Полет с приятел - така буквално може да бъде преведено

...
Полет с приятел - така буквално може да бъде преведено
Коментари Харесай

Вдъхновен от птиците проект на Airbus предвижда самолетите да летят в група

Полет с другар - по този начин безусловно може да бъде преведено името на нов план на Airbus. Инициативата е щадяща природата и от изгода за авиационната компания.

Експертите на Airbus вземат образец от миграцията на гъските, и по-конкретно от V-образната форма на ятата в полет. Идеята е доста обикновена - самолетите ще летят във групировка. Като всяка последваща машина ще употребява силата от миналата и ще влиза във въздушния ѝ поток. Особено ефикасен планът ще бъде за дълги полети.
Сандра Бу Шефер, управител на плана: Този V-образен модел, прибавен във въздухоплаването, разрешава обилни облаги. Очаква се понижаване на разхода на гориво сред 5 и 10 % при трансаатлантическите курсове.
Печеливши са всички - по-малко гориво значи по-малко нездравословни излъчвания. Доволни са фирмите, както и природозащитниците. Авиационни специалисти обаче са внимателни и изясняват, че на доктрина няма причина концепцията да не сработи, само че практиката е нещо друго. Изискват се доста положителни пилотски умения - би трябвало да се поддържа непрекъсната скорост и височина.

Жерард Фелдзер, авиационен специалист: " Това ще докара до проблеми, свързани с прецизността. Самолетите ще би трябвало да летят доста тъкмо, а и софтуерът към момента не е напълно подготвен. Трябва да последват и регулации. "
Експериментални полети в група към този момент се осъществят, само че ще мине много време преди планът да проработи дейно. Междувременно в Норвегия от следващата година влиза в действие условие част от авиогоривото да бъде на био основа. Надеждите са по този метод да се понижат излъчванията на въглероден диоксид.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР