Бяха нервни няколко месеца за икономиките на Запада. Първо дойде

...
Бяха нервни няколко месеца за икономиките на Запада. Първо дойде
Коментари Харесай

Предприятията ги чака огромен дългов махмурлук

Бяха нервни няколко месеца за стопанските системи на Запада. Първо пристигна нервната рецесия в банковия бранш. След това се появи неразрешеният още проблем с сякаш безрисковия дълг на американското държавно управление. Мнозина в този момент се тормозят какви други скрити рискове дебнат.

Бяха нервни няколко месеца за стопанските системи на Запада. Първо пристигна нервната рецесия в банковия бранш. След това се появи неразрешеният още проблем с сякаш безрисковия дълг на американското държавно управление. Мнозина в този момент се тормозят какви други скрити рискове дебнат.

Разбираема област на безпокойствие са големите задължения, насъбрани от нефинансови компании през последните десетилетия с помощта на ниските лихвени проценти. От 2000 година насам нефинансовият корпоративен дълг в Америка и Европа е повишен от 12.7 трлн. $ до 38.1 трлн., като се е повишил от 68% на 90% от общия Брутният вътрешен продукт. Добрата вест е, че устойчивите облаги и задължения с закрепен лихвен % значат, че вероятността за подхранван от корпоративни задължения прелом на Запад остава към този момент успокояващо слаба. Лошата вест е, че фирмите скоро ще се разсънят от мъчителен дългов махмурлук, който ще ограничи избора им през идващите години.
Устойчиво държание
Огромните корпоративни задължения на Запада до момента се оказаха по-малко неуверени, в сравнение с мнозина се опасяваха. От двете страни на Атлантическия океан почти една трета от дълга, затрупан от организациите за кредитен рейтинг, се смята за умозрителен, със съмнителни вероятности за погашение. Процентът на несъблюдение на тези задължения остава на удобните 3% както в Америка, по този начин и в Европа. Скокът от епохата на пандемията и понижаването на рейтингите от по-успокояващия капиталов рейтинг надолу към спекулативния също значително беше извърнат.
Реклама
Обяснението за устойчивостта е двойно. Първото са по-добрите от предстоящото корпоративни облаги. Според изчисленията на The Economist облагите преди лихви, налози, амортизация и обезценка на записаните нефинансови компании в Америка и Европа са били с 32% по-високи през последното тримесечие на 2022 година, в сравнение с през същия интервал на 2019 година Част от това се дължи на рекордните облаги в енергетиката, само че освен. Компании от веригата за бързо хранене McDonald`s до производителя на коли Ford леко надминаха упованията на анализаторите за облаги през първото тримесечие на тази година. Гигантът за потребителски артикули Procter & Gamble и други сполучливо опазиха облагите си в изискванията на висока инфлация, като подвигнаха цените и понижиха разноските. Това остави доста пари, с цел да продължат да заплащат сметки за лихви.

Вторият фактор е структурата на корпоративния дълг. В годините след финансовата рецесия от 2007-2009 година доста компании започнаха да избират дълготрайни задължения с закрепен лихвен %, отбелязва Савита Субраманиан от Bank of America. Днес три четвърти от нефинансовия корпоративен дълг в Америка и Европа е с закрепени лихви съгласно рейтинговата организация S&P Global. Ниските лихвени проценти в разгара на пандемията сътвориха опция за блокиране на на ниска цена дълг за доста години. Само една четвърт от комбинираната сума от задълженията на американски и европейски компании е с падеж през идващите три години. Средната купонна ставка, която емитентите фактически заплащат за американски корпоративни облигации с капиталов клас, в този момент е 3.9%, много под доходността от 5.3%, която пазарът прави оценка сега. За високодоходни спекулативни облигации междинният купонен % е 5.9% спрямо пазарна рентабилност от 8.4%. Сутринта след Успокояващи неща. И въпреки всичко предприятията и техните вложители би било рационално да не се утешават прекалено много. Растежът на Брутният вътрешен продукт в Америка и Европа продължава да се забавя. Прогнозите на анализаторите демонстрират, че общите тримесечни облаги са намалели през първото тримесечие на тази година за обществените нефинансови компании както в Америка, по този начин и в Европа. Федералният запас и ЕЦБ към момента покачват лихвените проценти. На 3 април Multi-Color Corporation, американски производител на етикети, емитира облигации на стойност 300 млн. $ при величествен ваучър от 9.5%. Фирми като круизния оператор Carnival черпят от парични буфери, насъбрани по време на пандемията, с цел да забавят рефинансирането при по-високи лихви. Такива компании с сходни благоприятни условия непрестанно понижават.

Напрежението ще стартира в най-нестабилния завършек на дълговия набор. По-малко от половината от спекулативния дълг в Америка и Европа е с закрепени лихви съгласно S&P Global спрямо пет шести за дълга с капиталов клас. Goldman Sachs счита, че междинният купонен % по спекулативни заеми с плаващ лихвен % в Америка към този момент е скочил до 8.4% по отношение на 4.8% преди година.

Дългът с плаващ лихвен % има наклонност да доминира измежду най-задлъжнелите компании и е изключително постоянно срещан в предприятия, подкрепяни от жадни за задължения фондове за частен капитал (PE). Въпреки че някои фондове за частен капитал хеджират против по-високи лихвени проценти, свиването към този момент стартира. Фалитите на компании, притежавани от PE в Америка, към този момент са на път да се удвоят по отношение на предходната година съгласно S&P Global. На 14 май Envision Healthcare, снабдител на лекари за лечебните заведения, разгласи банкрут. Частният финансов колос KKR заплати 10 милиарда $ за бизнеса през 2018 година, в това число дълг. Очаква се да загуби своята финансова инвестиция от 3.5 милиарда $.
Реклама
Това ще сътвори терзания за пенсионните фондове, застрахователите и благотворителните фондове, които са поверили пари на PE бароните - да не приказваме за самите финансисти. За благополучие, за стопанската система в по-широк проект резултатът евентуално ще бъде стеснен. Фирмите, поддържани от PE, са наели към 12 млн. служащи предходната година в Америка съгласно консултантската компания EY. Публичните компании са наели 41 млн.

Всъщност резултатът от възходящите лихвени проценти върху огромните обществени сдружения, чиито задължения са най-вече капиталови, може да бъде най-непосредственият както за вложителите, по този начин и за стопанската система. Индексът S&P 500 на огромните американски компании съставлява 70% от заетостта, 76% от финансовите вложения и 83% от пазарната капитализация на всички листнати компании в страната. Еквивалентният показател STOXX 600 в Европа носи сходна тежест на континента.

В годините преди пандемията нефинансовите компании в тези показатели поредно харчеха повече пари за финансови вложения и изплащания на акционерите, в сравнение с генерираха от своите интервенции, като разликата беше запълнена от дълг. Но в случай че желаят да избегнат дълготрайно закъснение на рентабилността от по-високите лихвени проценти, те скоро ще би трябвало да стартират да изплащат тези задължения. При актуалните равнища на дълг всеки процентен пункт нарастване на лихвените проценти ще унищожи почти 4% от комбинираните облаги на тези компании съгласно нашите оценки.

Много компании няма да имат различен избор, с изключение на да понижат дивидентите и противоположното изкупуване на акции, което би намалило възвращаемостта на вложителите. Това ще се окаже изключително мъчително в духовното сърце на акционерния капитализъм. Високите проценти на погашение в Америка - 63% от оперативния паричен поток, спрямо 41% в Европа - помогнаха да изтласкат цените на акциите по отношение на приходите над тези на други пазари. Изведнъж заемането на пари, с цел да бъдат разпределени на акционерите, става по-малко свястно в свят на по-високи лихвени проценти, твърди Лотфи Каруи от Goldman Sachs.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР