В последния епизод на предаването Macro Markets на Cointelegraph анализаторът

...
В последния епизод на предаването Macro Markets на Cointelegraph анализаторът
Коментари Харесай

Кризата на китайската икономика и как тя ще повлияе на Биткойн

В последния епизод на предаването Macro Markets на Cointelegraph анализаторът Марсел Пехман разисква евентуалното влияние на неотдавнашното повишение на лихвените проценти в Турция върху притока на нови вложители в криптовалути.

Освен това Пехман изследва евентуалните последствия от идната икономическа рецесия в Китай върху Биткойн и по-широкия пазар на криптовалути.

За да се пребори с инфлацията, централната банка на Турция увеличи лихвения си % с невижданите 6.5%, с което той доближи 15%. Този ход беше подбуден от забележителното обезценяване на локалната валута – лирата, която в границите на пет години загуби 80% от цената си по отношение на щатския $.

Според Пехман бъдещото предимство на щатския $ като водеща международна аварийна валута е без значение. Той показва Турция и Аржентина, където през 2022 година се следи зашеметяващата инфлация от 70%, като ярки образци за това по какъв начин децентрализираните криптовалути могат да служат като финансов избавителен пояс за стотици милиони, в случай че не и милиарди, лица, които нямат достъп до задгранични валути за икономисване и осъществяване на транзакции.

В идващия сегмент на предаването се преглежда евентуалното въздействие на икономическата уязвимост на Китай върху Биткойн, както и вероятното влияние на цифровата валута на Китайската централна банка върху търсенето на криптовалути.

Икономистите от Goldman Sachs преразгледаха прогнозите си за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) на Китай в посока надолу до 5.4%. Те изясняват тази промяна с провокациите, произлизащи от пазара на недвижими парцели, необятно публикувания скептицизъм измежду потребителите и частните бизнесмени, и относително умереното облекчение на политиката.

Пехман акцентира борсово търгувания фонд iShares MSCI China като по-надежден знак за цената на Биткойн и акцентира смисъла на китайската стопанска система за световния напредък. В последна сметка той допуска, че спад на китайския фондов пазар евентуално ще окаже низходящ напън върху цените на криптовалутите.

Накрая Пехман показва оптимистичен сюжет за приемането на криптовалутите по време на икономическа криза или, в тази ситуация с Китай, на по-слаб напредък. Той отбелязва опцията стимулиращите чекове да се употребяват за закупуване на криптовалути, което в допълнение ще подтиква тяхното приемане и потребление.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР