Космическият кораб Союз МС-14 с хуманоидния робот Фьодор на борда

...
Космическият кораб Союз МС-14 с хуманоидния робот Фьодор на борда
Коментари Харесай

Союз МС-14 не успя да се скачи с Международната космическа станция

Космическият транспортен съд „ Союз МС-14 ” с хуманоидния робот Фьодор на борда не не съумя да се скачи с Международната галактическа станция (МКС) в планувания час, оповестява РИА Новости.


Корабът е стигнал на не по-малко от 100 метра до галактическата станция, зависнал е, след което се е отдалечил. Според специалисти повода е нередовност в системата на стиковане с кораба „ Курс ”. В момента „ Союз ” се намира на безвредно разстояние от станцията.

Ракетата притежател „ Союз-2.1а ” с кораба „ Союз М-14 ” излетя от Байконур на 22 август. Това е първото изстрелване на новата ракета, която ще размени „ Союз-ФГ ”.

Това е първият за последните 30 години полет на управляем транспортен съд без екипаж. Единственият „ космонавт ” на борда е хуманоидният робот Фьодор, който трябваше да остане 14 дни на Международната галактическа станция.

Съединени американски щати бяха предизвестили за вероятни проблеми при скачването.

От НАСА оповестиха, че корабът не разполага със система за дистанционно управление. Това значи, че при положение, че автоматизираната система не се включи и корабът не може да се скачи със станцията, космонавтите от МКС не биха могли да скачат „ Союз ” ръчно.

Роботът Фьодор също не може да поеме ръководството, защото в програмата му са заложени ограничавания за работа вътре в галактическия транспортен съд.

Според НАСА, идващият опит за скачане на „ Союз М-14 ” с Международната галактическа станция е вероятен не по-рано от понеделник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР