Астероидът, наречен 2024 JN16, широк приблизително 4 метра, беше открит

...
Астероидът, наречен 2024 JN16, широк приблизително 4 метра, беше открит
Коментари Харесай

Току-що открит: нов астероид прелетя над Земята по-близо от сателитите ВИДЕО

Астероидът, наименуван 2024 JN16, необятен почти 4 метра, беше открит едвам на 12 май, а към този момент на 14 май в 12:50 часа българско време той мина около нашата планета на разстояние, близо до галактическите стандарти - 18 500 км. Това е почти 6% от дистанцията до Луната и почти 50% от дистанцията, на което спътниците в геостационарна орбита се въртят към нашата планета.

Според плана Virtual Telescope, новата галактическа канара 2024 JN16, макар че е прелетяла доста покрай Земята, не е трансформирала траекторията си и не е паднала върху нашата планета, пише Space. Според НАСА във вторник, 14 май, още четири метеорита прелетели около Земята, които били доста по-големи по мярка, единият от които беше съпоставим с размера на пътнически аероплан. Всички те също продължиха своето пътешестване през космоса и не предизвикаха щета на нашата планета.

Тази галактическа канара принадлежи към група близки до Земята метеорити, наречени Аполос, чиито орбити се пресичат със земните. Най-известната канара от тази група е астероид, навлязъл в земната атмосфера и избухнал над съветския град Челябинск през 2013 година Силата на детонацията е била по-силна от тази на нуклеарна бомба.
   Такива галактически скали имат орбити, които ги излагат на риск от конфликт с разнообразни планети или други метеорити и по тази причина учените са разкрили, че продължителността на живота им е относително къса съгласно галактическите стандарти - към 10 милиона години.
По време на приближаването на метеорита 2024 JN16 към Земята, той беше на разстояние, което е почти 6% от дистанцията от нашата планета до Луната (384 400 км) и към половината по-близо от спътниците, обикалящи към Земята в геостационарна орбита (35 700 км). 

Тъй като метеоритът летеше толкоз покрай Земята, той имаше доста висока бляскавост, която е еквивалентна на магнитуд 13. Сега метеоритът към този момент е на разстояние от почти 300 хиляди километра от Земята.
Само тази година астрономите са разкрили повече от 40 нови метеорита, чиито траектории на полета са по-близки от Луната и затова могат да летят доста покрай нашата планета. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР