Европейската космическа агенция ще има рекордно голям бюджет за следващите

...
Европейската космическа агенция ще има рекордно голям бюджет за следващите
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция ще разполага с рекорден бюджет

Европейската галактическа организация ще има рекордно огромен бюджет за идващите пет години - 14.4 милиарда евро. Това стана ясно в края на двудневна среща на министри от страните-членки на организацията, която се организира в испанския град Севиля. На форума бяха обрисувани целите в развиването на галактическия бранш в Европа.

Големи упоритости и бюджет, огромен съвсем колкото тях - това е резултатът от форума в Севиля. Бюджетът от близо 14,5 милиарда евро надвишава доста всички досегашни и ще разреши на Европейската галактическа организация да остане един от водещите играчи в галактическите проучвания и пътувания, както и да устои на бясната конкуренция на Америка, Русия, Япония, Индия.

Генералният шеф на организацията не скри ентусиазма си от размера на бюджета и го назова изненада, само че напомни, че напъните в космоса са ориентирани към възстановяване живота на земята и са директно свързани с ангажимент към всекидневието на половин милиард европейци.

Ян Вьорнер, общоприет шеф на ЕКА: Ние гледаме към обществото и си задаваме въпроса - какво можем ние от космоса да създадем за обществото, за конкурентоспособността, за европейската промишленост, за академичната сфера, както и за опазването на околната среда.Фредерик Видал, министър на висшето обучение, проучванията и нововъведенията на Франция: Нека не забравяме, че напъните на Европа в космоса са история на триумфа с 250 старта на ракетата " Ариана " и с плана " Галилео " с милиард консуматори. Вече не трябва да казвате използвай GPS, с цел да намериш местонахождение, а ще споделяме - виж " Галилео ".
Бюджетът ще разреши самостоятелен достъп до космоса на европейците, присъединяване в поддържането на Международната галактическа станция до 2030 година, както и застраховане на научната стратегия на организацията, която ще разреши достигането на фундаментални открития за Земята, Слънчевата система и Вселената, както и за опазването на личната ни планета. Големи старания са ориентирани и към плана " Гейтуей " - първата станция в орбита към Луната, която следва да бъде построена. А в идващите години европейските астронавти се готвят да летят освен до МКС, само че за първи път - и до Луната, като обекта на проучване и база за полети до Марс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР