Досегашният президент на Литва Гитанас Науседа е на път да

...
Досегашният президент на Литва Гитанас Науседа е на път да
Коментари Харесай

Гитанас Науседа печели първия тур на президентския вот в Литва

Досегашният президент на Литва Гитанас Науседа е на път да получи още един мандат , откакто завоюва максимален % от гласовете на президентските избори в страната в неделя, оповестява „ POLITICO “.

На първия тур Науседа взе към 44% от гласовете , следван от министър-председателя Ингрида Шимоните с 20%, сочат данните на изборната комисия. Тъй като никой от претендентите не получи безусловно болшинство , двойката ще се яви на втори тур на изборите на 26 май.

Литовците се насочиха към урните на фона на паниките за сигурността в района и съветските триумфи на бойното поле в Украйна . Литва, която е член на НАТО от 2004 година, граничи с съветския ексклав Калининград и с другарски настроения към Москва Беларус.

Науседа, някогашен банкер, който беше определен за президент на балтийската страна през 2019 година, е неприкрит критик на Кремъл и твърдо поддържа битката на Украйна против пълномащабната инвазия на Русия , като приканва за по-строги западни наказания против Москва . През октомври предходната година той се нахвърли върху унгарския министър-председател Виктор Орбан за това, че се е ръкувал с съветския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че „ флиртува с режим, който прави … доста жестоки зверства на територията на Украйнач .

Науседа обаче се застъпва за доближаване с Китай , откакто връзките сред двете страни се утежниха поради тайванското де факто посолство във Вилнюс. Науседа назова „ неточност “ решението на литовското държавно управление да разреши откриването на представителството през 2021 година под името Тайван , а не Тайпе .

Шимоните споделя твърдата позиция на Науседа във връзка с Русия , само че е по-либерална по обществени въпроси, като да вземем за пример еднополовите цивилен партньорства, на които се опълчва настоящият президент. Науседа победи Шимоните на президентските избори през 2019 година, като взе 66% от гласовете.

Добра вест за всички пенсионери! Повишението на пенсиите ще е не с 10%, а с 11%

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР