Когато планината е наблизо, но няма време за дълъг преход,

...
Когато планината е наблизо, но няма време за дълъг преход,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Български електрически планински велосипед

Когато планината е наоколо, само че няма време за дълъг преход, когато краката се уморяват, а очите желаят още и още от хубостите на природата, тогава на помощ идва електрическият планински велосипед. Идеята за красиво и надеждно колело с мощен електрически мотор от пет години не дава мира на Калин Кокошаров и на няколко негови съидейници.

Напрегнати дни, безсънни нощи, изследване на непознатите достижения, експериментиране, корекции, още проби и... ето ги резултатите. Чудесен велосипед, нашенска разработка за преоткриване на планинските пространства.
Калин Кокошаров: Успяхме да реализираме колело, основано като за даунхил с предно и задно меко окачване и с качествени спирачки, което може както да се спуска надолу по сипеите, по този начин и да се качва нагоре с нужната скорост.
Това, че батерията оказва помощ, не значи, че и велосипедистът не влага сила в прехода.
Калин Кокошаров: За хората, които обичаме да спортуваме, това е метод отново да спортуваш, да отделяш същото количество сила, да се зареждаш с адреналин, само че да минаваш три или четири пъти повече разстояние за три или четири пъти по-кратко време.
При това - тихо, без нездравословни излъчвания и с необятна усмивка зад маската на каската, или най-малкото - с предоволно изражение, подтиквано от високата проходимост. Колко, обаче, трае електрическата помощ?
Калин Кокошаров: Заложихме оптималният ни пробег да бъде към 100 километра, като за по-бюджетните колела стигаме 50-60 километра офроуд с минимално подкрепяне. Ако засилим повече с крайници да подкрепяме и караме по равни терени, пробегът може да стане и над 100 километра.
Новите технологии оказват помощ силата при втурване да се връща назад в батерията. Самото зареждане от мрежата лишава сред два и пет часа според от модела. Рамката на велосипеда, с която основателите му се гордеят доста и има за какво, разрешава разполагане и конфигурация на електрически пакет според от метода на каране и задачите на колоездача. Същото е и с окачването - то покрива условията в необятна гама - от аматьорски до професионални. Нашенският планински електрически велосипед чупи и визиите за разноски.
Калин Кокошаров: За един пробег от 100 километра при разбъркан режим на зареждане, дневен или нощен, токът е към 30-40 стотинки.
При тези индикатори транспортът на колелото с кола до уместно място се обезсмисля. А велосипедът осмисля нов вид занимателно и щадящо другарство с природата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР