Виктор Янукович е човекът, от когото Украйна има най-малка нужда,

...
Виктор Янукович е човекът, от когото Украйна има най-малка нужда,
Коментари Харесай

Путин активира Виктор Янукович с полет до Минск и послание до Зеленски

Виктор Янукович е индивидът, от който Украйна има най-малка потребност, изключително в разгара на съветската инвазия. Кремъл обаче реши да го задейства във войната и предизвика още по-голямо отвращение измежду украинските жители. 

Бившият президент и съдружник на Путин беше свален от власт с украинската гражданска война от 2013-2014 година, след което избяга в Русия. Отстраняването му беше последвано от съветската окупация в Крим и разгарянето на сепаратисткия спор в Донбас.

През 2019 година Янукович беше наказан задочно в Киев на 13 години затвор за държавна измяна. 

Осем години по-късно той реши да се върне назад в политическия живот на Украйна - и то в най-неподходящия миг. 

В понеделник локалните медии оповестиха, че самолетът му се е приземил в беларуската столица Минск след полет от московското летище " Внуково ". Новината пристигна след серия от предизвестия на украинското разузнаване за това, че Кремъл ще опита да смени ръководството на Володимир Зеленски в Киев с марионетно държавно управление, а Виктор Янукович наподобява е останал единственият вероятен предан кадър на Москва. 

Във вторник Янукович излезе от " конспиративност " и изпрати обръщение до Зеленски посредством съветската държавна организация ТАСС. 

" Мога ли да направя нещо в този момент, с цел да оказа помощ на украинския народ? За страдание мое оръжие остава единствено молитвата и откровената религия в Бога ", написа в писмото на Янукович. 

Той се обръща към Володимир Зеленски с апел да " спре кръвопролитията на всяка цена и да реализира спокойно съглашение ". 

" Вие може би мечтаете да станете същински воин, само че героизмът не е демонстративен, той не е в това да се води война до последния украински жител ", се споделя в обръщението на изгонения някогашен президент. 

Виктор Янукович беше подложен преди всичко в листата на " елитната корупция " на Transparency International през 2016 г. 

Когато през 2014 година той напусна Украйна, протестиращите съумяха да влязат в имението му край Киев, като демонстрираха обществено в какъв разкош е живял тогавашният държавен глава. В него беше открит зоопарк с редки животни, ботаническа градина, олимпийски басейн, спа комплекс, голям автопарк от колекционерски коли и мотори, голям брой скъпи творби на изкуството. Имението в Межигорие беше оповестено за " музей на корупцията " в Украйна. 

Сега Янукович твърди, че " няма денонощно в последните 8 години ", в които да не е мислил за това дали не е позволил неточност, когато е избягал от Украйна. 

Изгонването му от страната се случи след няколко месеца на митинги поради отхвърли му да подпише съглашение за асоцииране на Украйна с Европейски Съюз. Неговият режим опита да смаже така наречен Евромайдан със мощ, а през януари и февруари 2014 година бяха убити над 100 души при конфликтите на милицията с протестиращите. Янукович беше оповестил, че няма да подписва решенията на украинския парламент, което докара и до решението на Радата да го в профил от власт и да насрочи нови президентски избори през 2014. 

Сега Янукович афишира, че " няма такава власт, която да коства по-скъпо от кръвта на нашите деца " и твърди, че освобождението на президентския пост било неговата " жертва ", която обаче не е спряла " площадната власт ". 

" Не е за поверие. Янукович е докаран в Минск от руснаците. Планират да обезглавят държавното управление на Зеленски и да го заменят с кремълската марионетка. Т. нар. договаряния са капан ", пишат украинци в Twitter. 

" Янукович се обърнал към Зеленски с апел да спре кръвопролитията непременно. А забавно за какво не се е обърнал към Путин ", написа различен коментатор. 

" Ако Русия вади от нафталина подобен биологичен боклук като Янукович, значи при тях всичко е ужасно зле ", споделя един от украинските консуматори в мрежата. 

" Янукович, откакто избяга от страната, единственото, което можеш да правиш, е да мълчиш и в никакъв случай повече да не си отваряш устата. Цялата страна те ненавижда, тъй като си злобен страхливец и марионетка. Последвай съветския транспортен съд (препратка към паметната имитация на отбранителите на Змийския остров към окупационните съветски войски) и не създавай нерви на хората ", написа в различен коментар. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР