В Деня на Европа делегация на ДПС, водена от Делян

...
В Деня на Европа делегация на ДПС, водена от Делян
Коментари Харесай

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В Деня на Европа делегация на Движение за права и свободи, водена от Делян Пеевски, се е срещнала с посланиците на страните членки на Европейски Съюз в белгийската резиденция в София, заяви пресцентърът на придвижването през седмицата.

Ако би трябвало да перифразираме, под шапката на Белгийското председателство, европейските посланици направиха самобитна легитимация на Делян Пеевски в навечерието освен европейските, само че и на парламентарни избори у нас.

От формалната информация (съгласуване сред страните, както изисква протоколът) разбираме че, полемика е протекла в " открита и сърдечна атмосфера " и че са разисквани намерено " значими за присъстващите тематики ".

Без да знаем кои тъкмо са били " значимите за присъстващите тематики ", можем да кажем една тематика, която сигурно не е влезнала в дневния ред на другояче " разширената полемика " по няколко въпроса от " народен и районен интерес ". И тя е за разликите сред американския закон „ Магнитски “ и европейския санкционен режим, който – както се вижда и от присъстващия Делян Пеевски на срещата – не планува наказания за участници в корупционни схеми, уличени от партньорски страни.



Дори и посланиците да си мислят, че Пеевски ще е незаобиколим фактор в идната власт – което отново е пресилено преди да са минали изборите - това деяние слага под подозрение цялата антикорупционна реторика на европейските институции.

На оповестените фотоси не се виждат посланиците на Франция и Румъния отбелязва " Mediapool " в собствен коментар по тематиката, озаглавен Там обаче е Йорданка Чобанова, която от март 2024 година е началник на Представителството на Европейската комисия в България, някогашен заместител на Росен Желязков като районен министър и част от кръга на Мария Габриел.

Пеевски попадна в листата " Магнитски " през 2021 година дружно с предприемача Васил Божков и някогашния зам.-председател на Националното бюро за надзор на СРС Илко Желязков.

На 6 август 2022 година Делян Пеевски, посредством американските си юристи от адвокатска фирма Morgan, Lewis & Bockius,, подаде иск, с цел да оспори глобите, които са наложени по съмнение, че българският народен представител е забъркан в корупция. Искът е от него и няколко негови компании и е пред съд в столичния окръг Колумбия против министъра на финансите Джанет Йелън, държавния секретар Антъни Блинкен, министерствата им и няколко организации.

През януари тази година обаче в закрито съвещание федералният съд във Вашингтон спря делото до привършване на висящо дело пред щатския Върховен съд, оповестиха от Bird.bg.

Санкциите по Магнитски се постановат от Службата за надзор на задграничните активи (), която е част от Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Въпросното висящото дело пред американския Върховен съд, на което се базира федералният съд във Вашингтон преглежда въпроси по отношение на обсега на правосъдния надзор върху дейностите на изпълнителната власт в Съединени американски щати. Една от централните защитни тези е, че тези наказания не подлежат на правосъден надзор.

В известието на OFAC при налагането на глобите през 2021 година се споделя, че, който (...) регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество.

На европейското семейство на Движение за права и свободи - АЛДЕ, в никакъв случай не се наложи да разяснява проблема със глобите Магнитски. Сега Пеевски е втори в листата на Движение за права и свободи за евровота и от февруари публично е съпредседател на придвижването.

Той е и индивидът зад прехвърлянето на Елена Йончева от Партията на европейските социалисти към АЛДЕ.

" Не мога да разясня закон, който е на трета страна, " беше сбитият коментар на Йончева в телевизионно изявление, когато ѝ беше заложен въпросът за Магнитски.

За съпредседателя на АЛДЕ Илхан Кючук глобата на Пеевски е " административен въпрос ".

В изявление за БНР при започване на април идеологът на закона " Магнитски " Бил Браудър разкритикува бездействието на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която в границите на манадата си отпред на най-влиятелната европейска институция, не съумя да извърши обещанието си да синхронизира американския санкциониращ режим с неговия европейски еквивалент.

" Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, английския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията.

Напълно безсмислено е да има друг закон " Магнитски " в Европа, тъй като това значи, че в случай че сте подкупен деспот и дойдете в Европа, си запазвате благосъстоянието тук без никакви последствия ", разяснява тогва Браудър в края на мандата на Европарламента.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР