Днес се навършват 50 години от старта на американския космически

...
Днес се навършват 50 години от старта на американския космически
Коментари Харесай

50 години от старта на Аполо 11 към Луната

Днес се навършват 50 години от старта на американския галактически транспортен съд " Аполо 11 ", останал в историята с първото стъпване на човек на Луната. НАСА провежда редица начинания за годишнината. Те стартират през днешния ден и ще продължат 8 дни - по една за всеки ден от фамозната задача.

На 16 юли 1969 година в 9ч. и 32 мин. локално време или 13,32ч по Гринуич задачата " Аполо 11 " започва от галактическия център " Кенеди " в Кейп Канаверал.

В същия час през днешния ден, на историческата стартова площадка 39А, се върна един от екипажа - 88-годишният Майкъл Колинс. Той остава в капсулата за връщане на Земята, до момента в който Бъз Олдрин и Нийл Армстронг кацат на Луната.
Майкъл Колинс, астронавт от " Аполо 11 ": Това беше сериозна задача. Усещахме огромна тежест върху плещите си. Знаехме, че всички ще ни гледат и искахме да дадем всичко от себе си.
Бъз Олдрин в този момент е на 89 години.

Нийл Армстронг напусна този свят. Помним го като първият човек, стъпил на Луната и изрекъл знаменателните думи: " Това е една дребна крачка за индивида - огромен скок за човечеството ".

Реставрираният скафандър на Армстронг беше изложен в Националният музей на авиацията и космоса, който е част от Смитсоновия институт във Вашингтон.
Майк Пенс, вицепрезидент на Съединени американски щати: За мен е чест да показва значима светиня от това, което президентът Кенеди е нарекъл най-опасното премеждие, в което човечеството в миналото се е впускало.
В галактическия център в Хънтсвил, Алабама означиха годишнината от старта на ракетата Сатурн V с стартиране на 5000 модела на ракети. Това е и опит за възстановяване на международен връх.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР