В подписка, жителите на пазарджишкото село Синитово категорично заявяват, че

...
В подписка, жителите на пазарджишкото село Синитово категорично заявяват, че
Коментари Харесай

Жителите на Синитово няма да позволят изграждането на кариера в региона

В подписка, жителите на пазарджишкото село Синитово изрично декларират, че няма да разрешат построяването на кариера за рандеман на строителни материали на територията на обитаемото място. Към подписката се причислиха и жителите на близките села.  Очаква се Регионална инспекция за опазване на околната среда Пазарджик да излезе със мнение по тематиката.
Хората от Синитово са безапелационни, че няма да позволен следващата кариера в региона.

„ Тази кариера влиза в Натура 2000 и не би трябвало да бъде разкривана, тъй като там ще се употребяват гърмежи, къщите ще се напукат, подземните води, които те употребяват за поливане слизат по-ниско, това директно въздейства върху техния занаят “, сподели в „ Преди всички “  Костадин Деянов, представител на инициативния комитет- звук 

Темата с В края на 2019 година  жителите на Синитово организираха  референдум . На него 95 % гласувалите обявиха, че са срещу желанието за създаване на кариерата  След дълги правосъдни процедури референдумът  окончателно бе разгласен за недействителен,  заради техническа неточност. 

След окончателното оповестяване на референдума за недействителен, процедурата по реализирането на кариерата още веднъж даде ход напред, което разпали старите пристрастености в селото. Очаква се районната еко- ревизия  да излезе с позицията  по въпроса.

" Очакваме експертният екологичен съвет на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пазарджик да отхвърли това капиталово предложение , да се съобрази с настояването на жителите, в случай че това не се случи, готвим втори реферндум, в който ще спасим всички административни условия, съдът постанови, че въпросите от първия са годни, ще спрем това капиталово желание към този момент на локална почва, като задължим Общинсикя съвет да не позволява това предложение ", безапелационен е Деянов.

Протеста на Синитово се поддържа и от близките села, защото това ще е следващата  кариера в региона .
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР