Вече 20 години д-р Зоя Ставрева работи като личен лекар

...
Вече 20 години д-р Зоя Ставрева работи като личен лекар
Коментари Харесай

В България няма налични ваксини срещу вариола

Вече 20 години доктор Зоя Ставрева работи като персонален доктор в столичното 21-во ДКЦ. Не се тормози от маймунската шарка и вероятно й разпространяване у нас.

„ Аз си припомням един интервал като студентка, това е било 72-73-та година, всички медици ни направиха ваксини за едра шарка. Беше зараза тогава “, описа доктор Зоя Ставрева.

От Министерството на здравеопазването оповестиха, че в страната няма ресурс на ваксини против вариола, защото болестта е овладяно през 1980 година, а имунизацията прекъсната. Според специалистите вирусът, който предизвиква маймунска шарка, е доста непосредствен до този на едрата шарка, за който към този момент има решение.

„ Добрата вест, че една доста огромна част от хората са имунизирани против едра шарка. Тази ваксина не се ползва от края на 70-те години на предишния век, само че хората, които към този момент са имунизирани, би трябвало да бъдат предпазени в много огромна степен от тежко боледуване. 85% е отбраната, която имунизацията обезпечава и против маймунската шарка “, съобщи пред btv проф. Радостина Александрова.

„ Не единствено, че няма висок риск от смъртни случаи, само че няма и заплаха за огромна зараза, тъй като би трябвало доста непосредствен контакт и една доста дребна част се заразяват. Според изследвания от 50 контактни единствено един се заразява “, сподели проф. Ива Христова.

Вирусът идва от Централна и Западна Африка. Инфектира главно маймуни, откъдето произлиза и наименованието му. Заразяването може да се случи от животно на човек при консумация на недобре термично-обработено месо, или от човек на човек при контакт с телесни течности, както и от инфектирани предмети и повърхности.

„ Как протича самото заболяване – с висока температура, над 38,5 градуса температура, с главоболие, болки в мускулите и гъба. Увеличаване на лимфните възли и несъмнено обривът, който е доста характерен, стартира от лицето и се популяризира на всички места по дланите, ходилата и гениталиите. Самото заболяване протича много по-леко “, изясни проф. Александрова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР