Животът Наука


Сонда на Европейската космическа агенция и НАСА полетя към Слънцето

Сонда на Европейската космическа агенция и НАСА полетя към Слънцето ...

... от Земята, но това не значи, че винаги разбираме какво ги поражда.Новата сонда ще достави данни и за слънчевите ветрове, които влияят отрицателно на сателитите и електрониката на Земята. Надеждите са мисията да помогне на учените в усилията им да открият начини за предпазване на астронавтите от радиация в космоса.


Сондата

Сондата "Солар Орбитър" започна мисията си за изучаване на Слънцето. ...

... ще бъде да наблюдава Слънцето отблизо. Сондата ще се приближи на 42 милиона километра от него. Според експертите това е "безпрецедентно разстояние" за пряко наблюдение и ще даде възможност за първи път да се заснемат слънчевите полюси. Изучаване на хелиосферата и слънчевите бури също са сред задачите на "Солар Орбитър".


Всеки любител на природата вече може да участва в проекти,

Всеки любител на природата вече може да участва в проекти, ...

... данни за птиците, включително и това дали са застрашени. Много диви и редки видове могат да се видят дори в границите на София. Блатата до Долни Богров са добро предложение за неделна разходка, още повече, че утре е Световен ден на влажните зони.Вижте и още в репортажа на Мария Чернева.НАСА обяви, че нейният спътник TESS, който търси екзопланети, е

НАСА обяви, че нейният спътник TESS, който търси екзопланети, е ...

... три планети, орбитиращи около споменатата звезда - TOI 700 b,c и d, но само последната е в обитаемата зона на своята звезда.TOI 700 d е с 20 процента по-голяма от Земята и обикаля звездата си за 37 дни. Тя получава 87 процента от енергията, която нашето Слънце доставя на Земята.


"SpaceX" успешно изстреля ракета с 60 спътника, наречени "Старлинк". Това ...

... на годината да достигне 1500 и тогава да започнат основната си дейност - да осигурят бърз интернет почти навсякъде по света чрез създаване на спътникова мрежа. Идеята е броят им е да е не по-малко от 30 000. Очаква се SpaceX да започне да предлага интернет услуги на клиентите си.


В седмицата, в която

В седмицата, в която "Боинг" спря производството на най-продавания си ...

... Международната космическа станция в събота. Капсулата ще остане на борда една седмица. Първият изпитателен полет с екипаж на борда е планиран за 2020 година. НАСА плаща на "Боинг" и "Спейсекс" близо 7 милиарда долара, за да разработят апарати, с които да бъдат възобновени полетите до Космоса с астронавти на борда.Европейската космическа агенция ще има рекордно голям бюджет за следващите

Европейската космическа агенция ще има рекордно голям бюджет за следващите ...

... са насочени и към проекта "Гейтуей" - първата станция в орбита около Луната, която предстои да бъде изградена. А в следващите години европейските астронавти се готвят да летят не само до МКС, но за първи път - и до Луната, като обекта на изследване и база за полети до Марс.


Събрани от споделения Път на познанието за Изтока учени, дипломати,

Събрани от споделения Път на познанието за Изтока учени, дипломати, ...

... поколения наши ориенталисти, някои от тях известни вече по света. Тук са повече от 20 посланици на държавите от Изтока, а също и посланичките на Аржентина и Куба. Защото проф. Александър Федотов, с невероятния си вселенски заряд, свързва университета и всички нас, които го познават, с целия свят и днес.


През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка

През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка ...

... и студентите от нейно име и от името на премиера Бойко Борисов.Тя акцентира върху факта, че университетът 131 години е българският храм на просветата и знанието ковачницата на най-изтъкнатите академични хора у нас и отдавна е завоювал своето място на световната сцена като образователен и научен център с международно значение.


Полет с приятел - така буквално може да бъде преведено

Полет с приятел - така буквално може да бъде преведено ...

... Трябва да последват и регулации."Експериментални полети в група вече се реализират, но ще мине доста време преди проектът да заработи ефективно. Междувременно в Норвегия от догодина влиза в сила изискване част от авиогоривото да бъде на био основа. Надеждите са по този начин да се намалят емисиите на въглероден диоксид.


Мощни и разрушителни урагани се формират три пъти по-често, отколкото

Мощни и разрушителни урагани се формират три пъти по-често, отколкото ...

... правим в бъдеще. А отричането на климатичните промени, според мен означава, че си зле информиран и не достатъчно образован." Пожарите не са рядкост по това време на годината в Австралия. Сега обаче те са значително по-мащабни. Прогнозите на синоптиците не са обнадеждаващи - ще продължи да бъде горещо и сухо.Президентът Румен Радев връчи националния флаг на 28-ата българска антарктическа

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на 28-ата българска антарктическа ...

... и ясно ще покаже, че страната ни ще продължава да бъде сред най-развитите държави, които изследват загадките на Антарктика. Той подчерта, че експедициите са неотменна част от националната програма за полярни изследвания всяка година. Проф. Пимпирев благодари на президентската институция, която вече четвърт век подкрепя дейността на българските антарктици.© БГНЕС


Поредна българска експедиция ще тръгне към Антарктида. В 10:30 ч.

Поредна българска експедиция ще тръгне към Антарктида. В 10:30 ч. ...

... е горд от факта, че полярната програма продължава. Отиваме със самочувствието на полярна нация, коментира той.Христо Пимпирев: Тази година освен много сериозните научни проекти предвиждаме полагането на основите на нова модерна научна лаборатория. Науката, която се прави на Антарктида е за цялото човечество. Антарктида е 1/10 част от нашата планета.


Последният общ прародител на човекоподобните маймуни и човека е ходил

Последният общ прародител на човекоподобните маймуни и човека е ходил ...

... предадаптация, когато първите предчовеци излизат в една много по-открита саванна обстановка, това се оказва за тях много полезно.И 6 милиона години по-късно, по нашите земи се е разхождал първият хоминин или предчовек - описан от българския учен като грекопитек. Или още едно доказателство, че еволюцията на човек започва в Европа.


Космическа техника, храна и уникални снимки, направени от Космоса от

Космическа техника, храна и уникални снимки, направени от Космоса от ...

... първо се замразяват, а след това по специална технология се изтегля влагата от тях,Илиана Начева - Институт по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия: Благодарение на това се получават напълно запазени продукти по форма, същевременно по вкусови и ароматни качества.Изложбата ще остане във фоайето на БАН до 12 ноември.


50 години празнува Инситутът за космически изследвания към БАН. В

50 години празнува Инситутът за космически изследвания към БАН. В ...

... 50 години празнува Инситутът за космически изследвания към БАН. В студиото на сутрешния блок на БНТ проф. д-р Румен Недков, директор на института разказа повече за това как учените ще отбележат този юбилей.Вижте повече във видеото!Атарктическият

Атарктическият "Червей панделка" напоследък се класира на едно от челните ...

... и да стигнат до големи размери. Втората причина е - този организъм няма никакви врагове защото синтериза много невротоксини, които биха убили всеки който се опитва да ги изяде.И именно тези невротоксини се оказват крайно вълнуващи за медицината. Учените се надяват някой ден с тяхна помощ да спрат невродегенеративните заболявания.


Холандската организация с нестопанска цел „Ocean Cleanu“ пусна робот, който

Холандската организация с нестопанска цел „Ocean Cleanu“ пусна робот, който ...

... в Делфт и да работи по разработването на модерни технологии, за да почисти световните океани. Първият му прототип за почистване на океаните се сблъска с технически проблеми и след дълги месеци тестове, организацията съобщи през октомври, че тяхната технология работи успешно върху големия тихоокеански боклук, разположен между Хаваите и Калифорния.Специално за БНТ - жената, която приземи марсохода

Специално за БНТ - жената, която приземи марсохода "Кюриосити" през ...

... тъмната енергия, променя ли се във времето. Това може да промени цялата ни представа за вселената.За какво още мечтае космически инженер, който е приземил марсоход? Да построи космически кораб, с който да стигне до друга планета. Макар че признава, още е рано да се пише пътеводител за стопаджии до Марс.


НАСА изтегли по-рано първото изцяло женско излизане в открития космос

НАСА изтегли по-рано първото изцяло женско излизане в открития космос ...

... с няколко седмици, за да могат инженерите да установят защо зарядното устройство се е повредило - за втори път тази година.НАСА първоначално планираше изцяло женското излизане в открития космос да се състои през пролетта, но се наложи да го отмени заради недостиг на подходящи по размер скафандри, припомня Асошиейтед прес.На фона на критиките за лиса на студенти и незапълнени

На фона на критиките за лиса на студенти и незапълнени ...

... държави ще се сбъднат. Идеята на "Гейт" е да помогне на общината и дървата с това развитие, но и да помогне на българската индустрия. Проектът цели в рамките на една година да разработи бизнес-план, който да подготви създаването на Център за върхови постижения в областта на големите данни (Big data).


Българската академия на науките чества 150 години от създаването си.

Българската академия на науките чества 150 години от създаването си. ...

... Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.Повече за честванията в студиото на Георги Любенов разказа председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Вижте!БАН чества 150 години от основаването сиС изложба на открито, посветена на постиженията на научните звена на БАН и награждаване на ръководителите на най-успешните проекти по програмата за по...


Сатурн изпревари Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много

Сатурн изпревари Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много ...

... движението на тези спътници, които имат диаметър около 1 километър.Екипът от учени даде началото на анкета с какви имена да бъдат кръстени новооткритите 20 луни на Сатурн.Условието е, да се предлагат имена на гиганти от норвежката, галската и инуитската митологии за всяко едно от трите струпвания на спътници на Сатурн.


Съвсем скоро предстои следващата експедиция до Антарктида, каза в студиото

Съвсем скоро предстои следващата експедиция до Антарктида, каза в студиото ...

... очаква тя да бъде готова до две-три години. Проектът вече е избран. Геодезист ще избере мястото, на което да бъде поставена лабораторията.Скоро зрителите ще могат да видят новия български филм "Писма от Антарктида", в който участва и проф. Пимпирев. Това е един игрален филм, заснет на Антарктида в българската база.


Знаете ли, че човешкото ДНК е много сходно с това

Знаете ли, че човешкото ДНК е много сходно с това ...

... банана? А, знаете ли че можем да извлечем ДНК от банан с подръчни средства? Всичко това и още много уникални научни открития ще ни покажат учените от БАН в Нощта на Учените, която ще се проведе тази вечер. Боряна Черганова надниква в лабораторията по Молекулярна биология, за да разбере подробности.Силно земетресение преди 7000 години е разрушило най-старата крепостна стена

Силно земетресение преди 7000 години е разрушило най-старата крепостна стена ...

... на живота тук. Отчаяно копали все по-дълбоки ями, да достигат до солните извори. Но и те пресъхвали, некрополите в близост издават вътрешни битки, с които приключва първата халколитна цивилизация. По-разширен репортаж за проучванията в Провадия можете да видите в "Денят започва с Георги Любенов"Вижте повече за кампанията Пътуване в миналото


Екип от учени за първи път откри вода в атмосфера

Екип от учени за първи път откри вода в атмосфера ...

... химическия състав на атмосферите им като наблюдавали измененията на светлината докато телата обикаляли около слънцата си. Само при К2-18B пречупването предполага наличието на водни молекули. С помощта на компютърен модел учените определили, че е възможно в атмосферата ѝ да има до 50% вода - случай без прецедент в Слънчевата система.


38 години след първата експедиция, започват нови изследвания на каменната

38 години след първата експедиция, започват нови изследвания на каменната ...

... разполагат с нови и по-точни методи и ще разчетат много повече информация. Между Кирик и Св. Иван, подводната гора е любима дестинация за много любители водолази, но каква е тя и що за феномен е, никой не знае. Вижте повече подробности за новите изследвания в репортажа на Мария Чернева. Созопол


Космическият кораб „Союз МС-14” с хуманоидния робот Фьодор на борда

Космическият кораб „Союз МС-14” с хуманоидния робот Фьодор на борда ...

... станцията, космонавтите от МКС не биха могли да скачат „Союз” ръчно.Роботът Фьодор също не може да поеме управлението, тъй като в програмата му са заложени ограничения за работа вътре в космическия кораб.Според НАСА, следващият опит за скачане на „Союз М-14” с Международната космическа станция е възможен не по-рано от понеделник.


Тази година България започва изграждането на нова модерна научноизследователска лаборатория

Тази година България започва изграждането на нова модерна научноизследователска лаборатория ...

... трябва да бъде завършена в рамките на следващите две до три години.Петя Станчева, проектант на българската лаборатория в Антарктида: Моят проект, целта му беше веднъж да повтори формите на съществуващите сгради, втори път да бъде опростена, модулна, да има повтаряемост, за да позволи по-лесен монтаж при тези доста сурови условия.


На изключително рядка находка попаднаха археолозите при разкопките на монументална

На изключително рядка находка попаднаха археолозите при разкопките на монументална ...

... ние нямахме данни за това нещо, тази находка ни го подсказва.Крепостта Русокастро е построена върху тракийско светилище и е една от най-големите в Югоизточна България. Разположена е върху 53 декара и по мнението на ръководителя на разкопките д-р Милен Николов това е единственият средновековен град със замък по Българското Черноморие.


Втори опит за старт на индийската лунна мисия

Втори опит за старт на индийската лунна мисия "Чандраян-2" в ...

... стане четвъртата държава, след САЩ, Русия и Китай, успешно осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята.Индия ще направи нов опит да изпрати свой космически апарат на ЛунатаВ понеделник Индия ще направи втори опит да изстреля свой космически апарат към Луната, след като миналата седмица проблем в горивната система отложи...


Днес се навършват 50 години от старта на американския космически

Днес се навършват 50 години от старта на американския космически ...

... чест да представя важна реликва от това, което президентът Кенеди е нарекъл най-опасното приключение, в което човечеството някога се е впускало.В космическия център в Хънтсвил, Алабама отбелязаха годишнината от старта на ракетата Сатурн V с пускане на 5000 модела на ракети. Това е и опит за подобряване на световен рекорд.


2 минути и 36 секунди - толкова продължи пълното слънчево

2 минути и 36 секунди - толкова продължи пълното слънчево ...

... обсерваториите на планетата. В столицата Сантяго, където затъмнението беше видимо на 92 процента, жителите се струпаха по покривите на сградите, в парковете и площадите, за да се видят космическия спектакъл.Според Чилийското астрономическо общество това е първото пълно затъмнение в страната от 1592 година. Следващото се очаква през 2165 г.© БГНЕС


Уникални екземпляри от морската фауна, открити край българските брегове на

Уникални екземпляри от морската фауна, открити край българските брегове на ...

... за около 20 милиона години да живее в една много агресивна среда, обясни доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет към СУ. Съвсем скоро повечето от биологичните видове, донесени от българската експедиция в Антарктида, ще бъдат изложени в Природо-научния музей, за да може всички желаещи граждани да ги видят отблизо.


Творби, създадени между отлива и прилива. Мимолетни картини, вдъхновени от

Творби, създадени между отлива и прилива. Мимолетни картини, вдъхновени от ...

... Творби, създадени между отлива и прилива. Мимолетни картини, вдъхновени от природата. Повече от 12 години американецът Андрес Амадор използва плажовете, за да рисува.


Високо, високо - там, в индийския щат Мекалая, където е

Високо, високо - там, в индийския щат Мекалая, където е ...

... Високо, високо - там, в индийския щат Мекалая, където е кацнал град Черапунджи. Ненапразно името му означава "домът на облаците". Районът буквално е потънал в тях. Черапунджи дължи рекорд на Гинес - естествено за най-голямо количество валежи за един сезон и един ден.


Китайски изследователски кораб, носещ името

Китайски изследователски кораб, носещ името "Наука", приключва едномесечена изследователска мисия. ...

... като ръководител на изследователския екип. Този път имахме рекорден брой мисии, включително и на нашия дълбоководен робот".Научно-изследователският кораб вече е на път към Китай, където се очаква да пристигне на 23 юни. Той е известен още като мобилна океанска лаборатория и досега има повече от 30 важни за науката експедиции.


За поредна година АЕЦ

За поредна година АЕЦ "Козлодуй" набира кандидати за платени летни ...

... програми, тъй като считаме, че това би мотивирало младежите да предпочетат да работят при нас, вместо да изберат сезонна работа на морето.За 15 години, откакто действа стажантската програма, от нея са се възползвали над 300 студенти, а на работа в атомната централа са останали около 60 на сто от тях.


Най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, се намира в

Най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, се намира в ...

... наблюдават и няколко от спътниците ѝ - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. От три години насам учените изследват Юпитер отблизо с космическия апарат "Джуно". Благодарение на него стана ясно, че планетата има бурна атмосфера и е обгърната с пояси от облаци и бури. Най-известната от тях е Голямото червено петно.


Ракета носител

Ракета носител "Союз-2.16", излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ...

... Ракета носител "Союз-2.16", излетяла днес сутринта от космодрума Плесецк, беше ударена от мълния веднага след старта. Съобщението е на кореспондента на "Звезда". По неговите думи, мълнията поразила космическия кораб около 10 секунди след отделянето му от земята. Инцидентът не повлиял по никакъв начин на успешния път на кораба към Космоса.


Отчаяните думи от рода на: „тук е невъзможно да се

Отчаяните думи от рода на: „тук е невъзможно да се ...

... змии и костенурки - те също искат да нахранят малките си. Но най-големи вреди на популацията от лъчеперки нанася човекът с незаконния улов на риба. Само че храбрите рибки не се предават и продължават да оцеляват. Те нямат намерение да отстъпват от водите, към които са привиквали незнайно колко дълго.


Луната е следващата голяма цел в изследването на Космоса. Това

Луната е следващата голяма цел в изследването на Космоса. Това ...

... казвам - направете така, че да ви остане време да се насладите на полета. Това е единствено по рода си преживяване.Екип на БНТ посети "кухнята на астронавтите"Екип на предаването на БНТ #Европа беше в Центъра за обучение на астронавти в Кьолн. Всичко най-интересно за това място разказва Цветелина Йорданова в...


Когато планината е наблизо, но няма време за дълъг преход,

Когато планината е наблизо, но няма време за дълъг преход, ...

... велосипед чупи и представите за разходи.Калин Кокошаров: За един пробег от 100 километра при смесен режим на зареждане, дневен или нощен, токът е около 30-40 стотинки. При тези показатели превозът на колелото с кола до подходящо място се обезсмисля. А велосипедът осмисля нов тип забавно и щадящо общуване с природата.Екип на „По света и у нас“ посети ЦЕРН и

Екип на „По света и у нас“ посети ЦЕРН и ...

... на жител от страните-членки.И все пак- има ли смисъл всичко това? Знаем ли със сигурност, че ще бъде открита например тъмната материя или че неутриното има маса? На този въпрос учените отговорят - не знаем... но трябва да се разширяват границите на човешкото познание и да се откриват нови хоризонти.


Екип на

Екип на "По света и у нас " посети ЦЕРН ...

... се намират от двете страни на дрейфовите кабели.За да се построи ускорителя са били необходими 25 години и са похарчени 6 млрд. швейцарски франка. Има и проект за изграждането на нов, четири пъти по-голям ускорител, който трябва да е готов през 2040 година. С него ще се търси "тъмна материя".


Голямата пирамида в Гиза, известна още като Хеопсовата пирамида, е

Голямата пирамида в Гиза, известна още като Хеопсовата пирамида, е ...

... за построяването ѝ.Според археолозите Хеопсовата пирамида, в която е гробницата на фараона Хеопс, е издигната за около 20 години. Построяването й е станало преди около 2500 години преди Христа, като сега учените трябва да разгадаят друга мистерия – как монолитните камъни са били транспортирани по суша и сглобявани в Гиза.


Милиардерът Джеф Безос представи прототип на апарат за кацане на

Милиардерът Джеф Безос представи прототип на апарат за кацане на ...

... Луната, за да останат там.Първото кацане на апарата на лунната повърхност е планирано за 2024 година. Той може да превози дотам близо четири тона полезен товар. Приземяването е предвидено да стане в областта на южния полюс на луната, където има замръзнала вода, от която би могъл да се произвежда водород.


От днес Европейският съюз ще живее на кредит, защото е

От днес Европейският съюз ще живее на кредит, защото е ...

... една година, подчертава неправителствената организация. С всяка изминала година тази дата се измесва все по-напред.През 1961 година денят, в който е бил надвишаван този показател е бил 13 октомври. Тази година Люксембург е достигнал прага още в средата на февруари, за България това се очаква да стане на 22 юни.


От днес започна деветия софийски фестивал на науката. Той се

От днес започна деветия софийски фестивал на науката. Той се ...

... 4- 5 годишни. Александър Дойков, преподавател по лего-роботика за деца: Това е една от програмите която правят, можете да си сложите ръката отпред пред сензора. И съответно той жили като истински скорпион. На щанда на ботаническата градина децата разбраха и как се садят кактуси и сукуленти.Кампания: Софийски фестивал на наукатаnews.bnt.bg/bg/k/sofiyski-festival-na-naukata


Телескопът Хъбъл е успял да заснеме една от най-удивителните гледки

Телескопът Хъбъл е успял да заснеме една от най-удивителните гледки ...

... на спирала. Отличителната им черта е, че те включват ръкави, които са пълни със слънчеви системи. Нашата галактика – Млечния път, също е смятана за спирална галактика. През 60-те години на миналия век обаче е преквалифицирана в пресечена галактика. Това означава, че има отличително централно ядро и няколко спираловидни ръкава.


Умее да улавя енергията от слънцето и вятъра. Постигнала е

Умее да улавя енергията от слънцето и вятъра. Постигнала е ...

... Атлантическия и Тихия. Това наистина е голямо предизвикателство. Разстоянието е голямо. А ние ще бъде напълно самостоятелни.През следващите 6 години "Energy Observer" трябва да обиколи света. Ще акостира на 101 места в 50 държави, където екипажът ще се срещне със съмишленици, които се опитват да променят света към по-добро бъдеще.


Най-големият месояден хищник, живял някога в Африка е бил по-едър

Най-големият месояден хищник, живял някога в Африка е бил по-едър ...

... екосистемата на региона като днешните лъвове, чиито предци са се установили в Африка 3,7 милиона години по-късно. Simbakubwa е част от групата гигантски изчезнали хищници -hyaenodonts, най-големите, обитавали някога Африка. Но докато съвременните лъвове имат само по един чифт резци, Simbakubwa е имал три, което го превръщало в страшен враг.


E, тя може да си го позволи. Да сложи каквото

E, тя може да си го позволи. Да сложи каквото ...

... от най-навъсените лица.Не е нужно да се обличате като мен. Носете това, което ви доставя удоволствие. Заиграйте се с това усещане. Отдайте му се.Като в детската игра, в която ненужният предмет може да преобрази всеки в желан от него образ. И да го превърне дори в принц или пък принцеса.


В навечерието на Великден към Международната космическа станция потегли товар

В навечерието на Великден към Международната космическа станция потегли товар ...

... членове на екипажа там.Частната товарна космическа капсула "Сигнъс" бе успешно изстреляна снощи с ракета-носител "Антарес" от полигон в щата Вирджиния.НАСА съобщи, че на капсулата има празнични вкусотии като пушена пуйка, свински пържоли и плодов сладкиш. Към Международната космическа станция са изпратени и други необходими за екипажа товари и научно оборудване.


Важно откритие направиха сръбски и австрийски археолози в подножието на

Важно откритие направиха сръбски и австрийски археолози в подножието на ...

... се да установим какво се е случвало на Централните Балкани, и по-специално в Южна Моравия.За миграцията на Балканите в праисторически времена свидетелстват находки - основно керамични съдове, които са на дълбочина само от метър и половина под земната повърхност. Разкопките се очаква да продължат още между 3 и 7 години.


За първи път с 3D принтер израелски учени създадоха сърце

За първи път с 3D принтер израелски учени създадоха сърце ...

... надежди, че технологията успешно може да се прилага при хора. Проф. Тал Двир: Имаме принтирано цяло сърце, с принтирани кръвоносни човешки съдове и клетки.Новото предизвикателство, пред което са изправени израелските учени, е как да "научат" сърцето да работи. Засега клетките извършват контракции, но действията им все още не са синхронизирани.


Учените от БАН участват в европейски проект, който търси начин

Учените от БАН участват в европейски проект, който търси начин ...

... занимава с изработването на прецизен симулационен модел. Доц. Валентин Пенев, ръководител на проекта: И при навлизането на по-плътните слоеве на атмосферата той започва да планира като самолет.Проектът ще струва 3 години време и 3 милиона евро. Но казват, че с него не само ще стигнем американците. Направо ще ги надминем.


Напълно наясно са с Менделеевата таблица. Умело разпадат съединения, за

Напълно наясно са с Менделеевата таблица. Умело разпадат съединения, за ...

... пречиствателна компания: Нашият продукт - дрождите, могат да бъдат използвани при замърсяване с изключително високи нива, там където бактериите не могат да оцелеят.А каква е съдбата на дрождите след поглъщането на петролните хапки? Повод за притеснение няма. След като се „нахранят", дрождите умират и остават в природата като естествен тор.


"Фалкон Хеви" на компанията "Спейс Екс" излетя от същата площадка ...

... Канаверал, от която започваха в миналото мисиите Аполо на НАСА. И трите основни компонента на Факон Хеви се завърнаха успешно на Земята, а в Космоса беше изведен сателит. За това при тестовия старт миналата година собственикът на "Спейс екс" Илон Мъск използва собствения си спортен автомобил с манекен зад волана.


По данни на Асоциацията на участниците в космическите полети, космонавтите

По данни на Асоциацията на участниците в космическите полети, космонавтите ...

... По данни на Асоциацията на участниците в космическите полети, космонавтите наброяват 560 души. А двама от тях са българи. Днес се навършват точно 40 години от полета на първия български космонавт.По този повод ви срещаме с Георги Иванов - живата история на родната космонавтика:


Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към

Европейски консорциум от учени и изследователи ще се насочи към ...

... Франция: Нещо се е случило преди около 900 000 години. Периодиката на ледените епохи се променя от всеки 40 000 години на всеки 100 000 години и не знаем защо.Според Риц проучването може да улесни калибрирането на модели от миналото, чрез които да се прогнозират промените в климата в бъдеще.


Интерактивни реклами, виртуални концертни зали и холограми - това са

Интерактивни реклами, виртуални концертни зали и холограми - това са ...

... Не съм подозирал, че подобна технология съществува, докато не дойдох.Третата част от експото представя всичко свързано с виртуалната реалност. Подиумът, на който японската танцьорка представя традиционни танци, е осветен с безбройно много лед светлини. Представлението може да се бъде наблюдава и от разстояние с помощта на очила за виртуална реалност.


Ново поколение батерия, която ще предизвика революция в съхраняването на

Ново поколение батерия, която ще предизвика революция в съхраняването на ...

... Интересът към хидратираните сулфатни минерали е огромен през последните години, това се дължи на факта, че на повърхността на Марс бяха идентифицирани хидратирани сулфатни минерали. Наличието им е белег от една страна, че на повърхността на Марс е имало вода.Изследванията са все още в начален етап и предстоят още проучвания.


Най-дългата солна пещера в света беше открита от спелеолози, водени

Най-дългата солна пещера в света беше открита от спелеолози, водени ...

... Иран - с дължина 6850 метра. Тъй като солта лесно се разтваря от дъждовната вода, изследователите считат, че пещерата Малхам ще продължи да увеличава размерите си.Откритието за пещерата Малхам е световна новина за спелеологията. Лангфорд и Влайкова ще представят подробна карта на пещерата и описание на откритията през следващите месеци.


Решението може да се окаже в камъните. Поне що се

Решението може да се окаже в камъните. Поне що се ...

... батерия" с използване на камъни е в пилотна фаза. Изпитанията ще продължат 10 години. Ако тестовете са успешни, те ще доведат проекта до следващия етап - изграждане на мощност с големината на солиден супермаркет с енергиен капацитет, който може да покрие потреблението а цяла Дания за четири до шест часа.


Нова надежда в борбата срещу рака. Учени от БАН откриха

Нова надежда в борбата срещу рака. Учени от БАН откриха ...

... се церим с природни продукти.Лилавите точки са останали непобедени твърде дълго време и в твърде много случаи. Само за миналата година 9 милиона и 600 000 души в света са загубили борбата с рака. И макар тези безцветни точки все още да не значат нищо категорично, значат достатъчно. Значат надежда.


Космическите отпадъци са една от подценяваните заплахи за околната среда.

Космическите отпадъци са една от подценяваните заплахи за околната среда. ...

... орбита летят 19 894 късове отпадъци, а общото им тегло надхвърля това на Айфеловата кула. За да помогне за решаването на проблема с почистването на околоземното пространство, Европейската космическа агенция публикува доклад с цялата необходима информация по въпроса, за хора от всички сфери - политици и лидери, дизайнери, производители, предприемачи.