Банки И Финанси


Глобалните регулатори настояват за криптовалутите да важат най-строгите правила за ...

... казват от комитета. Банките ще трябва да следят, че това е "ефективно по всяко време", добави комитетът. Всички други криптоактиви, включително биткойн и ethereum, ще са част от новия по-строг режим. Базелският комитет предложи рисково тегло от 1250%, в съответствие с най-строгите стандарти за експозициите на банките към по-рискови активи.


Българската народна банка е издала одобрение за нови членове на ...

... от тях е Цанко Арабаджиев. Той е лицензиран инвестиционен консултант, бил е портфолио мениджър в ОББ и ОББ асет мениджмънт, а после инвестиционен мениджър в застрахователя "Уника". Той от години е част от "Зелено движение" и на последните избори включително беше кандидат-депутат от коалицията "Демократична България", в което той влиза.


Темата накратко КФН разреши на десети играч да навлезе на ...

... формално да е част от паралелна финансова структура, в която също има и едноименен застраховател. "Бъдеще" се свързва с "Еврохолд България" и притежавания от него "Евроинс". "Топлина" се контролира официално от Христо Ковачки, който е мажоритарен собственик и на ОЗК, а Пенсионноосигурителен институт е свързано със собствениците на "Лев инс".Разплащателната е създадена от Българо-американска кредитна банка с идеята да ...

... ПОС устройството. Използвате по-сигурните разплащания в интернет с Visa Secure, която осигурява допълнителна безопасност при пазаруване в онлайн магазини. С новата карта VISA можете да зареждате своя мобилен портфейл BACB Pay без такса и да пазарувате навсякъде само с телефона си, или да изпращате мигновено пари на приятели и близки.


"Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви ...

... друга форма на финансова подкрепа", се казва в съобщението. От представените данни става ясно обаче, че в тази сума влизат не само директните кредити от ББР, а и кредитните линии през банки, към които досега не са изказвани критики или резерви. Директните заеми за МСП са за 1.6 млрд. лв.


И второто публично изслушване на служебния икономически министър Кирил Петков ...

... поста министър, тъй като указът на президента Румен Радев за съставяне на служебното правителство е с действие от 12 май. Той обясни това с желанието си да има готов екип, в случай че се наложи да действа максимално бързо в краткия мандат на кабинета, а БНБ са действали по протокол.Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че днес ще ...

... а през 2017 г. Бурска и Симеонов, както и целият управителен съвет са одобрени за около две седмици. А в предишни периоди има и още по-експедитивни действия - например, през май 2017 г. при влизането на Лъчезар Борисов в надзорния съвет на централната банка са й нужни едва четири дена.


"Три морета" не е съживената мечта на българските националисти, а ...

... от 2014 г. Филипс завърши успешната им оферта за финансиране на тунела Tideway в размер на 4,2 млрд. британски лири. Бил е директор на холдинговата компания на тунела. През март 2017 г. завършва инвестицията на Dalmore от 400 млн. британски лири в Cadent Gas като част от консорциум и др.


Темата накратко Служебният икономически министър Кирил Петков стартира ударно с ...

... може да се датира към 2014 г., когато редица компании, свързвани с Делян Пеевски се рефинасират там около колапса на КТБ. Но определено в периода след 2017 г., когато банката е оглавена от Стоян Мавродиев, се достига апогей и практически всички експозиции по над 100 млн. лв. са формирани тогава.


Списъкът на министър Кирил Петков е от извадка на десетте ...

... в групата се управляват от двама управители, които могат да ги представляват само заедно - това са Георги Атанасов и Ивайло Стоянов. Последният през годините е бил в управлението на много дружества от групата "Еврохолд", а през 2010 г. беше представен за собственик на "Синтетика" при отделянето й от "Еврохолд".


През следващото десетилетие американските банки ще съкратят 200 хил. работни ...

... показаха, че американската икономика е добавила едва 266 хил. нови работни места през изминалия месец, което е много по-малко от прогнозите за 1 млн. Структурните елементи на безработицата, като ускорената автоматизация, настъпила по време на пандемията, може да представляват по-голяма от очакваното пречка за възстановяването на трудовия пазар, смятат експерти.Още в първото си публично участие служебният министър на икономиката ...

... да придобие "Пътстройинженеринг" - малка местна компания от кърджалийски собственост на "Био майнинг", чийто собственик е Гайтански. В резултат компанията на Гайтански отчита огромна печалба, а не е ясно как единствения актив на "Роудуей кънстракшън" би могъл да е адекватно обезпечение и да генерира достатъчен кеш флоу за изплащането му.


За мениджмънта на една банка не е никакъв проблем да ...

... еднозначно - високите нива на ликвидност могат да означават също неефективност и невъзможност да се пласира набраният ресурс. Освен това при отрицателните лихви на централните банки и отрицателните доходности по ДЦК на водещите икономики в еврозоната (а дори и по петгодишните български книжа) свръхликвидността носи и разходи, които подяждат рентабилността.


Отговорите на корона кризата от двете страни на Атлантика създават ...

... всичко това е, че САЩ вероятно ще регистрират голям ръст на БВП през второто тримесечие на 2021 г. Ако това се случи, няма да е изненадващо, ако месечно бъдат наети над 1 млн. души в близко бъдеще. Равнището на безработица може да бъде близо до своето предпандемично ниво доста скоро.


Илън Мъск може да не изпрати цената на крипто валутата ...

... 57 цента, но в понеделник отново спадна. Цената на дигиталната валута, която беше замислена като шега, се изстреля с над 10 000 % за една година и въпреки загубите в неделя е нараснала с близо 400% през последния месец. Един от най-важните фактори за скока бяха именно туитовете на Мъск.


Итaлиaнcĸaтa финaнcoвa гpyпa Unicredit приключи първото тримесечие с основна нетна ...

... нетният лихвен доход вероятно ще продължи тенденцията на намаляване и при конкурентите на италианската група. Орчел отбелязва, че групата ще засили фокуса към клиентите във всичко, което прави. "Ще осигурим по-голяма интеграция на технологиите и ще опростим бизнеса, стремейки се да премахнем пречките, които ни затрудняват в обслужването на клиентите."Темата накратко Банките отчитат силен старт на годината с рекордно ...

... на печалбата до 91.5 млн. лв. С това по-съществените дивидентни постъпления за годината се изчерпват и следващите тримесечия няма да има такъв тласък, а като цяло приносът за печалбата на сектора ще е вероятно над 100 млн. лв. по-малък от отчетените за 2020 г. 190 млн. лв. приходи от дивиденти.


Неделчо Неделчев, който преди година изненадващо беше отстранен от поста ...

... е управител на ПФБК. Освен това заедно с друг приближен до ПИБ бизнесмен - Илия Ел-Фелеки, основават медицински център "Неовитро" на столичния бул. "Петко Ю. Тодоров", който е финансиран с 800 хил. лв. заеми от ББР. Ангел Геков ръководеше Общинска банка от приватизацията й през 2018 г. Фотограф: Велко Ангелов


Темата накратко След пауза държавната банка отново дава голям съмнителен ...

... съвета на директорите е Валентин Василев. Той е бил управител на клона във Варна на свързаната със СИК Първа източна международна банка (ПИМБ, днес Интернешънъл асет банк) до 2005 г., а след това до 2010 г. поема този в родният град на Михалев Силистра, където е изграден и въпросният завод.


Визитка: Десислава Симеонова завършва "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". ...

... прави по-бавни. Финтех компаниите са много по-гъвкави, но трудно могат да предложат мащаб и разнообразие от сигурни услуги. Вярваме, че банките заедно с финтех индустрията можем да постигнем перфектна синергия, като предоставим на клиентите бързи, сигурни и ценни за тях услуги, надхвърлящи границите на конвенционалното банкиране, посредством един единствен контакт.


Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди решимостта си да поддържа ниски ...

... смятат това за преждевременно предвид ниското ниво на инфлацията. Дебатът за това кога да започне свиването на огромните програми за изкупуване на облигации на водещите централни банки по света в отговор на икономическия шок от пандемията е един от основните проблеми, с които банкерите и политиците трябва да се справят.Финансовото министерство и Bank of England (BoE) обявиха сформирането на ...

... предстоиАнглийската централна банка обяви, че тя и финансовото министерство не са взели окончателно решение да представят национална дигитална валута и че работната група ще разгледа широк кръг въпроси, включително дали ще има ползи от нея. Много банкери предупреждават, че има големи рискове, които трябва да се преодолеят при въвеждането й.


"Съгласно Решение 81/15 март 2019 г. на Българска Народна Банка ...

... на отчетите с чисто мнение. "Европейската централна банка (ЕЦБ) проведе цялостна оценка на качеството на активите на Първа инвестиционна банка и в публикуваните резултати няма направени констатации експозициите да бъдат класифицирани като необслужвани. Информация, касаеща състоянието на конкретни експозиции, не е разкривана публично съгласно приложимото законодателство", изтъкват още от банката.


815 млн. лв. печалба не звучи чак толкова лошо, особено ...

... приходи от лихви, такси и дивиденти, като ги съпоставя с административните разходи. Дори и без реализирана печалба той е ценен индикатор за качеството на управление и процесите в банките. Всъщност влошаваща се ефективност показват основно по-големите играчи, което е необичайно, тъй като досега именно те успяваха да се оптимизират по-добре.


Когато връхлети буря, вече е късно да се приготвяш за ...

... останалите ще се различава като строгост и гъвкавост. Позитивни щрихиКартината към края на 2020 г. в най-общи щрихи е позитивна и като нива на капиталовите показатели, и като ликвидност. За разлика от 2008 г. секторът не излиза от откровено балонизирана фаза с годишни ръстове, достигали и до 60 - 70%.


Годината на отложените проблеми. Така може да се определи накратко ...

... където е била в пет от деветте издания на К10 досега. Това се случва, при все че комбинирано ДСК и Експресбанк я изместват от първото място по активи в страната, но заради елиминации след сливането промяна няма. Уникредит Булбанк задържа и традиционното си лидерско място в подкласацията "Стабилност и риск".Технологиите и навлизането на големите данни в застраховането ще помогнат ...

... което очакваме да се промени, е потребността на клиентите за персонализация на продуктите, които ползват - живеем в период, в който застрахователите трябва наистина да демонстрират емпатия към клиентите си и да адаптират предложенията си към реалните им нужди", посочи и председателят на управителния съвет на "Еврохолд България" Кирил Бошов.


С решение от края на март 2021 г. БАКР - ...

... цялата мрежа от банкоматни устройства, осигуряващи удобството и оптималното ниво на обслужване. От края на август 2020 г. клиентите на "Инвестбанк" АД вече имат възможност да извършват безконтактни транзакции, вноски на средства по своите сметки, както и да погасяват задължения по кредитни карти в извънработно време и през почивните дни.


СOVID-19 е ускорил дигитализацията на банковите и финансовите услуги, а ...

... само изцяло дигитализирани организации ще бъдат в челото на трансформацията", допълни експертът. Георги Георгиев пък посочи колко са се променили тенденциите през последните години и, ако преди време всяка технология е трябвало да доказва ползите си, за да бъде въведена, сега е ясно, че дигитализацията е в основата на всичко.


Специализираната прокуратура е задържала и е повдигнала обвинения на шест ...

... мрежата през 2017 г., а през 2018 г. "Господари на ефира" прави цяла поредица репортажи. Наскоро репортерката на предаването Виктория Симеонова се именно по повод работата й по темата. Въпреки многото жалби на клиенти, партньорите в "Глобал маркетс" , и твърдят че ще защят правата си срещу КФН в съда.


От следващия вторник (30 март) синдиците на фалиралата КТБ започват ...

... лв. Тя се придвижи доста бързо и още есента на миналата година изплащането започна. А третата сметка беше за едва 5.67 млн. лв., които бяха разпределени единствено към Societe Generale .Тя беше сред обезпечените кредитори на КТБ като вероятно сумата е била именно в следствие на реализирането на конкретно обезпечение.


Скоро чрез Robinhood ще можете да купите и акции на ...

... цена (което от двете е по-ниско). Какви са перспективитеЗасега въпреки имиджовия проблем Robinhood успява да привлича ударно клиенти - те са били над 13 млн. към края на 2020 г., а за по-малко от два месеца от началото на 2021 г. е добавила още 6 млн. по собствените й твърдения.


Кредити продължават да растат, но темповете в повечето сегменти се ...

... това доста изпреварващо спрямо кредитирането. Общо в системата те достигат почти 95 млрд. лв., като на годишна база ръстът е 12%. Той е висок във всички сегмента - при домакинствата сумата се увеличава с 11.3% до 62.46 млрд. лв., а при фирмите повишението е с 13.3% до 29.28 млн. лв.


Турската лира се срина с цели 14%, след като президентът ...

... Ердоган, че по-високите лихвени проценти причиняват, вместо да се справят с високата инфлация. Той настоява цената на кредитите да остане ниска, за да стимулира икономическия растеж. При тези условия обаче инфлацията беше двуцифрена през голяма част от последните три години и това накара чуждестранни инвеститори да продадат турските си активи.


Профил: Калин Христов е подуправител на БНБ. От 2009 г. ...

... на труда, което също ще има проинфлационен ефект. Други фактори за очаквана инфлация идват от енергийния сектор. Политическият натиск за преход към т.нар. зелена икономика може да се окаже проинфлационен в степента, в която експлоатацията на възобновяеми източници на енергия може да излезе по-скъпа в сравнение с традиционните енергийни производства.


Мащабна рокада във висшето ръководство на KBC Group изстрелва българският ...

... другите три са по-големи като обем от българския като сумарно кредитния портфейл е около 30 млрд. евро (от които 4 млрд. евро в ОББ). Всяка от банките в отделните страни си има свое ръководство и главен изпълнителен директор, така че функцията на Андронов вече ще е по-скоро стратегическа отколкото оперативна.


Коронавирусът и икономическите последствия от него промениха много сектори. Едни

Коронавирусът и икономическите последствия от него промениха много сектори. Едни ...

... от 5-10% в крайната цена на продуктите си за клиентите заради валутния риск, който те поемат при обявена цена във валута, различна от китайски юан. В ситуация, в която българските вносители получат възможност за извършване на разплащания в локалната валута, те могат да се възползват от реалната цена на продукта.


Българските компании, които са успели да привлекат директни инвестиции от

Българските компании, които са успели да привлекат директни инвестиции от ...

... - коментира Николай Поппалов. Целта ни е с тези средства да подкрепим поне 15 стартиращи компании от финтех, регтех и иншуртех сферата, като паралелно ще им помагаме и с бизнес менторство." Според него Leno Ventures е начинът компанията майка постоянно да търси иновации и да ги интегрира в процесите си.


Последната седмица на февруари финансовите пазари започнаха да осъзнават, че

Последната седмица на февруари финансовите пазари започнаха да осъзнават, че ...

... Очаквано спадът в цените на американските ДЦК продължава да тежи на световните дългови пазари - австралийските и новозеландските книжа поеха основната тежест при продажбите в края на февруари. Председателят на Фед Джером Пауъл засега трудно убеждава инвеститорите, че централната банка ще държи под контрол нарастващата доходност на облигациите и инфлацията.


Депозитите продължават да нарастват с темп около обичайния: за април

Депозитите продължават да нарастват с темп около обичайния: за април ...

... то не бива да пада под 100%, но предвид невъзможността на БНБ да действа като кредитор от последна инстанция в България традиционно се поддържат доста по-високи нива. В резултат от привлечените депозити и от постигнатата печалба активите се покачват с 683 млн. лв. на месечна база до 115.8 млрд. лв.


© Надежда Чипева През първия пълен месец след въведеното извънредно положение

© Надежда Чипева През първия пълен месец след въведеното извънредно положение ...

... несигурността около пандемията. Банките към момента са свръхликвидни и държат излишните си резерви при отрицателна лихва в БНБ, така че конкуренцията за влогове не е изострена. Същевременно обаче притокът на средства е важен, тъй като предвид мораториума и кризата лихвените постъпления през 2020 г. се очаква да се свият чувствително.


Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал

Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал ...

... бъдат свръхпредпазливи, казва Амит Серу от Stanford Graduate School of Business. Банките в сянка също, изглежда, обслужват по-малко кредитоспособни получатели. Докато регулаторните органи не се справят с небанковите кредитори, работата по регулирането на ипотечния пазар в САЩ ще бъде само наполовина свършена. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Набирането на капитал от ПИБ се следи с особено внимание,

Набирането на капитал от ПИБ се следи с особено внимание, ...

... административни и бюрократични процедури по вписване на увеличението в Търговския регистър, както и новата емисия в Централен депозитар и Комисията за финансов надзор. Чак след като всички тези действия приключат новите акции ще могат да се търгуват на борсата, като очакванията са това да се случи до средата на юли.


Надеждите са чрез информационна кампания около 20% от притежателите на

Надеждите са чрез информационна кампания около 20% от притежателите на ...

... дружество. Тези средства ще са необходими за първоначален капитал на фонда (500 хил. до 1 млн. лв.) и средства за финансова оценка на акциите на дружествата, които ще бъдат апортирани във фонда, около 450 000 лева (90 публични дружества средно по 5000 лв за оценка на дружество)", предвижда още проектът.


Банките в България обявиха мораториум, който дава възможност за шестмесечна

Банките в България обявиха мораториум, който дава възможност за шестмесечна ...

... който ще проличи доколко адекватни са покритията на обезпеченията и на рисковете при кредитополучателите. "Застраховката "Живот", която покрива рискове, свързани с живота и здравето на клиентите ни, включва и рисковете, свързани с COVID-19. При настъпване на временна нетрудоспособност вследствие на заболяване застрахователят ще покрие вноските по кредита", уверяват от ОББ.


Благодарение на постовете в дъщерни на ББР компании Мавродиев и

Благодарение на постовете в дъщерни на ББР компании Мавродиев и ...

... одобрявани от целия управителен и надзорен съвет. На местата на Мавродиев и Митров в банката влязоха Живко Тодоров и Панайот Филипов. Първият допреди това беше финансов директор на ПИБ, а вторият - изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане и член на борда на контролираната от Христо Ковачки ОЗК.


Още при финализирането на покупката главните изпълнителни директори на ДСК

Още при финализирането на покупката главните изпълнителни директори на ДСК ...

... нетипични за банката 70 млн. лв. приходи от дивиденти. Той идва основно от дъщерната "Пенсионно-осигурителна компания ДСК-Родина", която разпределя сумарно 50 млн. лв. печалбата си за текущата година (10.6 млн. лв.) и неразпределени от минали години (39.4 млн. лв.). Финансовият резултат на Експресбанк за периода януари-март е 32 млн. лв.


[Shutterstock.com] Хедж фондовете преживяха лошо десетилетие. Някога звездните мениджъри на

[Shutterstock.com] Хедж фондовете преживяха лошо десетилетие. Някога звездните мениджъри на ...

... могат да се възползват от преразпределението. Ако хедж фондовете някога бяха бърз начин за генериране на допълнителна възвръщаемост за богатите граждани, оттогава те стават по-праволинейни - надеждни източници на диверсификация за големите институционални инвеститори. В бурни времена може би това е достатъчно. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


При одобрените параметри дори при пълно записване от други инвеститори

При одобрените параметри дори при пълно записване от други инвеститори ...

... дадената заявка за присъединяване към ERM II вече на пазара са създадени очаквания, че при нужда и държавата ще участва в увеличението - вероятно през Българска банка за развитие. Нулев или минимален частен интерес обаче ще направи по-трудно да се защити влизането с пари на данъкоплатеца при цена над пазарната.


© Надежда Чипева Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за

© Надежда Чипева Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за ...

... технологично време и за вписване на увеличението в Търговския регистър и Централен депозитар. По графика на ПИБ цялата процедура би трябвало да е приключила втората половина на юли, но при изместване напред с месец е реалистично България да е преодоляла последното препятствие за ERM II и до средата на юни.


© Цветелина Николаева За първите три дни от въведения мораториум по

© Цветелина Николаева За първите три дни от въведения мораториум по ...

... институцията. Съответно и там банката може да излезе с отказ, докато за отсрочването по мораториума - не, ако клиентът отговаря на три условия - да изпитва или очаква затруднения да обслужва заема си, кредитът да е сключен преди 31 март, да е редовно обслужван (или с до 90 дни просрочие).


Лидерът в категорията - управляваната от Теодора Петкова Уникредит Булбанк,

Лидерът в категорията - управляваната от Теодора Петкова Уникредит Булбанк, ...

... централите им. Сега обаче българската банкова система се финансира изцяло от местни депозити и този показател не индикира реалистични рискове. Единствената с над 100% е Ти Би Ай банк. В класацията за поредна година лидер е Уникредит Булбанк, а челните места са заети предимно от големи банки с чужда собственост.


Ръководената от Питър Барон Ти Би Ай банк през добрите

Ръководената от Питър Барон Ти Би Ай банк през добрите ...

... ритейл банкирането ДСК е втора, а миналогодишният лидер - Пощенска банка, е трета. На дъното е Общинска банка, която след приватизацията държи огромна ликвидност (над 50% от активите си), депозирана в БНБ като обезпечение по привлечените от нея средства от държавни институции и общини, като това й носи оперативна загуба.


Д банк под ръководството на Анна Аспарухова, за разлика от

Д банк под ръководството на Анна Аспарухова, за разлика от ...

... купена от белгийската KBC. Пощенска банка също е теглена надолу от поглъщането на Банка Пиреос, която въпреки усилията по разчистване преди сделката имаше много останали проблемни експозиции в баланса си. При ДСК, която придобива добре управляваната Експресбанк, негативен ефект по-скоро няма, макар все още там сливането да не е финализирано.


[Shutterstock] В края на 2019 г. картината изглеждаше съвсем различна.

[Shutterstock] В края на 2019 г. картината изглеждаше съвсем различна. ...

... 15% Стандартно отклонение на ROE - 15% Ръст на активите** - 15% Марж на нетния доход от такси и комисиони* - 10% Промяна на капитал/активи** - 5% * Показателите са класирани по тригодишната им средна геометрична стойност ** Промяна спрямо 2018 г. Размер - общо тегло 5%: Сума на активите


Увеличение на активите и кредитите на американските банки на годишна

Увеличение на активите и кредитите на американските банки на годишна ...

... с 35%, а безработицата достига 14% , оставайки с достатъчно капитал, за да бъде над безопасния минимум. Но докато JP Morgan е една от най-влиятелните и най-печелившите банки в света, другите, изправени пред подобна буря, биха могли да се окажат в беда. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


[БОРИКА] Мирослав Вичев е главен изпълнителен директор на платежния и

[БОРИКА] Мирослав Вичев е главен изпълнителен директор на платежния и ...

... потребителите в Западна Европа правиха близо 10 пъти повече транзакции на POS терминал. Сега, предвид двуцифрения растеж у нас и почти статичния такъв на Запад, нещата са по-различни. Услугите тук се приемат сравнително бързо. Желанието на клиентите да плащат електронно е голямо и това е ключовото за развитието на пазара.


От управляваната от Димитър Радев БНБ не отхвърлят възможност държавата

От управляваната от Димитър Радев БНБ не отхвърлят възможност държавата ...

... тази цена е справедлива за да се вложат при нея парите на данъкоплатеца, особено ако не се намери нито един частен инвеститор склонен да я плати. А също така и да обяснят защо се е стигнало дотам и препятствията не са били отстранени, преди да се прескочи поредният краен срок.


Банката е отделила над 8 млрд. долара, за да покрие

Банката е отделила над 8 млрд. долара, за да покрие ...

... и печалбите на JP Morgan. Според нея очакванията за тази година са свързани с очакванията покупателната способност на американските граждани да остане силна, въпреки очакванията за бавния растеж в световен мащаб. Въпреки неизбежния ръст на лошите кредити банката е в добро състояние благодарение на диверсифицирания си бизнес модел, добавя Пиезак.


Председателстваната от Петър Андронов (вдясно) Асоциация на банките в България

Председателстваната от Петър Андронов (вдясно) Асоциация на банките в България ...

... лв. се раздели на нетния изходящ паричен поток в следващите 30 дни (10.9 млрд. лв.). Същевременно лихвените приходи на банковия сектор за цялата 2019 г. са сумарно малко над 3 млрд. лв. Така дори банките да не получат съществена част от тях, те не би трябвало да срещнат ликвиден проблем.


Стоян Мавродиев видя в разкритията за кредита за

Стоян Мавродиев видя в разкритията за кредита за "С. Г. ...

... че сделката е добра за 7500 кредитополучатели, които, вместо банките да им заведат дела, ще имат шанс да получат разсрочване от колекторите, предизвика неподправен смях у няколко представители на сектора. Сега Мавродиев изглежда фигура от миналото. А най-важното предстои - експерт без политически и бизнес зависимости, който да промени ББР.


Последната финансова криза насочи вниманието на икономистите и анализаторите към

Последната финансова криза насочи вниманието на икономистите и анализаторите към ...

... да ограничат страха, който се разпространява с по-бързи темпове от епидемията, като подкрепят бизнеса и домакинствата, и така своеобразно да се реваншират за последствията, които оставиха след системната криза, предизвикана от тях преди 12 години. * Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)


Под контрола на Стоян Мавродиев 700 млн. лв. от ББР

Под контрола на Стоян Мавродиев 700 млн. лв. от ББР ...

... гаранции, които тя трябва да канализира към търговските банки. А между другото след увеличението на капитала на банката тя технически ще може да раздава и около два пъти по-огромни единични заеми. "Капитал" изпрати на ББР въпроси по темата и ще включи отговорите и обясненията на банката, ако такива се получат.


"Инвестбанк" АД изпълни предсрочно и изцяло заложените в Капиталовия план ...

... параметри. Изграденият допълнителен капиталов буфер в размер на 52,8 млн.евро и водената през последните години умерено консервативна политика по отношение управлението на рисковете, са стабилна основа за растеж и развитие на институцията, и изпълнение на стратегическите й цели. За повече информация: "Инвестбанк" АД, тел.: 02/ 81 86 112/192, e-mail: [email protected]


Ръководената от Димитър Радев БНБ ще трябва да се произнесе

Ръководената от Димитър Радев БНБ ще трябва да се произнесе ...

... и предизвикателства за националните регулатори, какъвто е БНБ. Те ще трябва да балансират между снизходителност към поднадзорните лица предвид стресовата ситуация, но също така и да не допускат опити за разкрасяване на банковите отчети с недостатъчно провизирани лоши кредити, което би могло да заложи бомби със закъснител на по-късен етап.


Живко Тодоров (вляво) [Първа инвесъиционна банка] Договорът на главния финансов

Живко Тодоров (вляво) [Първа инвесъиционна банка] Договорът на главния финансов ...

... и стрес тестове - 2016 г. от БНБ и 2019 г. от ЕЦБ. Преди ПИБ е бил CFO на клона на Alpha Bank в България (който беше погълнат от Пощенска банка) в периода 2012-2014 г., а преди това е заемал същия пост и в клона на ING Bank в София.


Председателят на АББ Петър Андронов изрично изтъкна, че методиката ще

Председателят на АББ Петър Андронов изрично изтъкна, че методиката ще ...

... се третират еднотипно и бързо. Освен това банките имат нужда и от регулаторна сигурност, че просрочиата в следствие на мораториума, няма да породят незабавна нужда от провизии, които да подядат капиталовата им адекватност. Преди седмица в първоначалните си насоки ЕБО даде знак, че ще даде максимално гъвкавост в това отношение.


Според Димитър Радев липсата на кредитор от последна инстанция поставя

Според Димитър Радев липсата на кредитор от последна инстанция поставя ...

... е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", каза още управителят на БНБ.


Управляваната от Димитър Радев БНБ обяви, че в близките дни

Управляваната от Димитър Радев БНБ обяви, че в близките дни ...

... увеличения на антицикличния буфер за 1 процентен пункт, но в системата вече има въведени буфери сумарно за 6-7 процентни пункта за различните банки. Те могат да бъдат освобождавани поетапно, а при нужда от ликвидност - и минималните задължителни резерви, което би трябвало да остави достатъчно поле за маневриране на банките.


Миналата седмица управляваната от Димитър Радев БНБ вече обяви мерки,

Миналата седмица управляваната от Димитър Радев БНБ вече обяви мерки, ...

... банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID 19 върху техните клиенти", се казва още в съобщението на централната банка. Миналата седмица БНБ вече излезе с пакет мерки, но той беше насочен предимно към съхраняването на ликвидността и капитала в банковата система.