Емблематичната историческа сграда на ул. Граф Игнатиев 10, която беше

...
Емблематичната историческа сграда на ул. Граф Игнатиев 10, която беше
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ продават централата й за минимум 17.5 млн. лв.

Емблематичната историческа постройка на ул. " Граф Игнатиев " 10, която беше централа на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), може скоро да има нов държател. Това излиза наяве от известие за на уеб страницата й.Реално не се продава непосредствено парцелът, а пакет от имуществени права и вземания от " Евробилд 2003 ", включващ и ипотека върху него, като началната цена за наддаването е 17.5 млн. лева Това е компания, против 43 млн. лева в интервенция, която по-скоро целеше разкрасяване на финансовите индикатори на банката. След затварянето на КТБ сдружението беше овладяно от Бисер Лазов и Албена Андреева - тогавашните доверени лица на Цветан Василев, а след това основни очевидци против него. Още през 2014 година седалището на " Евробилд 2003 " е преместено в Кюстендил, а скоро по-късно компанията е оповестена в неплатежоспособност и като нейни кредитори с изключение на самата КТБ се появяват и други компании на Лазов.

Емблематичната историческа постройка на ул. " Граф Игнатиев " 10, която беше централа на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), може скоро да има нов държател. Това излиза наяве от известие за на уеб страницата й.

Реално не се продава непосредствено парцелът, а пакет от имуществени права и вземания от " Евробилд 2003 ", включващ и ипотека върху него, като началната цена за наддаването е 17.5 млн. лева Това е компания, против 43 млн. лева в интервенция, която по-скоро целеше разкрасяване на финансовите индикатори на банката. След затварянето на КТБ сдружението беше овладяно от Бисер Лазов и Албена Андреева - тогавашните доверени лица на Цветан Василев, а след това основни очевидци против него. Още през 2014 година седалището на " Евробилд 2003 " е преместено в Кюстендил, а скоро по-късно компанията е оповестена в неплатежоспособност и като нейни кредитори с изключение на самата КТБ се появяват и други компании на Лазов.

В края на 2017 година обаче синдиците на КТБ са изкупили тези вземания, които в този момент се продават дружно с тези по отпуснатите от самата нея заеми за " Евробилд 2003 " - общо 11 на брой. Вземанията са сумарно за много внушителна сума от над 200 млн. лева, само че главният актив е точно ипотеката на постройката, която би дала на купувача действителна опция да я придобие или продаде. В бърз порядък Желаещите да придобият парцела не разполагат с доста време. Търгът е разгласен на 6 юни, а огледи на тръжната документи ще могат да се вършат в границите на четири дни - от 17 до 20 юни, като първите два от тях са събота и неделя. В същия интервал ще могат да се подават и ценови оферти. По закон от претендентите се изисква да внесат и депозит за присъединяване в размер на 10% от минималната цена, който също би трябвало да постъпи до 16 ч. на 20 юни. А самите предложения ще бъдат отворени на 21 юни в 15 ч., като наличие на външни лица с изключение на предложителите и техни представители и пълномощници не се позволява.

Реклама
Началната цена от 17.5 млн. лева наподобява относително ниска на фона на активите, тъй че в случай че няма оживена конкуренция, масата на несъстоятелността може да се окаже и леко ощетена. Трудно е да се направи точна оценка на самата постройка на " Граф Игнатиев ", само че при нейните малко над 5000 кв.м РЗП сума от порядъка на 17.5 млн. лева прави под 1800 евро на кв.м, което е ниско като за офис повърхност в центъра на София, още повече поради историческата и архитектурната ѝ стойност.

Разбира се, би трябвало да се има поради, че сумата на търга не е тъкмо цената на постройката. Реално възможният нов заемодател ще би трябвало да мине и през още стъпки, в случай че желае да я придобие, само че най-малкото той ще може да дефинира нов синдик и да управлява несъстоятелността на " Евробилд 2003 ". Отделно върху парцела има спомагателна тежест - забрана от КПКОНПИ, което значи, че в някой миг постройката може да предстои на лишаване в интерес на страната. Има и дълготраен контракт за наем, подписан с КТБ още през 2014 година, който обаче изтича при започване на 2024 година Неуспялото преодоляване Сградата на " Граф Игнатиев " 10 беше един от множеството активи на КТБ, които Бисер Лазов опита да овладее след краха на банката. Неговата роля да записва и провежда огромна част от мрежата от свързани компании и подставени лица му даде опция в първите месеци да поеме надзор над някои от фирмите - длъжници на КТБ, измежду които беше и. А неотложно по-късно, месец преди началната дата на свръхзадлъжнялостта на " Евробилд 2003 ", той съумява да впише ипотека на парцела в интерес на " Ню Кооп Инвест " (друга овладяна от него компания). Тя неразбираемо по какъв начин се озовава като голям заемодател на притежателя на постройката с над 100 млн. лева
Собственик на " Евробилд 2003 " от 2015 година насам е сдружение на Бисер Лазов, който от дясна ръка на Цветан Василев се трансформира в предпазен очевидец Фотограф: Анелия Николова
Постепенно като кредитори на " Евробилд 2003 " с по-малки суми се появяват и още няколко компании на Лазов - " Интер финанс инвест ", " Реал жанр " и " Финансово консултиране ". Те получават вземания от други кредитори посредством цесии. А в това време сдружението скоростно се опразва откъм активи - здания и имоти, придобивани през годините, в това число и постройката на " София прес " на бул. " Цариградско шосе ".

Централата на банката обаче по този начин и не е изцяло овладяна до вкарването на " Евробилд 2003 " в неплатежоспособност и надлежно до налагането на запор на имуществото му през февруари 2015 година Следващата основна дата се оказва 21 декември 2017 година, когато, както се схваща от обявлението за търга, КТБ е изкупила вземанията на компаниите на Лазов от " Евробилд 2003 ". Така банката още веднъж се оказва единствен огромен заемодател на компанията, въпреки да не е ясно каква цена е заплатила за това и надлежно дали при сегашния търг би инкасирала облага или загуба. Друг неразбираем миг е за какво до продажба се стига чак в този момент - пет години след въпросните събития. " Капитал " изпрати въпроси на синдиците на КТБ и в случай че получи отговор, ще го отрази. Над 100 години банкова история е издигната през 1921 година за централа на тогавашната Българска комерсиална банка на семейство Бурови. Тя е проектирана от известния арх. Георги Фингов и неговите съдружници - Димо Ничев и Г. Апостолов, като се смята за един от шедьоврите на епохата и е оповестена за архитектурен монумент.
Фотограф: Надежда Чипева Реклама
След края на Втората международна война социалистическата власт национализира банката и дома на Атанас Буров и активите минават към основания Държавен осигурителен институт.

След началото на прехода към пазарна стопанска система в нея се обитава Международна банка за вложения и развиване, която банкрутира през 1997 година, а след това и КТБ.
Свързани публикации Пеевски овладява постройката на КТБ на бул. " Цар Борис III " в София 7 януари 2018, 16:09 Съживената офис кула на " Дървеница " 8 декември 2017, 16:36 Едва 100 компании са получили 90% от заемите на КТБ 12 май 2016, 20:29 Цветан и атлантите 26 декември 2014, 11:13...И постройките са ни скъпи 28 март 2014, 17:01
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР