Милиарди хора използват различни видове енергия всеки ден, а 2023

...
Милиарди хора използват различни видове енергия всеки ден, а 2023
Коментари Харесай

За първи път: 30% от електроенергията, произведена в световен мащаб, е от чисти енергийни източници

Милиарди хора употребяват разнообразни типове сила всеки ден, а 2023 година е била рекордна за възобновимите енергийни източници – такива, които не отделят замърсители, затоплящи планетата, като въглероден диоксид и метан – съгласно отчет, оповестен в сряда от Ember, мозъчен концерн, основан в Лондон, написа „ Асошиейтед прес “.

За първи път 30% от електрическата енергия , създадена в международен мащаб, е от чисти енергийни източници , защото броят на слънчевите и вятърните паркове продължава да пораства с бързи темпове. От типовете чиста сила, създадени през предходната година, най-вече са произвели водноелектрическите язовири . Това е същото като през множеството години. Въпреки това сушата в Индия, Китай, Северна Америка и Мексико значи, че хидроенергията е достигнала 5-годишен най-малко. Проучванията демонстрират, че изменението на климата води до по-бързо развиване на засушаванията и до по-тежки последствия.

Миналата година хората са употребявали повече електрическа енергия от всеки път – с към 2 % повече, което е почти толкоз, колкото Канада употребява за една година. Част от това ново търсене е за термопомпи, които са ефикасен метод за отопление и изстудяване на здания, и за електрически транспортни средства. То е и за електролизери , специфични машини, употребявани за приемане на водород от вода, за сила. Това са все технологии , които оферират решения на казуса с изменението на климата .

Слънчевата сила съставлява най-големият дял от новата чиста сила през предходната година. Добавени са повече от два пъти повече слънчева сила спрямо силата от въглища . За 19-та поредна година слънчевата сила е най-бързо растящият източник за произвеждане на електрическа енергия. В края на годината се следи внезапен скок на слънчевите съоръжения , а отчетът предвижда, че през 2024 година скокът ще бъде още по-голям.

Миналата година Китай добави повече сила от възобновими източници от която и да е друга страна – 51% от новата слънчева сила и 60% от новата вятърна сила в международен мащаб. През 2023 година Китай, Европейският съюз, Съединените щати и Бразилия дружно са обезпечили 81% от новото произвеждане на слънчева сила .

Въпреки това Китай е виновен и за 55% от производството на електрическа енергия от въглища в международен мащаб, а 60% от производството на електрическа енергия в Китай е от въглища. Международната организация по енергетика твърди, че въглищата са най-въглеродно интензивното от изкопаемите горива.

Учените споделят, че излъчванията от изгарянето на горива като въглищата би трябвало внезапно да намалеят , с цел да се опази климатът на Земята , само че все пак се следи нарастване на електрическата енергия, създадена от изгаряне на изкопаеми горива. Китай, Индия, Виетнам и Мексико са виновни за съвсем цялото нарастване.

В отчета се показва, че някои страни са изгаряли въглища, с цел да компенсират загубата на електрическа енергия от водноелектрически централи, когато сушата е довела до пресъхване на водохранилищата им . Това е образец за циничен кръг – когато изменението на климата подтиква потреблението на повече субстанции, които първо предизвикват изменението на климата.

Въпреки целия растеж на чистата сила, изкопаемите горива към момента съставляват по-голямата част от международното произвеждане на електрическа енергия през предходната година, което е довело до 1% нарастване на международните излъчвания в енергийния бранш . Учените настояват, че даже в случай че през днешния ден понижим всички излъчвания на парникови газове, планетата ще продължи да се затопля в продължение на години заради количеството замърсители , които към този момент са добавени в атмосферата .

Анализаторите чакат през 2024 година светът да употребява още повече електрическа енергия. Но прогнозите са, че производството на сила от възобновими източници ще нараства още по-бързо. Това може да значи спад от 2 % (333 тераватчаса) на силата, създадена от изкопаеми горива.

Средна Европейска класа упорства министърът на превоза да поеме отговорност за протичащото се в морския бранш

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР