Ръководителят на 27-та Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и

Ръководителят на 27-та Българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев и ...

......... безаварийно кацна на чакълената писта на о-в Кинг Джордж! Радостно ни посрещнаха пингвините! Сега очакваме колумбийски кораб да ни закара до нашия си остров Ливингстън!“, се казва в съобщението на проф. Пимпирев, които заедно с останалите 10 души ще се присъедини към полярниците в Българската база „Св. Климент Охридски“.© БТА


Да кацнеш на Марс, да останеш там и да оцелееш

Да кацнеш на Марс, да останеш там и да оцелееш ...

......... по скална повърхност, пробиване на скали и вземане на проби. Следващите тестове ще са в пустинята Атакама в Чили догодина. След като апаратът Скиапарели се разби в повърхността на Червената планета през 2016 година, европейските учени се надяват, ако всичко върви по плана, Европа скоро да има Роувър на Марс.


Египетски археолози откриха край Кайро гробница на жрец, живял преди

Египетски археолози откриха край Кайро гробница на жрец, живял преди ...

......... изображения на майката и съпругата на покойника и на други негови роднини. Няколко ниши също са украсени с рисунки на жреца и семейството му. Специалисти определят откритието като единствено по рода си за последните няколко десетилетия. Разкопките започват от утре, като очакванията са за още открития, включително саркофага на собственика.


Тази вечер заминава втората група на 27-ата Национална антарктическа експедиция.Тя

Тази вечер заминава втората група на 27-ата Национална антарктическа експедиция.Тя ...

......... Аренас. Групата спокойно може да бъде наречена „професорска", защото освен директора на родния Антарктически институт, включва още трима професори, единият от които монголец. Всички те ще бъдат превозени до о-в Кинг Джордж с бразилски военен самолет, а оттам до базата ни на о-в Ливингстън с военен кораб на Колумбийската Армада.


Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята ...

......... период не са постоянни величини, а зависят от преминаването ѝ покрай Юпитер. Предишното най-близко преминаване на кометата 46Р/Виртанен покрай Земята беше на 17 февруари 2008 г. Кометата 46P/Виртанен беше първоначалната цел за сондата "Розета", но заради технически проблеми беше изпуснат прозорецът за изстрелване и тя беше насочена към кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.


Малка, маневрена здрава... Кола, която е на път да преобърне

Малка, маневрена здрава... Кола, която е на път да преобърне ...

......... период може да започне амортизиране на колата.С тези показатели и материали водородният модел наистина преобръща представата за коли, наложена през последните години - че за 5 години лъскавото возило започва да пее лебедовата си песен, а новият модел вече е слязъл от поточната линия и е готов да го смени.Американският космически товарен кораб

Американският космически товарен кораб "Дракон" на частната компания „Спейс екс“ ...

......... ръка на МКС да може да прехване "Дракон". Първото доближаване беше преустановено от НАСА поради смущения в комуникациите. Вторият опит за скачване се оказа успешен.Товарният кораб доставя над 2,5 тона провизии, сред които фигурират хранителни продукти и материали за научните експерименти. Това е шестнадесетата поред мисия на "Дракон" до МКС.


Китай изстреля космически апарат

Китай изстреля космически апарат "Чанъе-4" към обратната страна на Луната ...

......... вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г. Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна догодина. Тя ще събере до 2 кг мостри.


Нямат блясъка на диамантите, но пък са заредени с много

Нямат блясъка на диамантите, но пък са заредени с много ...

......... тук се променя. Появават се нови и нови места, идват все поче творци и хора, които искат да развиват собствен бизнес.Преоткриване на въглищата по един различен и красив начин. Богатство, което все още изобилства в земните недра на Полша. То присъства изненадващо, но и изящно в бижутата, създадени от Катаржина.


Учени от нов иновативен център по растителна биология и биотехнология,

Учени от нов иновативен център по растителна биология и биотехнология, ...

......... чийто качества, имащи стопанска значимост, същевременно могат да бъдат интересни и за различни други индустрии, като фармацевтична и козметична индустрия и т.н., и могат да бъдат използвани.За да бъде по-прецизно изследването на пипера, учeните в центъра ще използват постиженията и на немските им партньорите в областта на геномиката и метаболомиката.


Първите снимки, изпратени от космическия апарат

Първите снимки, изпратени от космическия апарат "ИнСайт", позволяват да се ...

......... да попречи на тяхното провеждане. В следващите няколко дни ще бъде извършена проверка на работоспособността на апаратурата на станцията. ​НАСА потвърди успешното кацане на "ИнСайт" на МарсНАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат "ИнСайт". Мисията ще продължи две години, а целта е да се изследва подробно Червената пла...НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат

НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат "ИнСайт". ...

......... са размерът и съставът на ядрото ѝ. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.Космическият апарат "ИнСайт" тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.


След по-малко от два часа се очаква на Червената планета

След по-малко от два часа се очаква на Червената планета ...

......... на спускането. След това ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита около Слънцето. Ако мълчат, информация се чака от орбитиращи апарати край Марс. Инсталирането на научните инструменти на "Инсайт" ще отнеме поне 10 седмици. Планирано е мисията да продължи една марсианска година, която се равнява на две земни.


Испански учени установиха, че ранното посивяване на косата е признак

Испански учени установиха, че ранното посивяване на косата е признак ...

......... произвежда по-малки количества от въпросното вещество и в резултат се увеличава рискът от сърдечносъдови болести, рак и други заболявания.Ранното посивяване на косата свидетелства, че организмът използва глутатион за по-важни цели от оцветяването на косата, като по този начин се намалява рискът от поява или развитие на едно или друго заболяване.


Химията може да бъде и забавна. Това обещават от Факултета

Химията може да бъде и забавна. Това обещават от Факултета ...

......... Химията може да бъде и забавна. Това обещават от Факултета по химия към Софийския университет, които организират и тази година вечер на Химията. Ще бъде ли взривоопасно разказа репортерът Боряна Черганова, която беше в една от лабораториите на факултета.


Варна е домакин на 11-ия Световен математически отборен шампионат. Той

Варна е домакин на 11-ия Световен математически отборен шампионат. Той ...

......... БАН: Азиатците имат доста сериозна подготовка в училище, те са много работоспособни и не напразно последните години в почти всички международни състезания те са на първо място. Очаквам, че българските ученици и тези от Азия ще бъдат на първите места.Победителите в шампионата ще бъдат наградени на официална церемония тази събота.Нов образователен метод разработи общественикът Момчил Цонев. Младият габровец е

Нов образователен метод разработи общественикът Момчил Цонев. Младият габровец е ...

......... Нов образователен метод разработи общественикът Момчил Цонев. Младият габровец е бил вдъхновен от традициите на образованието в родния му град. Идеята е методът да бъде прилаган в извънкласните форми на обучение. Вижте повече в репортажа на Ралица Маринова.


Китай изведе в космоса два спътника от навигационната система

Китай изведе в космоса два спътника от навигационната система "Бейдоу" ...

......... Става въпрос за ключов етап от прехода на "Бейдоу" от национална експериментална система към регионална, а впоследствие и към глобална навигационна система. Китай планира през 2019-2020 г. да изведе още 6 апарата от серията "Бейдоу-3" в средновисока околоземна орбита, три спътника в наклонена геосинхронна орбита и два в геостационарна орбита.


Товарният кораб

Товарният кораб "Прогрес МС-10" се скачи днес с Международната космическа ...

......... на полетите, цитиран от ТАСС.© БТАРакета носител "Союз-ФГ" с товарния кораб "Прогрес МС-10" беше изстреляна от космодрума "Байконур" в Казахстан на 16 ноември. Няколко минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата и продължи полета си към МКС. "Прогрес МС-10" достави на МКС около 2,5 тона провизии.


Изкуственият интелект може да спаси пчелите от изчезване. Идеята е,

Изкуственият интелект може да спаси пчелите от изчезване. Идеята е, ...

......... насекомите в кошера. Причините са различни - ниски температури, влажност... Със сензорите, обаче, веднага може да се разбере проблема и да се променят условията. Мерките ще предотвратят измирането на пчелите. Умен проект с амбициозни мащаби. Колкото повече кошери бъдат включени към своеобразната мрежа, толкова по-голям шанс за оцеляване получават пчелите.


Идва ли краят на килограма такъв, какъвто го познаваме? Водещи

Идва ли краят на килограма такъв, какъвто го познаваме? Водещи ...

......... много по-голяма точност, потенциалната промяна няма да бъде усетена от нормалния потребител на стоки.Това не е първият път, когато конференцията променя определението за мерна единица. През октомври 1967 г., физиците сменят дефиницията на понятието секунда от астрономическо на атомно. Промяна, без която, технологии като джипиес и интернет не биха съществували.


Очите започват да сълзят, гърлото да пари, дишането става все

Очите започват да сълзят, гърлото да пари, дишането става все ...

......... който заплашително придобива мащабите на епидемия. Според статистиката на Световната здравна организация само за 2016-а година фините прахови частици са причинили смъртта на 4 200 000 души по света. Всяка година в Европа умират 400 000 души заради мръсния въздух. У нас годишно той отнема живота на 15 000 българи.


Не се смята за творец, но някои смятат работата му

Не се смята за творец, но някои смятат работата му ...

......... Не се смята за творец, но някои смятат работата му за произведение на изкуството. Тед Акуърд - инженер, който от 10 години преоткрива производството на декоративни покрития, като въвежда в него принципите на рециклирането.


Срив в програма извади от строя един от компютрите на

Срив в програма извади от строя един от компютрите на ...

......... два канала. Не e необходимо да бъде сменян компютърът", се казва още в съобщението.САЩ плащат 85 млн. долара на Русия за транспортиране на техен астронавт до МКССАЩ ще платят на Русия от порядъка на 85 милиона долара за всяко място в корабите "Союз" при транспортирането на американски астронавти до Международн...


Тазгодишният носител на Наградата за хуманитаристика

Тазгодишният носител на Наградата за хуманитаристика "Богдан Богданов" е проф. ...

......... който завладяваше аудиториите. Малко са такива хора в нашата академична общност и той беше действително знаменит ритор. проф. д-р Христо Тодоров, председател на журито: В България никак не са много хората, които имат качествата и постиженията, за да бъдат носители на наградата "Богдан Богданов". Професор Неделчев е безспорно такъв човек.


В Нюрнберг, Бавария започна поредното издание на международния панаир за

В Нюрнберг, Бавария започна поредното издание на международния панаир за ...

......... в момента.Изложението свързва изобретателите помежду им и с бизнеса, а идеите получават широк отзвук, благодарение на голямото медийно внимание. Въпреки че обичайно само една трета от патентите, представени в Нюрнберг стигат до производство, иновациите са най-важната движеща сила за дългосрочния успех на компаниите, а оттам и за бъдещия икономически растеж.


Сондата на НАСА „Доун“, която изследва два от най-големите обекти

Сондата на НАСА „Доун“, която изследва два от най-големите обекти ...

......... си през 2007 година. "Доун" ще остане в орбитата на "Церера" в продължение на десетилетия, но тя вече не може да се свързва със Земята.НАСА съобщи за края на мисията на телескопа „Кеплер“НАСА съобщи за приключването на мисията на космическата обсерватория „Кеплер“ поради изчерпване на горивото ѝ, предадоха световните агенции.


В Индия при изключителни мерки за сигурност беше открита най-високата

В Индия при изключителни мерки за сигурност беше открита най-високата ...

......... че основата е по-тясна от горното тяло.Паметникът е издигнат в родния щат на премиера Нарендра Моди, но предизвика протест сред местни общности, които смятат, че проектът е много скъп и ще навреди на околната среда. Строителството на статуята продължи четири години и струва на Индия почти половин милиард долара© БТА


Неуспешното изстрелване на руския кораб „Союз“ МС-10 с ракета носител

Неуспешното изстрелване на руския кораб „Союз“ МС-10 с ракета носител ...

......... на 16 ноември, предаде ТАСС, като се позова на представителя на Роскосмос за пилотираните програми Сергей Крикальов.Авария при старта на кораба на „Союз“, екипажът е невредимАвария в ракетата „Союз“ малко след изстрелването от космодрума Байконур. Екипажът от двама души - американец и руснак - се приземи успешно и е невред...


НАСА съобщи за приключването на мисията на космическата обсерватория „Кеплер“

НАСА съобщи за приключването на мисията на космическата обсерватория „Кеплер“ ...

......... през 2009 година и предназначението ѝ беше откриването на екзопланети.През 2013 г. апаратът получи повреда в системата за ориентиране, при което беше невъзможно той да бъде задържан в правилното направление. При все това инженерите успяха да вкарат телескопа в безопасен режим и да го приспособят за изпълнението на определени задачи.


Сондата

Сондата "Паркър", която беше изстреляна от НАСА на 12 август ...

......... преди 72 дни, а ние вече се приближихме повече от всякога до нашата звезда в човешката история!", заяви ръководителят на проекта Анди Драйсман. "Паркър" ще подобри и рекорда за най-бърз космически апарат с относителна скорост спрямо Слънцето. Предишният рекорд от 246 960 километра в час беше поставен от сондата "Хелиос-2".


За първи път третокласници от Силистра се учат да програмират

За първи път третокласници от Силистра се учат да програмират ...

......... движение, а на по-късен етап градуси да определят на фигурите - това спомага за изучаване на понятия от математиката.Теодор Златев: Можеш с тях да откриваме нови работи и можем да преуспеем много повече с уроците.Роботите Финч очакват всички желаещи, които искат да овладеят в ранна възраст програмирането в градската библиотека.


Международен екип от учени установи, че продължителното пребиваване в космоса

Международен екип от учени установи, че продължителното пребиваване в космоса ...

......... засега не е ясно дали въпросните изменения влияят върху когнитивните способности на членовете на екипажа на МКС. Известно е обаче, че при дълго пребиваване в състояние на безтегловност се намалява остротата на зрението. Това може да е свързано с увеличаване на налягането на гръбначномозъчната течност върху ретината и зрителния нерв.


Леденият блок в Антарктика изглежда от въздуха като правоъгълник. Според

Леденият блок в Антарктика изглежда от въздуха като правоъгълник. Според ...

......... Леденият блок в Антарктика изглежда от въздуха като правоъгълник. Според учените изсечените ръбове и гладка повърхност сочат, че той вероятно наскоро се е откъснал от ледения шелф. Айсбергът е заснет от мисията на НАСА Айсбридж, създадена за следене на ледените шапки на северния и южния полюс.


Древна крепост на над 3 000 години беше открита от

Древна крепост на над 3 000 години беше открита от ...

......... музей в Златоград.Александър Митушев, управител на Ареален етнографски комплекс Златоград: Това, което сме си поставили за цел, е да помогнем на науката, и разбира се, да можем да популяризираме региона с археологическите обекти, които ще могат да се посещават от местните жители, гостите и туристите.Проучванията ще продължат през следващата година.


Европейската космическата агенция даде старт на изключително амбициозна мисия до

Европейската космическата агенция даде старт на изключително амбициозна мисия до ...

......... ще достигне целта през 2025 година. Тогава от него трябва да се отделят две отделни сонди - европейска и японска - всяка в своя орбита, които независимо ще изследват Меркурий. В продължение на четири години планетата беше изучавана от сондата "Месинджър", изпратена от НАСА. Нейната мисия приключи през 2015 г.


Физика, химия и биология на водата. И водата като носител

Физика, химия и биология на водата. И водата като носител ...

......... на болни хора, при които присъствието на тези форми се наблюдава в кръвта. Те се движат постоянно заедно с нея в човешкото тяло, докато не бъде намерен начин да се отървем от тях.Начинът би моделирал водната структура като лекарство. Изследванията в много лаборатории по света се фокусират на подмолекулярно ниво.


Почитател сте на бирата? Е, тогава има за какво да

Почитател сте на бирата? Е, тогава има за какво да ...

......... 17 процента. Много държави пазят резерви от основни зърнени култури, за да се предпазят от ценовите скокове на пазарите. Но ечемикът не е в този списък. Затова и прогнозите са, че бирата ще поскъпне в дългосрочен план. А цената ѝ ще се вдигне най-много в Ирландия, Италия, Канада и Полша.


Световният ден на астрономията ще бъде отбелязан днес в Астрономическата

Световният ден на астрономията ще бъде отбелязан днес в Астрономическата ...

......... Магистър Людмила Филипова ще говори за покоряването на космоса, а информация за слънчевите и лунните затъмнения ще представи докторантът Ганчо Ганчев. "Обръщане на полюсите на земното магнитно поле - риск за живота" е темата на лекцията на Милен Цеков, който е главен асистент в Катедрата "Метеорология и геофизика" на СУ.


Космонавтът Алексей Овчинин и астронавтът Ник Хейг, които оцеляха невредими

Космонавтът Алексей Овчинин и астронавтът Ник Хейг, които оцеляха невредими ...

......... че ключов клапан не се е отворил, което е попречило на отделянето на първата степен на ракетата. Възможно е и аварийно изключване на двигателите на втората степен заради лошо закрепени ускорители. Наблюдатели очакват кадрови промени в "Роскосмос", ще се търсят отговори при производителя на ракетата - самарския космически център "Прогрес".


Робот с човешки размери беше представен за първи път по

Робот с човешки размери беше представен за първи път по ...

......... съм 10-15 пъти на пистата.Велин Георгиев - ученик град Бургас: Изградихме този автомобил за четири месеца, изцяло ръчно изработен е, основата на автомобила и алуминиева стълба, а корпуса е изработен от стъклопласт. Има две състезания в Париж и в Турция.Изложението продължава до 13 октомври в спортната зала на Горна Оряховица.


Авария в ракетата „Союз“ малко след изстрелването от космодрума Байконур.

Авария в ракетата „Союз“ малко след изстрелването от космодрума Байконур. ...

......... „Союз“ редовно се изпращат провизии и астронавти до МКС. Подобна критична ситуация на космодрума Байконур не е иимало от 1983 г. , когато ракетата пламна преди изстрелване и двамата руснаци от екипажа бяха спасени на косъм.От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на руски ракети-носители заради технически повреди.


Палсар. Тази дума няма превод. На шведски означава образувания, които

Палсар. Тази дума няма превод. На шведски означава образувания, които ...

......... сега ледът съхранява.Какво може да се направи ли? По тези земи да стане по-студено.Засега не е ясно кога вечно замръзналата земя ще изчезне от северните части на Швеция. Нито пък какво количество въглероден диоксид ще попадне в атмосферата. Това, което е сигурно, че от Северна Швеция ще изчезнат внушителни пейзажи.


Японски милиардер ще бъде първият космически турист, който ще лети

Японски милиардер ще бъде първият космически турист, който ще лети ...

......... година насам. Само 24 астронавти са летели до земния спътник, 12 от тях са стъпвали на повърхността на Луната. "Спейс Екс" сключи договор за изпращане на първия космически турист около ЛунатаАмериканската компания "Спейс Екс" оповести, че сключила договор с първия си клиент за пътуване около Луната, съобщиха световните информационни агенци...


Уилям Норхаус и Пол Ромер, изследователи в областта на изменението

Уилям Норхаус и Пол Ромер, изследователи в областта на изменението ...

......... отдаденост на работата по отношение на интегриране на изменението на климата и технологичните иновации в макроикономическите анализи, съобщи Кралската шведска академия на науките.Според изявлението на академията резултатите от изследванията на учените "значително разширяват обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието".


Компанията

Компанията "Спейс Екс" изведе аржентински спътник за наблюдения на Земята ...

......... степен на ракетата за "Спейс Екс". Спътникът САОКОМ 1 А ще работи заедно с няколко апарата на Италианската космическа агенция. Той е оборудван с радари със синтетична апература, които ще се използват за управление на бедствени ситуации и за наблюдения на земната повърхност. Предстои изстрелването и на втори такъв спътник.


Пръстените на Сатурн съдържат много повече химикали, отколкото мислеха специалистите

Пръстените на Сатурн съдържат много повече химикали, отколкото мислеха специалистите ...

......... повърхността на планетата. Количеството е много по-голямо от очакваното. Откритието ще помогне да бъдат разбрани механизмите на образуване на Слънчевата система - как се формират пръстените, колко време съществуват, защо някои планети имат, а други не. Касини се разби в повърхността на Сатурн миналата година, но до последно събираше данни.


Първият полет на космическия кораб

Първият полет на космическия кораб "Спейс екс" с двама астронавти ...

......... която ще бъде прикрепен корабът "Крю дрейгън". Пилотираната капсула на "Боинг" "Старлайнер" ще бъде изведена от ракетата-носител "Атлас V". "Спейс Екс" сключи договор за изпращане на първия космически турист около ЛунатаАмериканската компания "Спейс Екс" оповести, че сключила договор с първия си клиент за пътуване около Луната, съобщиха световните информационни агенци...


Астрономи идентифицираха онова, което изглежда е първата луна извън Слънчевата

Астрономи идентифицираха онова, което изглежда е първата луна извън Слънчевата ...

......... диаметър около 5260 км. Смята се, че екзолуната е с приблизително същите размери като тези на Нептун - най-малката от четирите газообразни планети в Слънчевата система. Диаметърът на Нептун е около 49 000 км. Екзолуната и нейната планета кръжат около звездата Кеплер-1625, чиято температура е сходна с тази на Слънцето.


Има ли глобално затопляне, както твърдят много учени? Според последни

Има ли глобално затопляне, както твърдят много учени? Според последни ...

......... - периоди, в които излъчва по-силно и периоди, в които излъчва по-слабо, каза Василев. Слънцето определя т . нар. "космическо време". Това е вариацията на потока на високоенергийни частици, които идват към Земята от Слънцето. В зависимост от силата, с която свети Слънцето, това ще определи климата на нашата планета.


Двама американци и британец получиха Нобеловата награда за химия за

Двама американци и британец получиха Нобеловата награда за химия за ...

......... Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд спечелиха Нобелова награда за физика за революционни изобретения в областт...Присъдиха Нобеловата награда за медицина за пробив в лечението на ракаЗапочна Нобеловата седмица. С отличието за медицина бяха удостоени двама учени, разработили нов революционен метод за борба с рака. Наградата се връч...


Тазгодишната Нобелова награда за физика беше поделена между трима учени

Тазгодишната Нобелова награда за физика беше поделена между трима учени ...

......... лъч, без да повредят лещата, която работи като негов усилвател. Тъй като лазерите фокусират голяма мощност върху малка площ, тяхното откритие позволява още по-голяма прецизност при извършването на очни операции, намалявайки риска от увреждане.Канадката Дона Стрикланд е първата жена лауреат от 55 години насам, и трета в историята на наградите.


Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд

Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд ...

......... Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/, Питър Хигс /2013 г./. Присъдиха Нобеловата награда за медицина за пробив в лечението на ракаЗапочна Нобеловата седмица. С отличието за медицина бяха удостоени двама учени, разработили нов революционен метод за борба с рака. Наградата се връч...


Неврохирурзи от цялата страна се събраха в Плевен на конференция

Неврохирурзи от цялата страна се събраха в Плевен на конференция ...

......... намаляват оперативната травма за пациента. В Плевен от няколко месеца работи единствената у нас хибридна операционна, която разполага с апаратура за интраоперативна диагностика. В бъдеще тук се планират обучения на наши неврохирурзи, чрез които те ще могат да следят съвременните постижения, без да се налага да пътуват до западни клиники.


Тази вечер започва Европейската нощ на учените. В нея ще

Тази вечер започва Европейската нощ на учените. В нея ще ...

......... учените. В нея ще се включат над 340 града от 30 страни.Научните предложения са много, има множество щандове, които предлагат от химични и физични експерименти, през дронове и роботи. Науката излиза извън пределите на лабораториите, за да може да се докосне до хората и да бъде разбираема дори за децата.


„Улови момента” въвежда високите технологии в дома ни Новото предаване

„Улови момента” въвежда високите технологии в дома ни Новото предаване ...

......... е Биляна Бонева, оператор Владимир Богдански.Премиерата на „Улови момента” е на 30 септември в 12:30 ч. в ефира на БНТ1. Повторенията може да гледате на 1 октомври от 04:15 ч. отново по БНТ1, както и по БНТ4 на 2 октомври в 22:30 ч. и на 4 октомври в 1:40 ч.


Европейската ракета

Европейската ракета "Ариана" 5 излетя в Космоса за стотен път. ...

......... своя наследник - "Ариана" 6, която трябва да влезе в употреба през 2020 г. Преди това й предстоят още две мисии - изпращането следващия месец на апарата на Европейската космическа агенция "Бепи Коломбо", който ще изследва повърхността на планетата Меркурий и извеждането на космическия телескоп "Джеймс Уеб" през 2021 г.


В Пловдив днес беше открито 74-тото издание на Международния технически

В Пловдив днес беше открито 74-тото издание на Международния технически ...

......... ръст от 8,2% за миналата година и е на трето място в света по развитие на технологиите.Новост в тазгодишния панаир е кампанията "Отговорни на пътя". Всеки посетител ще бъде запознат как отговорно да се движи на пътя и да се грижи за своята и на другите участници в движението безопасност.


Археолози откриха статуя с тяло на лъв и човешка глава

Археолози откриха статуя с тяло на лъв и човешка глава ...

......... от варовик. Той е открит в храма на Ком Омбо по време на укрепителни работи за предпазването му от подпочвена вода.Статуята вероятно е от времето на Птолемеите.Династията на Птолемеите е управлявала Египет около 300 години - от около 320 г. пр. н. е. до около 30 г. пр. н. е.


Археолози от университета „Станфорд“ откриха най-старата бира в света, съобщава

Археолози от университета „Станфорд“ откриха най-старата бира в света, съобщава ...

......... са се хранели хората от племето Натуфиан, които са живели между Палеолита и Неолита, когато внезапно се натъкнали на следи от алкохол, направен от пшеница и ечемик. Разбира се, въпреки че процесът на ферментация се е запазил, експертите твърдят, че древната бира не е била толкова силна колкото съвременното пиво.


Решителни стъпки към разрешаване на кризата в Института по метеорология,

Решителни стъпки към разрешаване на кризата в Института по метеорология, ...

......... професор Брънзов. Той да бъде избран за изпълняващ длъжността директор, да проведе преговорите и успешно да ампутира 1/6 от БАН.д-р Васко Гълъбов - член на протестния щаб в НИМХ: В случай, че на този изпълнителен директор са му осигурени нормални условия да си изпълнява функциите защо да не предложим имена.


Произведено в Холандия. Прахосмукачка за реки и морета. Уред, който

Произведено в Холандия. Прахосмукачка за реки и морета. Уред, който ...

......... прост - тя поглъща боклуците, и „изплюва" водата.Едва ли прахосмукачката ще успее да реши генерално и завинаги проблема със замърсените води по света. Холандският създател на уреда няма подобни амбиции. Но знае, че е направил крачка в правилната посока - тази, която ще намали количеството на отпадъците във водните басейни.


Апаратът

Апаратът "Кюриосити" изпрати 360-градусова панорама на марсианската повърхност. В далечината ...

......... Апаратът "Кюриосити" изпрати 360-градусова панорама на марсианската повърхност. В далечината се вижда дори затихваща пясъчна буря. Марсоходът е заснел и своеобразно "селфи". Той се намира на повърхността на Червената планета от шест години.


От днес до 30 август България ще бъде домакин на

От днес до 30 август България ще бъде домакин на ...

......... ще бъдат представени 149 презентации и 233 постера по актуални проблеми. Те са свързани с научни изследвания и постижения, намиращи пряко приложение в индустрията, екологията, подобряването на качеството на живот, на обучението по физика и неговото финансиране, и на популяризирането на физическите науки в страните членки на Балканския физически съюз.


Неочаквана премиера за руския производител на оръжия

Неочаквана премиера за руския производител на оръжия "Калашников". Концернът навлиза ...

......... зареждане и ускорява от 0 до 100 километра за 6 секунди. От пресцентъра на руския оръжеен производител не уточняват кога моделът ще бъде пуснат на пазара и каква ще е цената му. От "Калашников" показаха по-рано през седмицата и "Малкия Игор", 4-метров робот, който изпълнява инженерни и бойни задачи.© БТА


Южнокорейски учени откриха нов метод за ранна диагностика на болестта

Южнокорейски учени откриха нов метод за ранна диагностика на болестта ...

......... оплаквания. Чрез анализ на ретината учените безпогрешно могли да определят кои са здравите и кои са болнитеБолен от Паркинсон е намерил начин сам да се бори с болесттаПловдивчанин, болен от Паркинсон, е намерил начин сам да се бори с коварната болест. 57-годишният Румен Велев е открил апарат – портативен невростимул...


Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, продължават да се разкриват

Тайните, скрити в археологическия комплекс Перперикон, продължават да се разкриват ...

......... и така наречения Средновековен квартал, по който в момента археолозите активно работят.Проф. Николай Овчаров: Находките, които показваме, са главно кръстове, бронзови кръстове, напрестолни, нагръдни. Две гривни, бронзови гривни.Откритията за Перперикон и отдавна търсеното светилище на Дионис, ще бъдат публикувани в научна книга, която трябва да излезе до края на годината.


Космонавтите Олег Артемиев и Сергей Прокопиев от екипажа на Международната

Космонавтите Олег Артемиев и Сергей Прокопиев от екипажа на Международната ...

......... с чипове. Космонавтите ще пуснат в космоса също образователните наноспътници "Сириуссат" 1 и 2, както и два малки космически апарата "Танюша ЮЗГУ". Ще направят и панорамни фото и видеоснимки. Работата на космонавтите ще продължи около 6 часа. Това е трето излизане в открит космос за Артемиев и първо за Прокопиев.


7 години пътуване, милиард и половина долара, огромни надежди за

7 години пътуване, милиард и половина долара, огромни надежди за ...

......... хиляди градуса на повърхността на Слънцето до над милион градуса само в рамките на няколкостотин километра. Това е един изключително интересен въпрос, който засега остава неизяснен. И всички учени, включително и аз, се надяваме, че тази сонда ще ни даде много богата и нова информация за това как работи Слънцето.


Румънски и германски археолози откриха праисторическа крепост, датираща отпреди 3400

Румънски и германски археолози откриха праисторическа крепост, датираща отпреди 3400 ...

......... от общо 80 хектара, върху които се простира обектът, построен между 1400 и 1200 г. пр. Хр., близо до град Сънтана. Планира се разкопките да продължат следващата година.Той каза, че германски археолози са помогнали с финансиране и специализирано оборудване. Румънските археолози са започнали първите разкопки в района през 2009 г.