Днес грузинските депутати одобриха спорни планове за обявяване на стотици

...
Днес грузинските депутати одобриха спорни планове за обявяване на стотици
Коментари Харесай

Грузия не се подчини на ЕС и подкрепи закон, насочен срещу „чуждестранните агенти“

Днес грузинските депутати утвърдиха противоречиви проекти за оповестяване на стотици неправителствени организации и медии за задгранични сътрудници , като проправиха пътя за влизане в действие на закона макар възходящото противоречие в страната и осъждането от страна на Съединени американски щати и Европейския съюз /ЕС/, оповестява „ Politico “.

При гласуването депутатите поддържаха предложенията, импортирани от ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ , с 84 гласа „ за “ и 30 „ срещу “ , след седмици на оспорвани диспути , при които в залата на Народното събрание избухнаха няколко кавги, а един почитан народен представител беше атакуван. Пред постройката на Народното събрание, покрита с графити, се събраха тълпи, които свиреха със свирки, вувузели и даже удряха по тенджери и тигани, с цел да се чуят от депутатите вътре.

Съгласно новите правила групите на гражданското обществ о, които получават повече от 20% от приходите си от чужбина , ще би трябвало да се записват като „ организации, обслужващи ползите на непозната страна “ – етикет, който критиците се притесняват, че ще бъде употребен за заглушаване на антикорупционни акции и други критици на държавното управление.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили даде обещание да не подписва закона като част от възходящия раздор с ръководещата партия, само че ветото ѝ може да бъде преодоляно с нормално болшинство в Народното събрание, което проправя пътя за влизането му в действие през идващите седмици.

В диалог с „ Politico “ Тинатин Бокучава , ръководител на най-голямата опозиционна партия в Народното събрание – Обединено национално придвижване , съобщи, че гласуването ще насочи вниманието към незабавната нужда от промяна на режима в Грузия. Тя добави следното:

„ С изборите, които чакаме през октомври, аз съм убеден, че единството, което се следи по улиците на Грузия през последните седмици, ще се окаже повратен миг в историята на нашата страна. Нашето място е в Европа. “

От „ Грузинска фантазия “ и пресслужбата на Народното събрание не дадоха отговор на молбите за коментар.

През декември Брюксел даде на Грузия статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз , макар предизвестията, че тя отстъпва по основни въпроси, свързани с правата на индивида, и не е съумяла да реализира напълно промените, изисквани от Европейската комисия , които включват справяне с политическата поляризация. Европейски Съюз съобщи, че законопроектът е „ несъответстващ с европейските полезности “ и може да попречи на устрема на южнокавказката страна да стане член на блока.

Според писмо, забелязано от „ Politico “, в петък огромна част от министрите на външните работи на Европейски Съюз са призовали висшия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел да изпрати недвусмислено обръщение до Тбилиси, че това законодателство е несъвместимо с напредъка на Грузия по пътя ѝ към Европейски Съюз посредством устно актуализиране на присъединението на Грузия към Европейски Съюз .

„ Любезно Ви молим да предприемете това като предпочитан въпрос и да се уверите, че тази обществена оценка ще се появи преди окончателното гласоподаване в грузинския парламент “ , се споделя в писмото, подписано от министрите на външните работи на Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Холандия, Полша и Швеция. Такова изказване обаче не беше направено, като Brussels Playbook на „ POLITICO “ заяви, че Унгария, подпомагана от Словакия, е попречила постигането на съглашение .

Междувременно в Европейския парламент членовете на Екологичен потенциал, представляващи групите на ЕНП, С&Д, Зелените и Renew, изпратиха писмо до Борел, в което го приканват да приготви „ целенасочени “ наказания против политиците от „ Грузинска фантазия “ , които прокараха закона за задграничните сътрудници – в това число министър-председателя Иракли Кобахидзе – както и против депутатите, които гласоподаваха за него.

В рамките на Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че през последните дни се е обадил на Кобахидзе, с цел да го призове да се придържа към правилата на правовата страна, към демократичните правила, както и да отговори на упованията на популацията. Въпреки това той добави:

„ Не съм за наказания. Мисля, че на този стадий приоритет би трябвало да бъде разговорът, политическият разговор. “

През последните седмици десетки хиляди грузинци излязоха по улиците, с цел да стачкуват против законопроекта, който участниците в акцията нарекоха „ съветски закон “ , имайки поради сходството му с разпоредбите, употребявани от Москва за закриване на групи на гражданското общество и угнетяване на критиците . Полицията за битка с безредиците употребява сълзотворен газ, щитове и палки, с цел да разпръсне тълпите, които се събраха пред Народното събрание, и арестува минимум 20 души преди гласуването.

Евгений Кънев показва една от главните аргументи за основаването на паралелна страна у нас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР