За 8 февруари във Варненския апелативен съд е насрочено ново

...
За 8 февруари във Варненския апелативен съд е насрочено ново
Коментари Харесай

Продължава съдебната сага за нелепата смърт на 23-годишния Ники Терзиев

За 8 февруари във Варненския апелативен съд е планувано ново дело по случая със гибелта на 23-годишният Никола Терзиев от Варна. Това показа за Varna24.bg неговата майка Анелия Терзиева. На съвещанието ще бъде прегледана тройната експертиза, която е направена по искане на отбраната на Бейтула Исмаил. 
"Опитват се да изкарат сина ми, че е пресякал пътя на Бейтула, само че има очевидци, които към този момент са дали показания за това какво се е случило ", разяснява Анелия Терзиева.  
Припомняме, че 28-годишният Бейтула И. от Дулово, умъртви в тежко пътнотранспортно произшествие на автомагистрала "Хемус " доставчика на пици по домовете Никола, шофирайки градивно променен автомобил.
Обвинението против Бейтула е за причиняване на гибел по несъобразителност при ръководство на МПС с превишена скорост - закононарушение по член 343, алинея 1, писмен знак "в " от Наказателния кодекс, като подсъдимият е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, свързани с избора на скоростта и маневрирането по пътното платно.

Тежкото пътнотранспортно произшествие стана на автомагистрала "Хемус " в посока Варна към 22,30 часа на 28 август 2016 година Пострадалият Никола трябвало да достави поръчка в бизнеспарк "Варна ". След доставката на стоката той се прибирал по автомагистралата със служебния автомобил "Шевролет спарк ". Зад него в посока Варна в дясната лента за придвижване пътували други три автомобила.

Подсъдимият Бейтула управлявал "Фолскваген Голф ", който бил градивно променен за увеличение мощността на мотора и поддържане на по-висока скорост от заложената от производителя. Колата му пътувала в лявата скоростна лента. Бейтула подхванал изпреварване на колоната от коли, присветвал с фаровете, с цел да му дадат преимущество, като управлявал със скорост 215 км в час при позволена в този сектор скорост от 80 км в час и пътен знак.

Така с гневна скорост Бейтула застигнал колата на потърпевшия Никола. Високата скорост не му разрешила да владее автомобила си и почнал да навлиза в дясната лента. Опитал да понижи скоростта и съумял да доближи до 145 км в час.

Ударил с предната дясна част шевролета на Никола и траял придвижването си напред и вдясно. От удара съумял да изблъска колата на Никола към десния прием на пътя. Шевролетът раздрал металната мантинела, минал в десния ръкав на бул. "Атанас Москов ", преобърнал се и паднал по таван на пътното платно.

Повиканият на място от очевидци на тежкото пътно-транспортно екип на незабавната помощ установил гибелта на Никола. Назначената съдебномедицинска експертиза открила, че гибелта е настъпила от тежка комбинирана контузия на гръден панер, стомах, глава, с скъсване на белите дробове, сърцето, черния дроб и слезката.

Не са открити съществуване на алкохол или опиати в кръвта на подсъдимия и жертвата. Назначената в хода на досъдебното произвеждане сложна автотехническа експертиза в детайли е описала градивните промени на двигателната част на летелия с висока скорост "Фолксваген Голф ".

Подсъдимият Бейтула е осъждан за причиняване на гибел по несъобразителност в друго ПТП, само че към този момент е оправдан. Справка по делото демонстрира, че са му налагани неведнъж санкции за нарушение на разпоредбите за придвижване, свързани със скоростта.

Бейтула Исмаил бе наказан на 1 юни 2017 година, от състав на Варненския областен съд на 5 години и 6 месеца отнемане от независимост при общ режим. С присъдата съдът го лиши и от право да ръководи МПС за период от 8 години и 6 месеца.

Майката на Ники посочи обаче, че до момента в който апелира Бейтула е на независимост и има очевидци, че продължава да кара.

Тя прикани всички, които са съпричастни към концепцията да спре войната на пътя, да се причислят към основания неотдавна с нейно подпомагане Институт за пътна сигурност. Който има предпочитание да стане член на новата организация може да получи повече информация на Фейсбук страницата й. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР