!


Докато конструират, играят и се състезават, децата се учат да

Докато конструират, играят и се състезават, децата се учат да ...

......... Докато конструират, играят и се състезават, децата се учат да разрешават проблеми и неусетно усвояват уроци, свързани с математиката, физиката и програмирането, които в училище често ги затрудняват. Полезни ли са заниманията по роботика и какви други умения развиват в учениците - вижте в репортажа. Варна


Днес и утре София е домакин на 21-ия форум за

Днес и утре София е домакин на 21-ия форум за ...

......... Днес и утре София е домакин на 21-ия форум за еко иновации, свързани с качеството на въздуха. Репортерът Боряна Черганова ще покаже в аванс някои методи, с които да допринесем за подобряването на качеството на въздуха.


Специални радио нашийници, поставени на девет женски полярни мечки, показват

Специални радио нашийници, поставени на девет женски полярни мечки, показват ...

......... по-опитни и по-трудни за хващане. Антъни Пагано: През есента мечките успяват да хванат едва няколко тюлена на месец, докато през лятото те хващат между пет и десет. Технологията, която изследователите използвали, ще им помогне да разберат далеч по-добре промяната на морския лед и отражението ѝ върху полярните мечки, пише BBC.


Учени от университета на Копенхаген установиха, че пълномасленото мляко увеличава

Учени от университета на Копенхаген установиха, че пълномасленото мляко увеличава ...

......... на доброволци три седмици по 500 мл мляко дневно, пълномаслено или обезмаслено, и са измервали холестерола им, за да видят как млякото се отразява на липидния им профил. През 2016 г. същият екип установи, че нискомасленото сирене не допринася за намаляване на холестерола или кръвното налягане, нито помага за отслабване.


В

В "денят започва" ви срещаме с първия българин, успял да ...

......... В "денят започва" ви срещаме с първия българин, успял да издаде книга за изучаване на академичен английски за японци. Какво стои зад уникалния шанс, който получава Александър Кочев в Япония, разказва самият той в специално интервю за БНТ.


Невиждан близо 40 години небесен спектакъл бе наблюдаван вчера вечер

Невиждан близо 40 години небесен спектакъл бе наблюдаван вчера вечер ...

......... астролозите, вярват, че този феномен носи със себе си силна енергия, която разкрива "потайностите" на човешката същност. © снимки: БТАФеноменът „Супер синя кървава Луна“ в снимкиНевиждан близо 40 години небесен спектакъл може да се наблюдава тази вечер почти от всяка точка на Земята. Защо природният феномен е наречен "Супер си...


Днес сме свидетели на рядък природен феномен -

Днес сме свидетели на рядък природен феномен - "Супер синя ...

......... Земята хвърля върху нея.Природното явление е не само красиво за хората, но и дава възможност на астрономите да изследват от по-близо Луната. А пък според астролозите, този феномен носи със себе си силна енергия, която ракрива "потайностите" на човешката същност. Следващото подобно събитие ще е след 2037 г., смята НАСА.


Президентът Румен Радев призова държавите от Югоизточна Европа да съдействат

Президентът Румен Радев призова държавите от Югоизточна Европа да съдействат ...

......... Балкани и водещи европейски учени, работещи в ЦЕРН. Държавният глава посочи, че в следващите месеци е важно да бъдат очертани основните параметри на проекта, както и да се подпише меморандум за сътрудничество.Убеден е, че българското председателство трябва да бъде използвано за постигане на напредък и осигуряване на средства за проекта.


В Китай клонираха две майумини, като новината предизвика бурни реакции.

В Китай клонираха две майумини, като новината предизвика бурни реакции. ...

......... обаче, са категорични, че клонирането ще помогне за лекуването на много човешки заболявания. Клонирането на маймунките с имена Хуа Хуа и Жонг Жонг не е „крайгълен камък“ към клонирането на хора, увери проф. Робин Ловъл-Бадж. В момента маймунките се хранят с биберон и се развиват нормално, уверяват учените. © БТА


БНТ е първата телевизия, която отваря темата за музейните обири.

БНТ е първата телевизия, която отваря темата за музейните обири. ...

......... разследващите органи не могат да докажат, че предметите принадлежат на държавата, когато ги засекат на аукциони в чужбина.Мария Карагьозова, председател на Гражданския съвет към ВСС: Много често предметите се залавят вече трафикирани през престъпните канали, продавани на аукциони в Западна Европа и САЩ. Италия, България и Гърция са основните донори.


Американските астронавти Марк Ванде Хай и Скот Тингъл излязоха в

Американските астронавти Марк Ванде Хай и Скот Тингъл излязоха в ...

......... двете оригинални ръце на канадския манипулатор. Съоръжението, което е дълго около метър и тежи 200 кг, трябва да бъде подменено, защото е износено. Роботизираната ръка "Канада арм" се използва на Международната космическа станция от 2001 г. Това е трето излизане в открит космос за Ванде Хай и първо за Тиндъл.


НАСА е разработил и тествал за пръв път в Невада

НАСА е разработил и тествал за пръв път в Невада ...

......... пуснат да работи без прекъсване в продължение на 28 часа. В бъдеще устройството може да бъде използвано при кацане на Луната или Марс при създаването на колонии. На Земята реакторът може да влезе в действие при изучаването на дълбините на океаните с помощта на дистанционно управляеми апарати. © снимка: АРХИВ


В разгара на южното лято на Антарктида, има и обилни

В разгара на южното лято на Антарктида, има и обилни ...

......... млади хора да отиват там. Само след 10 дни заминава втора група, последната от учените - геолозите, които ще използват най-малкото сняг през февруари, за да изследват разкритията на скалите, тъй като Антарктида е една много богата на всякакви полезни изкопаеми територия и ние трябва да знаем какво има там.


Проучвания на терена около светата обител ще се правят за

Проучвания на терена около светата обител ще се правят за ...

......... Проучвания на терена около светата обител ще се правят за първи път, а повод за тях са артефакти, открити неотдавна в местност над манастира. Според проф. Николай Овчаров първоначалните данни сочат, че там е имало селище и вероятно некропол от ранновизантийската епоха.


Екип от американски изследователи установи, че главната причина за изневерите

Екип от американски изследователи установи, че главната причина за изневерите ...

......... отдадат на ласките на страстен колега, не е ясно. Приблизително една трета от доброволците са изневерили, защото им се е правело секс. По-голямата част от онези, които избират секса като главна причина, са мъже. В същото време, жените са по-склонни да посочват като причина пренебрегването или игнорирането им във връзката.


Китай и Европа тестват съвместно нова технология, която ще помогне

Китай и Европа тестват съвместно нова технология, която ще помогне ...

......... Европа и Китай работят по подобен проект заедно за първи път. Съществуващите сателитни системи не могат да съберат информация за температурата и влажността, необходими за мониторинг на бурите.Тропическите циклони в северозападната част на Тихия океан, познати като тайфуни, излагат на сериозна опасност Китай и други държави в региона всяка година.


Израелски учени установиха, че за затлъстели пациенти, подложили се на

Израелски учени установиха, че за затлъстели пациенти, подложили се на ...

......... отколкото за онези, които се опитали да се справят със затлъстяването с помощта на нехирургични методи.Учени от Питсбъргския университет неотдавна публикуваха резултатите от свое проучване, които показват, че бариатричните операции подобряват самочувствието на пациентите за най-малко три години. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.


Американски учени установиха, че редовната консумация на прекомерно количество сол

Американски учени установиха, че редовната консумация на прекомерно количество сол ...

......... влияние на хранителния режим върху кръвообращението в мозъка. До тези изводи учените стигнали в рамките на изследвания с мишки. Получените резултати обаче са в сила и за хората. Световната здравна организация препоръчва приема на не повече от 5 грама сол в денонощието. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Neuroscience.


Най-голямата подводна пещера в света беше открита в Мексико. Археолозите,

Най-голямата подводна пещера в света беше открита в Мексико. Археолозите, ...

......... де Ана: "Откритието носи огромна перспектива към разбирането на лидерите на древните селища и как са се развивали. Ще ни помогне да разберем повече за ритуалите на древните и селищата, преди да дойдат испанците."Някои от пещерите имат особено значение за религиозните церемонии на маите, чиито наследници в момента населяват региона.


Пет златни медала донесоха българските математици от олимпиадата в Казахстан.

Пет златни медала донесоха българските математици от олимпиадата в Казахстан. ...

......... развиват, не в едно училище, а в 5 училища. Не в един град, а в няколко града, което според мен е показателно. Че все пак вървим напред. След кратка почивка младите математици ще се отправят към следващото националното състезание - Зимните математически празници в Ямбол, които започват след няколко дни.


Учени от Миланския политехнически университет в Италия предполагат, че кухината,

Учени от Миланския политехнически университет в Италия предполагат, че кухината, ...

......... Учените са на мнение, че тронът може да е бил създаден от метеоритно желязо. То било широко използвано от древните египтяни за производство на предмети, предназначени специално за владетели. Хеопсовата пирамида е построена преди повече от 4500 години и е единственото от Седемте чудеса на света, съхранено до наши дни.


Специалистите по сигурността в Гугъл заявиха, че са открили сериозни

Специалистите по сигурността в Гугъл заявиха, че са открили сериозни ...

......... след като британският технологичен сайт "Реджистър" съобщи за него и това предизвика поевтиняване на акциите на Интел.Интел и Гугъл казаха, че са планирали са разкрият проблема следващата седмица, когато ще бъдат готови корекциите. Гугъл отбеляза, че проблемът засяга и други процесори, както и устройствата и операционните системи, които ги ползват.


През 2017 година се случиха немалко значими за науката събития.

През 2017 година се случиха немалко значими за науката събития. ...

......... предполагаше. Откритието помогна и да се разбере, че предшествениците на съвременните хора не са се родили на едно място в Източна Африка, а вероятно са еволюирали в различни райони на континента.По-древни сме, отколкото смятаме, но колко можем да сме по-съвършени. Въпрос, чийто отговор човечеството ще продължи да търси и догодина.