Оставеното без надзор огнестрелно оръжие, без значение дали в присъствието

...
Оставеното без надзор огнестрелно оръжие, без значение дали в присъствието
Коментари Харесай

Криминален експерт: Законът за оръжията е стриктен и рестриктивен, но се прилага двояко - защо?

Оставеното без контрол огнестрелно оръжие, без значение дали в наличието на възрастни хора или деца, е една доста сериозна причина за случай. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " престъпния специалист Иван Савов.

Според него не е нужен по-засилен надзор, защото българският закон за оръжията е по думите му задоволително прецизен и рестриктивен по отношение на притежателите и хората, които боравят с огнестрелно оръжие било то за спорт, за лов или за самоотбрана, само че Савов посочи, че първият конфликт и проблем е, че законът се ползва двояко.

Криминалният специалист посочи, че е належащо да се реализира действителен настоящ надзор и всеки един собственик на оръжие да е сигурен, че в случай че допусне някакво нарушаване, той ще бъде глобен.

" В България обичайно както е и в други сфери, ще дам образец с пътната сигурност, писаните закони значат едно, само че практическото им използване и осъществяване неведнъж е обвързвано с персонални връзки, връзки и за жалост корупция. При оръжията е същото, даже в случай че създадем прилика с непозволеното потребление на автомобил и непозволеното потребление на оръжие, ще стигнем до извода, че автомобилът е доста по-опасен от оръжието, тъй като с един автомобил можете в едно и също време да убиете повече хора, в сравнение с с револвер.

Нужно е да се ползват актуалните правила съзнателно. Нека да си представим, че на мястото на този великотърновски предприемач беше елементарен човек (бел. ред. казусът с детото на Божанков), всички медии щяха да се изредят да го снимат, имената му щяха да се разпространят на всички места, нямаше да се запази неговата персона и нямаше да го пуснат за няколко часа от полицията, а щеше към момента да гние по арестите. Защо законът се ползва двояко? ", изясни Иван Савов.

По думуте му главната философия на всеки един закон за оръжията е основаване на оптимално безвредна среда там, където се съхранява оръжието.

" Първото обвързване на притежателя на оръжие е да обезпечи безвредното му предпазване - да резервира себе си, да резервира и близките, които живеят в дома му. Това се случва, като оръжието се съхранява в специфичен окрепен долап, сейф, каса или по някакъв различен метод, който да подсигурява, че до оръжието няма да има достъп неоторизирано лице. На второ място е подходящо с изключение на в обстановка, в която притежателят на оръжието има някакво терзание, че въпреки всичко някой би могъл да нахлуе в жилището му, при съхранението на оръжието при естествена конюнктура, боеприпасите да не се намират в него, т.е. револверът да не е с цялостен пълнител, а револверът да не е с цялостен тъпан ", обърна внимание Иван Савов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР