НАСА обяви, че нейният спътник TESS, който търси екзопланети, е

...
НАСА обяви, че нейният спътник TESS, който търси екзопланети, е
Коментари Харесай

Открита е планета с размерите на Земята, на която може да има живот

НАСА разгласи, че нейният сателит TESS, който търси екзопланети, е разкрил нова планета с размерите на Земята, която е на обитаемо разстояние от своята звезда и където може да има вода в течно положение.


Новооткритата планета беше кръстена " TOI 700 d " и е релативно покрай нас - на 100 светлинни години, оповестиха от Лабораторията за ракетни мотори на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

Няколко други екзопланети от същия тип бяха открити преди този момент от галактическия телескоп " Кеплер ", само че това е първото изобретение на апарата TESS в тази област. Той беше изстрелян през 2018 година. Телескопът TESS се насочва към даден небесен сектор, с цел да откри дали планети минават пред звезди, което предизвиква краткотрайно понижаване на яркостта им. С получените данни учените могат да създадат заключения за наличието на планета, за нейната маса, орбита и други

Звездата TOI700 e дребна и е с маса към 40 % от тази на нашето Слънце и температурата й е на половина по-ниска спрямо нашето небесно величие. TESS откри три планети, орбитиращи към упоменатата звезда - TOI 700 b,c и d, само че единствено последната е в обитаемата зона на своята звезда.

TOI 700 d е с 20 % по-голяма от Земята и обикаля звездата си за 37 дни. Тя получава 87 % от силата, която нашето Слънце доставя на Земята.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР