Година след като се подлага на първото в света лечение

...
Година след като се подлага на първото в света лечение
Коментари Харесай

Година след експериментална терапия срещу рак: Болестта все още не се е завърнала

Година откакто се подлага на първото в света лекуване на глиобластом , австралийският доктор Ричард Сколиър остава без рак, оповестява “BBC ”.

Експерименталната терапия на уважавания патолог се основава на личните му пионерски проучвания върху меланома. Подвидът на глиобластома на професор Сколиър е толкоз нападателен, че множеството пациенти оцеляват по-малко от година. Но във вторник 57-годишният пациент разгласи, че последното му проучване с ядрено-магнитен резонанс още веднъж не е посочило рецидив на тумора .

„ Ако би трябвало да бъда почтен, бях по-притеснен, в сравнение с за всяко предходно проучване “ , сподели той пред “BBC ” и призна:

„ Просто съм разчувствуван и щастлив… не мога да бъда по-щастлив. “

Професор Сколиър е един от най-уважаваните медицински мозъци в страната и тази година беше разгласен за австралиец на годината дружно със своята колежка и другарка Джорджина Лонг, като самопризнание за работата им по меланома , която промени живота им.

Като съдиректори на Австралийския институт по меланома, през последното десетилетие проучванията на двойката върху имунотерапията , която употребява имунната система на организма, с цел да нападна раковите кафези , фрапантно усъвършенстваха резултатите за пациентите с напреднал меланом в международен мащаб. Половината от тях към този момент са излекувани , а в този момент те са по-малко от 10%.  Именно тези проучвания професор Лонг, дружно с екип от лекари, употребява за лекуването на професор Сколиър – с вярата да открие лек и за неговия рак .

При меланома професор Лонг – самата тя прочут медицински онколог – и нейният екип откриват, че имунотерапията работи по-добре, когато се употребява композиция от медикаменти и когато те се ползват преди интервенция за премахване на тумора. И по този начин, предходната година професор Сколиър стана първият пациент с рак на мозъка, на който бе приложена комбинирана имунотерапия преди интервенцията . Той също по този начин е първият, на който се ползва ваксина, персонализирана съгласно характерностите на неговия израстък, която ускорява силата на медикаментите за разкриване на рак.

След няколко тежки месеца на лекуване при започване на годината, прекарани в епилептични припадъци, чернодробни проблеми и пневмония, професор Сколиър споделя, че се усеща по-здрав.

„ Чувствам се най-добре от доста време насам “ , споделя той и прибавя, че се е върнал към упражненията всеки ден – което за него постоянно значи нехаен 15-километров джогинг.

„ Това сигурно не значи, че ракът на мозъка ми е излекуван… само че е хубаво да знам, че към момента не се е върнал, тъй че към момента имам малко повече време да се любувам на живота си с жена ми Кейти и трите ми прелестни деца. “

Резултатите досега провокират голямо неспокойствие, че дуото може би е на прага на изобретение, което един ден би могло да помогне на към 300 000 души, диагностицирани с рак на мозъка в международен мащаб всяка година. Професор Сколиър и професор Лонг и преди са казвали, че възможностите за изцеление са „ оскъдни “ , само че се надяват, че пробното лекуване ще удължи живота на професор Сколиър и скоро ще се трансформира в клинични изпитвания за пациенти с глиобластом.

Понастоящем те преглеждат научна публикация, в която се разказват резултатите от първите седмици на лекуването на професор Сколиър, само че професор Лонг акцентира, че към момента са надалеч от създаването на утвърден и контролиран курс на лекуване.

„ Получихме цялостен куп данни, с цел да създадем основа за идната стъпка, тъй че да можем да помогнем на повече хора “ , изяснява тя и добавя:

„ Все още не сме стигнали до такава степен. Това, върху което би трябвало в действителност да се съсредоточим, е да покажем, че този метод от вида на предоперативна комбинирана имунотерапия работи при огромен брой хора. “

По-рано тази година Роджър Стъп – лекарят, на който е кръстен актуалният протокол за лекуване на глиобластоми – съобщи пред “BBC ”, че прогнозата на професор Сколиър е „ мрачна “ и че е прекомерно рано да се каже дали лекуването работи . Той добави, че въпреки и по-ранните резултати на господин Сколиър да са „ окуражаващи “, той желае да види, че той е достигнал 12 или даже 18 месеца без рецидив, преди да се развълнува.

Професор Скойлър съобщи, че към този момент се гордее с данните, които лекуването му е генерирало, и е признателен на фамилията си и на медицинския си екип за поддръжката на „ този опит “. Ето какво съобщи той:

„ Чувствам се горделив от екипа, с който работя. Чувствам се горделив, че те са подготвени да поемат риска да тръгнат по този път. Това дава известна вяра, че може би това е посока, която си коства да бъде изследвана по-официално. “

Димитър Радев: България няма да успее да извърши критериите за влизане в еврозоната до юни

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР