Япония категорично осъди отвличането на управлявания от нея товарен кораб

...
Япония категорично осъди отвличането на управлявания от нея товарен кораб
Коментари Харесай

Япония осъжда йеменските бунтовници хуси, които отвлякоха товарен кораб в Червено море

Япония изрично осъди отвличането на управлявания от нея товарен транспортен съд „ Galaxy Leader “ в Червено море от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, оповестява „ BBC “. Йеменската милиция твърди, че плавателният съд е израелски , само че представител на японското държавно управление съобщи, че автовозът се ръководи от Nippon Yusen.

Главният секретар на кабинета на Япония сподели, че работи за освобождението му .

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху упрекна Иран , който поддържа милицията Хуси, за отвличането.

Нетаняху посочи, че нито плавателният съд, нито екипажът са израелски и го назова „ иранска офанзива против интернационален транспортен съд “ .

Смята се, че на борда на кораба, за който се счита, че е английска благосъстоятелност , са двадесет и двама души. Nippon Yusen удостовери, че Galaxy Leader е бил хванат край крайбрежията на Йемен на път за Индия. Хирокадзу Мацуно, основен секретар на кабинета на Япония, разяснява:

„ В момента министерства и организации, в това число министерството на превоза и външното министерство, събират информация и работят със съответните страни за ранното освобождение на кораба и неговия екипаж. “

Смята се, че на борда има българи и филипинци , като измежду екипажа няма японски жители .

Военният представител на йеменските бунтовници хуси Яхя ал Сареа твърди, че корабът е израелски и е бил отведен до пристанище в Йемен. По-рано хусите заплашиха да нападат всеки израелски транспортен съд в техния обхват в отговор на ответните военни дейности на Израел в линията Газа след офанзивата на 7 октомври от бойци на Хамас.

Израел твърди, че 1200 души са били убити и повече от 240 взети за заложници по време на изненадващата офанзива на Хамас в южната част на страната.

Израел стартира огромна военна интервенция – включваща въздушни и артилерийски удари, както и сухопътни войски – за елиминиране на Хамас.

Управляваното от Хамас министерство на опазването на здравето споделя, че броят на жертвите в Газа от този момент е достигнал 12 300 . Има опасения, че още над 2000 са затрупани под руините .

Хусите са изстреляли няколко ракети и дронове към Израел тъкмо откакто Израел стартира своята ответна интервенция. Тогава Съединени американски щати споделиха, че всички ракети и дронове са били прихванати от военния им транспортен съд в Червено море.

Израелските отбранителни сили (IDF) описаха офанзивата против кораба като „ доста сериозен случай с световни последствия “ .

IDF заяви, че корабът е бил на път от Турция за Индия , когато е бил хванат в южната част на Червено море покрай Йемен. Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахиан неотдавна съобщи, че това, което той назова съпротивителни групи, съюзени с Техеран, ловко поправят натиска върху Израел и неговите поддръжници .

По-рано този месец хусите смъкнаха американски боен дрон край крайбрежията на Йемен, споделиха американски чиновници.

Хусите са въвлечени в продължителна революция с формалното държавно управление на Йемен, подкрепяно от Саудитска Арабия, от 2014 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР