Мощни и разрушителни урагани се формират три пъти по-често, отколкото

...
Мощни и разрушителни урагани се формират три пъти по-често, отколкото
Коментари Харесай

Заради климатичните промени расте броят на разрушителните урагани

Мощни и разрушителни урагани се образуват три пъти по-често, в сравнение с преди 100 години. И една от главните аргументи за това е световното стопляне. Това демонстрира отчет на група учени и климатолози.

С помощта на нов способ учените са открили, че ураганите зачестяват и данните за това са недвусмислени. Предишни опити да се потвърди, че климатичните промени директно въздействат върху стихиите от този вид, са давали спорни резултати. Новата методика обаче е безапелационна - една от аргументите за по-чести и по-разрушителни урагани е повишението на температурите.

Според предходни проучвания нарастването на вредите е обвързвано с множеството богатства, с които хората разполагат, а не със статистически значима смяна в честотата на ураганите. Новото проучване обаче измества фокуса и вместо да проучва икономическите вреди, преглежда количеството унищожена от ураганите земя. По отчета са работили трима учени от университета в Копенхаген, а трудът им е редактиран от експерти от Масачузетския софтуерен институт.

Изучени са 240 стихии за интервала от 1900 до 2018 година. Изследването демонстрира, че честотата на най-разрушителните урагани е повишена с 330% за един век. Все повече учени считат, че климатичните промени са и една от главните аргументи за невижданите пожари, които от месеци бушуват в Австралия.
Керъл Спаркс, кмет на Глен Инес: " Всички язовири, реки и потоци са празни. И ние ще би трябвало да мислим какво ще вършим в бъдеще. А отричането на климатичните промени, съгласно мен значи, че си зле осведомен и не задоволително просветен. "
Пожарите не са необичайност по това време на годината в Австралия. Сега обаче те са доста по-мащабни. Прогнозите на синоптиците не са обнадеждаващи - ще продължи да бъде горещо и изсъхнало.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР