Във вторник израелските танкове навлязоха по-дълбоко в граничния град Рафах.

...
Във вторник израелските танкове навлязоха по-дълбоко в граничния град Рафах.
Коментари Харесай

В капан в домовете си. Израел продължава настъплението към Рафах

Във вторник израелските танкове навлязоха по-дълбоко в граничния град Рафах . Те доближиха част от жилищните региони южната част на Газа, заяви Ройтерс.

Новината идва на фона на многократни предизвестия от интернационалните съдружници на Израел да не подхващат сухопътно нахлуване в Рафах. След сред Хамас и Израел там са потърсили леговище над един милион души. Израел обаче счита, че в града се укриват четири батальона на Хамас, която е оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС) .

Във вторник представителят на израелските управляващи Даниел Хагари сподели, че от началото на интервенцията в Рафах преди седмица израелските сили са умъртвили към 100 членове на Хамас, разкрили са 10 тунела и доста оръжия.

" Действаме уверено и в трите елементи на линията Газа. Силите от въздуха, сушата и морето нанасят по едно и също време удари по цели на терористите ", сподели той, визирайки северната, централната и южната част на анклава.

През последните дни се ускориха сраженията и на други места в Ивицата Газа, в това число в северната ѝ част. Израелските военни се върнаха и в региони, където твърдяха, че към този момент са ликвидирали Хамас.

Късно във вторник в северната част на Газа, в бежанския лагер Джабалия имаше престрелки. „ Много хора са в капан в домовете си “, споделя пред Ройтерс 57-годишният Насер, татко на шест деца.

Във вторник Израел е умъртвил към 80 бойци и е унищожил ракетни установки и уреди за произвеждане на оръжие в центъра на Джабалия, сподели Хагари.

В град Газа, също в северната част на анклава, при израелски въздушен удар по къща късно във вторник са починали четирима души и са ранени няколко други, оповестиха медици, представени от Ройтерс.

В различен квартал на града израелски булдозери унищожиха къщи, с цел да прокарат нов път за танкове. Израелските военни оповестиха, че са ликвидирали към 150 бойци и са разрушили 80 постройки, употребявани от Хамас там.

На 7 октомври Хамас атакува Израел, умъртви 1200 души и отвлече над 200 други. Израел разгласи война на групировката и стартира дейности в Ивицата Газа. Броят на починалите палестинци във войната към този момент надвиши 35 хиляди души съгласно здравните чиновници на Газа, чиито данни не вършат разлика сред цивилни и бойци.

В началото на май Израел овладя граничния пункт Рафах, който граничи с Египет, което докара до напрежение сред двете страни. Кайро сподели, че няма да позволява помощи, до момента в който израелски военни управляват пункта.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не нахлува в Рафах без гаранции за цивилното население, а предходната седмица забави доставката на оръжия за Израел.

Американски чиновник, изискал анонимност, е съобщил пред Ройтерс, че Израел е заречен да не подхваща съществени дейности в Рафах, без да се съгласува с Вашингтон.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също осъди ескалацията на обстановката в Рафах от страна на Израел.

Израел е наредил на цивилното население да се изтегля от елементи на Рафах, а по оценки на Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации от 6 май насам към 450 000 души са напуснали града. От началото на войната над 1 милион души са потърсили леговище там.

Те се реалокират тук-там като Ал-Маваси, пясъчна крайбрежна линия, която съгласно организации, оказващи помощ на място, не разполага със санитарни и други уреди за настаняване на разселени хора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР