Нощните протести в Грузия продължиха до сутринта в последен опит

...
Нощните протести в Грузия продължиха до сутринта в последен опит
Коментари Харесай

Протести в Грузия: Полицията за борба с масовите безредици се изправи срещу демонстриращите срещу „чуждото влияние“

Нощните митинги в Грузия продължиха до сутринта в финален опит да се предотврати приемането на спорен закон, предава „ BBC “.

След конфликт с протестиращите пред Народното събрание в Тбилиси , в понеделник сутринта силите за сигурност се изтеглиха от централния площад. Протестиращите се опълчват на противоречивия законопроект за задграничното въздействие , описван от критиците като „ закон за Русия “ .

Окончателното гласоподаване на законопроекта е планувано за вторник. В понеделник сутринта депутатите от ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ го прокараха небрежно през гласоподаване в комисия, като го утвърдиха единствено за 67 секунди. Законопроектът, който в този момент следва да бъде прегледан на трето и последно четене, е ориентиран против организациите на гражданското общество и самостоятелните медии , които получават задгранично финансиране .

Протестиращите се притесняват, че законът ще бъде употребен от държавното управление за угнетяване на инакомислието и ще навреди на очакванията на Грузия да се причисли към Европейския съюз .

Десетки хиляди стачкуващи прекараха нощта пред постройката на Народното събрание в Тбилиси, танцувайки, до момента в който в тъмните часове на денонощието валеше дъжд. След като слънцето изгря в понеделник сутринта, депутатите от ръководещата партия, идващи преди съвещанието, бяха посрещнати с крясъци и викания „ плебеи “ и „ руснаци “ .

Редици служители на реда с щитове и водни оръдия бяха ситуирани в постройката, с цел да попречат на стачкуващите да спрат законодателите да влязат в постройката на Народното събрание, с цел да одобряват новия закон. Снимки и видеоматериали в интернет демонстрираха яростни конфликти сред протестиращи и полиция . Двама американски жители и един руснак са измежду 20-те души, задържани по време на митингите, заяви съветската държавна телевизия, като се базира на грузинското министерство на вътрешните работи.

Протестиращите възнамеряват да продължат да подвигат звук по време на парламентарната сесия с вярата, че звукът ще накара депутатите да преразгледат гласуването на законопроекта. Противниците на законопроекта настояват, че ограниченията са въодушевени от съветското законодателство, признато през 2012 година , което съгласно тях от този момент се употребява за кавга с хора, критикуващи Кремъл . Предложеното законодателство ще принуди неправителствените групи и медиите да се записват като „ организации, обслужващи ползите на непозната мощ “ , в случай че повече от 20% от финансирането им идва от чужбина.

Управляващата партия „ Грузинска фантазия “ твърди, че мярката ще усили прозрачността и ще отбрани суверенитета на Грузия . В неделя грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе даде обещание, че партията му ще успее да го одобри като закон, макар всеобщите демонстрации , които започнаха преди близо месец.

Лидерите на опозицията в страната желаеха от Обединеното кралство да направи повече, с цел да се опълчи на законопроекта, като приканиха външния министър Дейвид Камерън да се изкаже срещу него.

Миналата седмица Съединени американски щати обявиха, че са „ надълбоко обезпокоени “ от отношението към протестиращите и приканиха за без значение следствие на известията за „ тормоз и физическо принуждение “ .

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че грузинският народ желае „ европейско бъдеще “ и прикани законодателите „ да запазят курса по пътя към Европа “.

През декември Европейски Съюз даде на Грузия статут на претендент за участие , само че предизвести, че законопроектът може да заплаши по-нататъшния прогрес в границите на блока.

Добра вест за всички пенсионери! Повишението на пенсиите ще е не с 10%, а с 11%

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР